HE

EN

עונת מעבר, אורגני 11/4/10

הי
מה שלומכם?
בגינה אנחנו ממשיכים בגדילה והתפתחות לכיוון הקיץ וכיאה לו. הזריעות נובטים במהירות וכבר רואים שתילונים יפים ובריאים של דלועים ושעועיתיות. השנה הבטחתי לעצמי שההדליה תעשה בזמן ואנו כבר מתחילים איתה בזמן הזריעה. העיקר שלא נעשה אותה כשהצמחים מפותחים יותר, ככה הם פחות ייפגעו.
אנחנו עדיין בעונת המעבר. רואים זאת היטב בתוך הסלים שלנו שמורכבים עדיין מעליים ושורשים אך גם מקיציים חדשים כמו הביכורים של הקישואים. אני מאוד אוהבת את עונות המעבר בגלל השילוב הזה. בקיץ חסרים לי עליים מוצקיים וקראנצ'יים ובחורף פירות עסיסיים ומתוקים. הקושי בעונות המעבר הינו שחוסר הוודאות מבחינתי גדל. בכל שבוע, יש סיכוי שאגיע לגינה לקטוף ואמצא שהוא נאכל ע"י מישהו אחר. עד הרגע בו הכל קטוף ומתחילים באריזות, אני לא יודעת לצפות מה יהיה (לכן תמיד אני כותבת רשימת צפי). קורה לנו הרבה עם השורשים, בעיקר צנוניות משום מה…גם ייתכן שיום לפני הקטיף ירד ברד שיצלק או ישבור את מה שרצינו לקטוף- די שכיח בעליים.. בקיצור – הטבע, כמו תמיד, הוא טבע. עונות המעבר מאופיינות בהפכפכות מוגברת, הארגזים יותר מעניינים, השינויים גדולים יותר וגם ההפתעות. אתם מקבלים תוצרת אורגני, בריאה כשם שהתכוון הטבע ה אורגני שלנו. אני מודה לכם שאתם מקבלים בהבנה שינויים בתכולת הארגזים לפעמים.
השבוע אני מצרפת לכם מאמר שקיבלתי מהארגון לחקלאות ביולוגית אורגנית בישראל. תמיד נחמד לקרוא עובדות המחזקות ומוכיחות שמה שטעים לנו ומרגיש לנו נכון הינו גם בריא יותר!
שבוע טוב
מגי

מזון אורגני- כל העובדות
מאת: טלי גולדנברג | פורסם ב: 03-03-2010 |

הכותבת טלי גולדנברג היא דיאטנית קלינית, יועצת בחברת אדמה, מטפלת במבוגרים וילדים, מנחת סדנאות לירידה במשקל ומרצה בתחום התזונה

תמיד שמענו כי המזון האורגני מהווה אלטרנטיבה טובה ובריאה יותר ממזון תעשייתי קונבנציונלי. מחקרים רבים הוכיחו כי ישנו קשר בין מזון אורגני לבריאות, וכי לצריכה של מזון אורגני ישנם יתרונות תזונתיים רבים. נציג מספר עובדות מחקריות שיבהירו מהם יתרונותיו של האוכל האורגני ומדוע בריא יותר לאכול אורגני.

1. מזון אורגני אינו מכיל קוטלי מזיקים

בחקלאות האורגנית ישנו איסור מוחלט על שימוש בחומרי הדברה כימיים בתהליך הגידול.בחקלאות הקונבנציונלית ישנו שימוש ביותר מ-400 כימיקלים שונים, ולעתים אותו צמח עובר ריסוס כמה וכמה פעמים ועם עשרות סוגי קוטלי מזיקים. מחקר שערכה ממשלת בריטניה ( Pesticides Residues Committee (various years) ) גילה כי שילוב של מספר חומרי הדברה עלול להיות מסוכן לגופנו. אלו הם כימיקלים מסוכנים, שחלקם אף הוכחו כמסרטנים לדוגמה הכימיקלים אורגנו פוספטים, חומר שהוכח כמסרטן, פוגע ברמת הפוריות של גברים, קשור לתסמונת העייפות הכרונית ופרקינסון. חומרי ההדברה מסוכנים ליונקים בגלל הוכחות לפגיעה במערכת העצבים כתוצאה מחשיפה אליהם. הסטנדרטיים האורגניים אוסרים על שימוש בקוטלי מזיקים סינתטיים, ולכן קניית מזון אורגני מסייעת לנו להוריד את ספיגת חומרי ההדברה בגופנו באופן משמעותי (Baker et al., 2002 ).

2. במזון אורגני יש יותר ויטמינים ומינרלים חיוניים

מחקרים אחרונים שנערכו על המזון האורגני הראו כי מזון אורגני לא רק נקי מרעלים, אלא הוא גם מכיל כמויות גדולות יותר של מינרלים וויטמינים בהשוואה למזונות שגודלו בגידול רגיל.
בדיקות מעבדה וסטטיסטיקות באירופה וארה"ב מדגימות כי בין השנים 1940-1991 ( Soil association, 2001 ). חלה ירידה ברמות ויטמינים והמינרלים במזון אותו אנו צורכים באופן משמעותי. לא כך בתחום המזון האורגני, בו הצמחים האורגניים מכילים יותר ויטמינים ומינרלים, כדוגמת ויטמין C , ברזל סידן ומגנזיום. אכן אותם עשרות מחקרים אשר נערכו במכוני מחקר שונים ברחבי העולם, הציגו שורה תחתונה דומה: מזון אורגני פשוט בריא יותר. רק מסקירה קצרה של מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות בארה"ב, צרפת, פולין ועוד ( Worthington , 2001; Rembialkowska et al., 2007 ).
ניתן לראות כי מזון אורגני מכיל יותר פלבנואידים, כלומר חומרי צבע טבעיים נוגדי חמצון, בעלי רכיבים אנטי-דלקתיים, אנטי אלרגניים ואנטי ויראליים, פוליפנולים (התורמים לבריאות הלב וכלי הדם), וויטמינים, מינרלים ועוד. בשורה התחתונה, יבול אורגני מכיל את כל 21 רכיבי התזונה ברמות גבוהות יותר משמעותית מיבול בגידול קונבנציונלי .

3. מזון אורגני צבעי מאכל סינתטיים
תעשיית המזון משתמשת בצבעי מאכל על מנת לגרום למוצר להיראות טרי יותר, וכך להקנות לו מראה מושך יותר. רוב צבעי המאכל הם סינתטיים, ועלולים לגרום לתופעות לוואי, החל מתופעות שוליות ועד רצינות יותר.
דוגמה לכך הוא חומר הטטרזין שמסומן על גבי אריזות המזון כ- E102 . חומר זה מצוי באטריות, שקדי מרק ומשקאות צהבהבים, ונמצא קשור לתגובות אלרגיה, כאבי ראש, אסתמה והיפראקטיביות בילדים (Ward et al., 1990 ). מתוך 300 סוגי חומרי המאכל, רק 30 מאושרים להוספה גם במזון אורגני, ולכן צריכת מזון אורגני מורידה את הסבירות להופעת תופעות לוואי.

4.מזון אורגני לא מכיל אנטיביוטיקה
ארגון הבריאות העולמית WHO אוסר על שימוש באנטיביוטיקה בסטנדרטים אורגניים בבעלי חיים. זאת משום שקיימת דאגה רווחת כי שאריות אנטיביוטיקה בבשר או במוצרי חלב עלולות לייצר באדם עמידות בפני אנטיביוטיקה, וכך להוריד את האפקטיביות שלה בטיפול במחלות אנושיות (World health organization, 1997 ) .

5.מזון אורגני נטול הנדסה גנטית

מזון אורגני אינו מכיל מוצרים שעברו הנדסה גנטית ( GMO- Genetically Modified Organism ) משום שהאפקט הפוטנציאלי של המזון המהונדס גנטית עדיין אינו ידוע.

6. מזון אורגני אינו מכיל שומני טראנס
מזון אורגני אינו מכיל שומנים מסוג טראנס, המצויים במוצרי מזון מתועשים רבים, וידועים לשמצה בשל השפעתם והאפקט השלילי על הכולסטרול בדם, והעלאת הסיכון למחלות לב.

7. החקלאות האורגנית דואגת לאיכות הסביבה ולרווחת בעלי החיים חומרי הדברה לא רק מותירים שאריות רעלים בגופנו, אלא גם באדמה, במי התהום שלנו, באוויר, ובגופם של בעלי החיים. מזון אורגני, אשר לא נעשה בו שימוש בחומרי הדברה, משתלב עם הטבע ואינו מזיק לו, אלא רק תורם ונתרם ממנו. כמו כן בעלי החיים מגודלים בשיטת גידול טבעית שמתאימה לצורכיהם.

מזון אורגני- האלטרנטיבה הבריאה

אם כן צריכת מזון אורגני היא בעלת יתרונות רבים לבריאותנו. הימנעות מחומרים סינתטיים, כגון חומרי הדברה, צבעי מאכל, אנטיביוטיקה, הנדסה גנטית וכיו"ב מאפשרים לפירות ולירקות להגיע למיצוי יכולות ההזנה הטבעיות שלהם. אלו נספגות בגופנו, ללא חומרי לוואי מזיקים ולא רצויים. כמו כן האחריות לסביבה שלוקחת החקלאות האורגנית, לגידול בעלי החיים ושמירה על האוויר, המים והאדמה, תורמת לאיכות חיינו שנים רבות קדימה.מזון אורגני הוא האלטרנטיבה ההגיונית לחיים בריאים. לא רק שהוא נטול חומרי הדברה, הוא גם מאפשר לצמח לפתח את אותן תכונות שהופכות אותו למגן טבעי לגופנו

 

העידרויות ותוספות עד שלישי ב 11:00 (שימו לב הקדמתי בשעה)

רשימת הצפי לארגזנו השבוע:
עגבניות
מלפפונים
חסה
גזר
קייל
מנגולד
קולורבי
סלרי
פטרוזיליה
וקישואים

בגדולים גם
נענע
כרוב
סלק
וצנון דייקון לבן

בארגזי פירות
בננות
אבוקדו
והדר- מתקרבים לסיומם…

היי, אנחנו מחכים לך 🙂