HE

EN

על נירון זולל הכרישה ולביבות6/12/09

הי

חג שמח!

הרבה שתילות, זריעות ועישובים עישובים ועישובים. הכל נובט וגדל מהר כי השמש עדיין מחממת, אך לשמחת הגידולים האדמה נשארת די לחה רוב הזמן.

 

כמאמינה גדולה ב"עת לכל ירק תחת השמים" ואכילה של מה שיש בטבע באותו זמן אני שולחת לכם מקבץ מתכוני לביבות- לא מתפוחי אדמה. חוץ מזה רציתי מאוד לקשר את זה למאכלי המכבים באותה תקופה, שאז כמובן לא היו תפוחי אדמה באזורינו וגם לא בטטות.

סביר להניח שהמכבים, אם הם אכלו לביבות, הכינו אותם מקטניות כמו עדשים וחומוס או דגנים כמו חיטה ושעורה . כמו כן הם בטח אכלו הרבה ירק שגדל פה בר (עשבים, עשבים, עשבים) כמו סילקה (האימאמא של המנגולד) או עלי חובזה.

 

הכרישה – Allium ampeloprasum פורום (porrum) בלטינית, בצרפתית – פוארו, הינה כנראה תוצר של חקלאות מצרית קדומה. ייתכן שהכרישה הינה "הבצלים והשומים" אליהם התגעגעו בני ישראל בצאתם ממצרים. בזמן המכבים הם כבר גודלו כאן בקלות.

הכרישה היתה אהובה במיוחד גם על הקיסר הרומי נירון. הוא היה השליט לא במרד המכבים אלא כמה מאות שנה מאוחר יותר במרד הגדול. נירון קיבל את שם החיבה פורומפאג, שפירושו "זולל הכרישה", תיכף אסביר. נירון היה דמות פרועה וקיצונית מבחינות רבות. הוא הוכתר לקיסר בגיל 17, ונהייה הבן אדם הצעיר ביותר שמילא משרה זו עד תקופתו. הוא אהב להופיע כזמר ונגן, מה שנחשב לפחיתות כבוד. הוא היה בטוח בכישרונו כל כך והשתתף בתחרויות בהן הופיעו נגנים וזמרים מקצועיים. בתחרויות אלו היה נעזר בקהל של חמשת אלפים מוחאי כפיים מקצועיים, ובאכילת מרק כרישה מידי יום בכדי להצליל את קולו.

יש האומרים שבזמן שעירו נשרפה הוא ישב במעלה ההר וצפה במחזה תוך אכילת מרק כרישה-לבריאות!

נירון הוא מקור ההשראה לשמה של תוכנת צריבת הדיסקים הפופולרית,נרו.

הכרישה מהווה את אחד הסמלים הלאומיים של ויילס.

 

הבהרה לגבי הכרישה. ניתן לאכול את כולה! אנ י קוצצת עד שנהיה קשה מידי לחתוך. אין סיבה לזרוק מיד את כל חלקי העלים הירוקים הכהים. ניתן לאכול את הכרישה גם לא מבושלת. היא נהדרת קצוצה דק בסלט חי או בתוך סנדביצים.

 

הינה מתכון בסיסי ללטקעס. מתכון זה מבוסס על מתכון של פיליס גלזר והינו בסיס מצוין ופשוט לכמעט כל סוגי הלביבות. אפשר להכין אותו עם בטטות, דלעת או עלים ירוקים כלשהם. בכל המתכונים בצל וכרישה יכולים להתחלף חופשי. מנגולד, חובזה, חרדלים, תרד ועוד עליים ירוקים כנ"ל.

עוד הצעות המתאימות למתכון הזה : לביבות כרישה וחמוציות, דלעת וכרישה, בטטה ומנגולד- מעולה! בטטה ועדשים (מונבטות כמובן) מעדן!

 

אז פשוט להוסיף למתכון הבא:

המרכיבים (ל-4-6 לביבות):

1 כוס בצל קצוץ

1/2 כוס שמן זית

1 כוס קמח מלא תופח

2 ביצים

2 כפות שום קצוץ

1 כפית מלח שטוחה

אופן ההכנה:

יוצקים מחצית כמות השמן למחבת ומוסיפים את הבצל הקצוץ. מבשלים על אש בינונית-קטנה עד שהבצל שקוף.
בקערה, מערבבים את שאר החומרים ומוסיפים את הבצל. מחממים את יתרת השמן במחבת ובעזרת כוס קטנה או תרווד, יוצרים לביבות ומטגנים משני הצדדים.

עוד מלא מתכונים: (כולל בתחתית:)

 

גרפיטי, ת"א 31 אוקטובר, 2008

 

רשימת הצפי שלנו להשבוע: מזכירה: העדרויות ותוספות עד שלישי ב 12:00

בצל יבש

גזר

דלעת

בטטה

פלפלי רמירו

עגבניות

מלפפונים

חסה

חרדל טטסוי

פטרוזיליה או שמיר או כוסברה

 

בגדולים גם:

קולורבי

מנגולד

בצל ירוק או כרישה

 

בארגזי הפירות:

תפוחים מהגולן!

ופירות הדר.

 

 

חג שמח!

שהאור תמיד ינצח את החושך (גם כשמדובר על קטנים מול גדולים).

שלכם,

מגי

 

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂