הדלעת האורגנית-שמנמנה וכובשת

נכתב ע"י מגי בתאריך 29 באוקטובר 2017 | , , , , ,

 

מכירים את הילדים החמודים האלו שהם קצת מסורבלים, מאד חייכנים ונכנסים ישר ללב? אז בירקות זו הדלעת האורגנית שלנו:-)

pumpkin organic

מעט מסורבלת, עגלגלה אך כובשת את הלב בגלל המראה ואת הבטן בגלל הטעם:-)

מקורה של הדלעת כנראה במקסיקו ,שם גידלו אותה בתחילה בשביל זרעיה.  את הפרי עצמו לא אכלו מכיוון שפעם היא הייתה מרה וסיבית אך השתמשו בה ככלי קיבול.  היא נדדה לצפון אמריקה, על ידי האמריקאים המקוריים אשר תרבתו אותה והיא הפכה מתוקה (שמתם לב שריחה מזכיר ריח של אבטיח לפעמים?) הם השתמשו בדלעת כמרכיב חשוב בתזונתם, מאות רבות לפני שהמתיישבים החדשים הגיעו לחופי אמריקה.

שלושת הגידולים העיקריים בין כל הפירות והירקות האורגניים של האמריקאים המקוריים, נקראו "שלוש האחיות", וגדלו יחד- דלעת, עם תירס ועם שעועית. בכל אביב האדמה הוכנה מראש וחפרו בזהירות גומות לשתילה. בכל גומה הניחו דג, זרעי דלעת אורגנית, זרעי תירס אורגני וזרעי שעועית אורגנית וכיסו את הגומה. בתהליך של סימביוזה (עזרה הדדית) מופלאה, הדגים המתים דישנו את האדמה עבור הגידולים שעתידים לצמוח. גבעול התירס סיפק תמיכה  לשעועית המטפסת. תוכלו לקרוא עליהן גם כאן וכאן
הדלעת כיסתה שטח אדמה בעליה הגדולים לצורך הרחקת עשבים שוטים מהשורשים.  והשעועית החזירה חנקן לאדמה בעוד תהליך סימביוזי מופלא עם חיידק (כן משפחת הקטניות יודעות לעשות את זה).
בסתיו, שדות שלמים התמלאו בתירס, שעועית ודלעת אורגניים, אשר צמחו ביחד כמו "שלוש האחיות" מהמיתולוגיה האינדיאנית, עליהן מסופרים סיפורים רבים , וסיפקו מזון (אורגני כמובן) מאוזן (קטניה (שעועית)+ דגן (תירס) =חלבון מושלם והדלעת עשירה בויטמינים ומינרלים לאנשי השבט.

בארה"ב אימצו אותה המהגרים בחג ההלואין- ליל כל הקדושים. מכינים פאי דלעת ואתם בטח גם ראיתם את פנסי הדלעת,המופק מריקון דלעות וגילופן בצורת פרצוף- פנס דלעת. בתוך הדלעת המגולפת, הנקראת ג’ק-או-לנטרן (Jack-‘o-lantern),  מדליקים נר. השימוש בדלעות הוא התפתחות אמריקאית של מנהג מאירלנד שבו נהגו לעשות זאת עם לפתות, בגלל סיפור על ג'ק המפחיד...

 פנס דלעת אורגנית

אצלנו, הדלעת מככבת בראש השנה, כאשר אנחנו מברכים עליה  "שיקראו זכויותינו " ("קרא" זו המילה הערבית לדלעת) וגם בלא מעט בתים, בימי שישי בערב מפצחים את גרעיניה הבשרניים בשיחת הסלון..

 גרעיני דלעת אורגנית

הדלעת האורגנית שהיא בת משפחת הדלועים, אוהבת שמש וחום. היא נזרעת או נשתלת בשטח הפתוח בגינה בתחילת עונת הקיץ או באביב, וכאשר היא נקטפת עבורכם, חודשים אחרי הזריעה ותהליך הבראה והמתקה בשמש, קליפתה קשה והיא זו שמשמרת את המתיקות של הפרי לאורך זמן. את הזרעים שלה, שהם קשים ופוריים ניתן לזרוע מחדש, (אם לא פיצחנו אותם בערב שבת :-)

אפשר לומר על הדלעת האורגנית שהיא: גם יפה, גם בריאה וגם טעימה- שלוש מעלות בגברת אחת :-) וגם קלה לצריכה

יפה: ישנם זנים רבים של דלעת אורגנית.  נשארו עוד  הנפוליטנית, הטריפוליטאית, פרובנס ועדי וכמובן הדלורית.

נפוליטנית:

 דלעת אורגנית

עדי:

דלעת אורגנית

טריפוליטאית:

דלעת אורגנית

 

בריאה:

צבען הכתום של הדלעות הינו מהרכב של הפיגמנט לוטאין, אלפא וביתא קרוטן. אלו הופכים בגופנו לוויטמין A  השומר על העור צעיר על ידי הגברת חידוש התאים והקלוגן, והם נוגדי חמצון. לפיגמנטים המצויים בה יש גם השפעה אנטי דלקתית. הדלעות מכילות גם וויטמין C, וויטמינים מקבוצת B וחומצה פולית, שיחד פועלים לשיפור החיוניות, לשיפור תפקוד מערכת העיכול והעצבים. וגם כמובן סיבים תזונתיים ומינרלים כמו אשלגן, מגנזיום וסידן. זרעי דלעת מגבירים חשק ופוריות אצל גברים וגם מרחיקים תולעי מעיים.

טעימה: אפשר לאכול אותה כמעט בכל צורה וטעם. מתוקה ופיקנטית, אפויה או מטוגנת, במרק, פשטידה או קדירה. וכרגיל הכנתי עבורכם מתכוני דלעת אורגנית טעימים ממש :-)

ואל דאגה, סינדרלה אמנם לקחה דלעת שמנמנה במיוחד לכרכרה שלה, אבל אצלנו תוכלו למצוא עוד שפע של דלעות והן לא משמינות! J

לבריאות !

שיהיה שבוע כתום ומשמח

צוות הגינה ומגי

 

צפי לסלי הירקות האורגניים: (טיוטה בלבד) מלפפונים
עגבניות
חסה
כוסברה
מלפפונים
דלעת
דלורית
קישואים
תפוחי אדמה
בטטות
חציל

בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם: 
פטרוזיליה
סלרי
מיזונה
מנגולד

בסלי הפירות האורגניים:
תפוזים
פומליות
רימונים
וקרמבולה

בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:
מלון
עוד תפוזים
ואגסים