HE

EN

הי יקרים, 21/06/09

הי

מצטערת שהחלפתי לחלקכם את החסות שבוע שעבר, הם ממש לא היו נאותים …

 

שאלת קיץ – איך לשמור על העליים קראנצ'יים ורעננים ולא עייפים ומסכנים?

שטיפה קרה וקצרה וייבוש טוב מאוד (אפשר גם לא לשטוף בכלל) לעטוף בבד או נייר עבה שיכול לספוג את הלחות. לסגור בשקית פלסטיק ולמקרר.

 

אם אתם לא מתכננים להשתמש בהם בשבועות הקרובים , הנה עצה לייבוש העליים משושנה מירושלים:

 

"לאחרונה התחלתי ליבש בשמש עלים שלא הספקנו או לא הצלחתי לנצל, אלה של נענע, של פטרוזילה ושל הסלרי עלים – הטעם מאוד מרוכז ושונה מהטרי, מוסיף גוון נפלא לכל תבשיל. אני שמה אותם בשמש הקופחת, ללא הגבעולים, על מגש ופשוט רואה איך הם מתיבשים להם. הנענע היבשה נמצאת עכשיו בכל סלט, בטחינה, וגם בתבשילי בשר כמו קציצות, עוף ורטבים. מעכשיו גם עלי הסלרי היבשים ואפילו הכוסברה שאצלנו לא אוכלים, אייבש אותה ונראה מה יקרה."

 

מפני שאנחנו נפרדים מפלפלי הרמירו המתוקים, בואו נתפלפל על הפלפלים…

 

הפלפלים שלנו הינם צאצאים של פלפלים אמריקאיים ולפני שקולומבוס פתח את שערי המסחר עם היבשת הזו, לא היו מוכרים ב"עולם העתיק" וגדלו רק שם.

עד אז השם פלפל היה שייך לפלפל השחור המוכר לנו, ממשפחת הפלפליים – Piperaceae. הוא מגיע מהודו ונקרא בסנקסקריט פיפאלי .pipali בלטינית קראו לו piper בהולנדית peper ואפילו פלפלין או פלפלת בעברית של פעם.

בגלל טעמו החריף של הפלפל השחור, שמו הפך לשם נרדף לאופי נמרץ ומפתיע, למתאר מילים חריפות וכן לבילבול מוח או כמו שאומרים, "היתפלפלות" (כמו שאני מנסה עכשיו). אז חזרה לקולומבוס, הוא היה בדרך להודו, במחשבה יזמית שימצא את ה"פלפל" החדש, משהו חריף ונועז, מפתיע ויוצא דופן שימריץ ויסחוף את העולם כולו, כמו הפלפל השחור. בטעות הוא הגיע לאמריקה ובקריביים הוא פגש ירק חריף, ממשפחה בוטנית שונה לגמרי, משפחת הסולניים Solanaceae. טעות זו לא האטה את הסוחר/ יזם השפיץ שלנו והוא קרא בקול לגילוי שלו "פלפל"! (מכאן אולי מגיעה המילה "היתפלפלות" או הביטוי "איש עסקים מפולפל" ראה קולומבוס בעצמו) הפלפל החדש הזה הפך להצלחה מסחררת ורץ בכל העולם, אפילו יותר מ "העולם החדש" שמצא .

קולומבוס שלנו לא עצר שם והמשיך ובג'מייקה פגש עץ ממשפחת ההדסיים, Myrtaceae, עוד משפחה בוטנית שונה לחלוטין שבמקרה פירותיו דמו בעיני קולומבוס לפלפל השחור, ההודי המקורי. נחשו מה שוב קרא קולומבוס בקול- "פלפל !" בימינו אנו קוראים לו פלפל אנגלי כי הגיע מהמושבות האנגליות בקאריביים.

 

איך שעולם מתגלגל לו…

 

הזמנות ותוספות בבקשה עד יום שלישי ב 10:00 . אם לא אשמע מכם, תקבלו כרגיל את ארגזכם.

 

ערב טוב ושבוע טוב

שלכם,

מגי

 השבוע בארגזים- אם יהיו שינויים אודיע ביום הקטיף/ חלוקה.
קישואים
דלורית
מלפפונים
אקסטרה עגבניות- 1.5 ק"ג
חסה?? אולי יוחלף
פטרוזיליה
חצילים- ביכורים, אם לא יהיו מספיק יוחלף במשהו אחר
בצל יבש
אקסטרה תפוחי אדמה- 1.5 ק"ג

בגדולים גם:
שרי (כל מיני)
נענע
בזיליקום
ריג'לה
ועירית

בסלי פירות, כנראה:
מלון
אשכוליות אדומות
ותפוזים

היי, אנחנו מחכים לך 🙂