HE

EN

אוהבי ירקות יקרים, 16/08/09

 

שלום אוהבי ירקות יקרים,

כשהדלעת  היפה והמתוקה הגיעה מאמריקה לאירופה, היא התקבלה באהדה רבה. כמעט מיד נמכרה כמזון מתוק, מהיר ופופולרי בשולי הדרך.  הגרעינים (שלא תמיד היו קלויים) שימשו כפיצוחים, כמעט כמו בארץ.

צבען  הכתום  של הדלעות  כתוצאה מהרכב עשיר של לוטאין, אלפא וביתא קרוטין. הרכיבים האלו הופכים בגוף לוויטמין A.  כמו כן הדלעת מכילה וויטמין C, סיבים תזונתיים וסידן, אשלגן ומגנזיום.    השם דלורית נולד מהתכונות  הכלליות  של הדלעות- דלות בקלוריות, קלות לעיכול ומזינות.  לכן  נחשבת הדלעת לאוכל המושלם לכולם- תינוקות, מבוגרים וכל מה שבאמצע.

כל הדלעות למינהם, כולל אלו שאנו אוכלים בחורף וכ"כ רגילים אליהם במרק הכתום הינם גידולי קיץ.  כאשר הן מאוחסנות במקום קריר בשלמותן, הן ניתנות לשימור חודשים רבים.  מכאן  גם מגיע השם "קישואי החורף", בכדי להבדילן מדלועיים אחרים כמו מלפפון, אבטיח, קישוא.  אם ניתן לקישוא להמשיך להיתבגר הוא יהפוך לדלעת.  אנחנו בעצם אוכלים את הקישוא כאשר הוא עדין בוסר מבחינה בוטאנית.  קישוא נקרא באיטלקית "זוקיני" משמעות המילה- דלעת קטנה.

 

אני מאוד משתדלת לגדל ולשלוח לכם "דלעות אישיות" בכדי שתוכלו לאחסנם אם תירצו, בחורף הם לא יגדלו.  

 

העונה הנוכחית של הקיץ די מקשה על הצמחים,  הפרחים נופלים ובלעדיהם יש פחות פרי.  הצמחים שנמצאים לפעמים "במצוקה" נחלשים, מה שהופך אותם לפגיעים יותר לווירוסים ומזיקים והשמש ממש יכולה "לשרוף" פירות וכמובן שתילים צעירים.  מאוד קשה להרכיב סל מגוון.  לעומת זאת הדלעות ממשיכות לגדל עלים ענקיים, לשלוח את ידיהם הארוכות לכל עבר, פרחים מקסימים פורחים ופירות שניתן לאכול בהם את הקליפה, הבשר והזרעים גדלים ומתמלאים בצבע.  

  

הדלועיים מתורבתים ע"י האמריקאים המקוריים כ 7000 שנה ועכשיו  סרט חדש מבית היוצר וולט דיסני- "הדלעת הקסומה"!

 

לא סתם הדלעת שמכילה בתוכה כ"כ הרבה ויש לה שימושים רבים (קערת מרק, מימיה, בית לאבקת שריפה…), היא המרכבה של סינדרלה, היא מאכל ושיקוי של הארי פוטר, היא בית התאורה של "ליל כל הקדושים" (שם בעצם זה התחיל מלפת, אך על זה אספר בחורף עם הלפת)   ומכילה בתוכה עולם שלם בסיפור סיני עתיק.

 

אפשר  לאכול את הדלעת מבושלת, מאודה, אפויה, טרייה (מגורדת בסלט, למשל), מעוכה, מוקפצת, כמיץ, בעוגות או מאפים, בריבות, בממרחים וגם את הגרעינים שלה אוכלים (לא קלויים, הם עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות וגם באבץ).

 

לבריאות!!

 

שלכם מגי

 

 

 

 בארגזנו השבוע:

 

גזר

חצילים

בצל יבש

תירס

 דלעת אישית-דלורית או בקבוקית או סינדרלה

מלפפונים

עגבניות

חסה

פלפלים

שמיר או בצל ירוק

 

 

בגדולים גם

 עוד מלפפונים

עוד עגבניות

עוד תירס או דלוע ושמיר או בצל ירוק

 

בסלי פירות

 מנגו וענבים או אבטיח 

 

 

בתאבון ולבריאות!

שלכם,

מגי

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂