HE

EN

תירס אורגני 2.5.10

בשבוע שעבר התירס הפתיעה אותי והיא הצטרפה לארגזים- איזה כיף. למרות שאני תמיד מנסה לתת לכם רשימת צפי שקולעת "בול", הפעם לא התאכזבתי בכלל כשהייתי צריכה להוסיף פתק לארגזים לגבי השינוי. תירס טרי וטעים תמיד מתקבל בברכה. אין ברירה, חייבים לקטוף אותו ברגע הנכון. מתיקותו ערבה לחיך לא רק לנו אלא לשלל יצורים אחרים!
אין כמו לאכול כל דבר בעיתו. אני וילדי אכלנו תירס לארוחת בוקר! יאממ…
אז לכבוד התירס, "תירס חם בים בם בם!" (זו לא המצאה ישראלית)
אחת מ"המקיימות של החיים" -המזונות הבסיסיים של האמריקאיים המקוריים: תירס, שעועית ודלעת, נמשיך איתן.

סיפור נוסף משבט אחר:
פעם היתה אשת רפואה ,MEDICINE WOMAN, שהיתה גם אמא לשלוש בנות. בשלב מסוים כבר לא יכלה לסבול את המריבות הלא פוסקות של בנותיה והיא פנתה בתחנונים לעזרתו של בורא העולם, שיעזור לה למצוא דרך להפסיק אותם. באותו הלילה היא חלמה חלום על בנותיה. כל אחת היתה זרע מסוג שונה והיא שתלה את כולן יחד באותו התל בגינה. בחלום היא אמרה לבנותיה הזרעים, שבכדי להצליח לגדול ולשגשג הם חייבות לסמוך ולהיעזר אחת בשניה, למרות השוני בינהם. היא אמרה להם שכל אחת שונה, יחידה ומיוחדת ושהם צריכות לראות זאת ולהבין שאם ינצלו את החוזקות של כל אחת, החיים יחזיקו עבורן דברים גדולים.
למחרת, אכלו הבנות ביצים לארוחת הבוקר. האם הכינה לכל בת ביצה בצורה שונה. אחת עין, אחת מקושקשת ואחת קשה. לפני שיכלו להתחיל לריב היא סיפרה להם על חלומה ואמרה להם שהן, בנותיה, הן כמו הביצים שבישלה הבוקר. כולם ביצים אך בעלי מרקם, מראה וטעם שונה. "את כולכן בנותי אני אוהבת ולכל אחת מיכן מקום מיוחד בליבי" היא אמרה להן. הבנות הבינו, בכו והתחבקו. מאז הבנות ואחריהם שאר השבט לדורי דורות, חוגגים את השוני וחילוקי הדעות שבינהם. הן אוהבות אחת את השניה עוד יותר בגלל השוני שבינהם.

מאותו יום ואילך, ילידי אמריקה זרעו את שלושת הגידולים יחד. שלוש אחיות שעוזרות ואוהבות אחד את השניה.

התירס תמיד היה מאכל מקודש אצל השבטים האמריקאיים המקומיים. עם תחילת הקציר החלו בחגיגת פסטיבל "התירס הירוק" שכללו ריקודים, טקסים והרבה הרבה אוכל. זו היתה תקופה מקודשת, בה היה אפשר לקבל מחילה כמעט על כל המעשים הרעים. אצל שבט הקריק הפסטיבל סימל את "ראש השנה" שלהם.
לכל שבט שם שונה לתירס אך משמעות כולם הינו "חיים".

השאמאנים משבט הצ'רוקי הגישו התנצלות מיוחדת לרוח התירס לאחר שקצרו אותו.
ביום יום התירס היה נוכח ברוב הארוחות שלהם. התירס נצלה, נטחן, נאפה, הותסס ונשתה ובושל. כמובן שהשתמשו בכל חלקיו אם זה לאריגה, בובות, קליעת סלים, בעירה וכו,.
מסופר שלארוחת חג ההודיה הראשון (חג הקציר אצל המקומיים) שהתקיים בפליימות בשנת 1621, הביא יליד מקומי בשם קוואדקווין קערת פופקורן.

יאם קאטס, אל התירס של בני המאיה

 

Yam Kaax, the Mayan corn god

האמאמא של התירס היא טאוסיינט teosinte והיא חיה לה בטבעיות בדרום מקסיקו. משם בנותיה החלו לנדוד צפונה באמריקה ע"י השבטים ומסחר. לאירופה והמזרח התיכון היא הגיעה כמובן עם קולומבוס . תוך שנים מועטות מאז הוא הגיע לאפריקה ע"י הפורטוגזים וגם ליפן. כיום יפן הינה היצרנית מס' 2 , אחרי ארה"ב, של תירס.

חזרה לטאוסיינט העתיקה . בניגוד לתירס שאנו מכירים, קלחיה הרבים היו ממש קטנים ונמצאו בה זרעים קשים כאגוזים.

בניגוד לטאוסינט, התירס המתורבת של ימינו לא יכול להתרבות בטבע לבד. זרעיו צריכים את עזרתינו בכדי להתנתק מן הקלח, כנראה שזה אחד הצעדים הראשונים בברירה שהאדם בחר. הם רצו תירס שלא יעיף את זרעיו אלא ישמור עליהם בכדי שהאדם יוכל לצרוך אותם.

נמצאו הוכחות שהאדם ברר ותירבת אותו כבר לפני 7000-10000 שנה במקסיקו . ככה נראים קלחים מסוגים שונים של תירס אחרי אלפי שנים שנתגלו במערות במרכז אמריקה.

כיום התירס הינו הגידול החשוב והנפוץ ביותר בעולם. בשנת 2003 גודל 600 מיליון טון תירס בעולם, ומאז המספר רק גדל. מעשב בר, שנתגלה בטח ע"י לקטתיות מקומיות באמריקה, יצרו עם השנים, חקלאים מקומיים אלפי זנים של תירס המתאימים לגידול בכל מיני סוגי אקלים.
כיום רוב רובו של התירס אינו מגודל לאכילת אדם בצורה ישירה, אך מאידך קשה מאוד לקנות מאכל מעובד שלא נגע בתירס.

תירס נחוץ ליצור סירופ גלוקוז וסורביטול (ממתיקים), שמן, מזון לחיות -לבהמות למאכל אדם, אפילו כלבים,ועמילן שמהווה בסיס להרבה מן המזונות בימינו. תירס דרוש להכנת וויסקי וגם בירה לפעמים. תירס משמש גם בתעשיית הפלסטיק (אריזות הנבטים שלנו עשויים ממנו ומתכלים בקומפוסט) הטקסטיל, דבק, קרטון…אפילו מייצרים ממנו דלק אתנול, ששריפתו מזהמת פחות משריפת נפט. בארה"ב כבר קיימות מכוניות העובדות עליו
בשנת 2008 התירס שגדל בארה"ב שומש ככה:
• 5.25 billion bu. – Livestock feed
• 3.65 billion bu. – Ethanol production
• 1.85 billion bu. – Exports
• 943 million bu. – Production of Starch, Corn Oil, Sweeteners (HFCS,etc.)
• 327 million bu. – Human consumption – grits, corn flower, corn meal, beverage alcohol

עוד שימוש נחמד- ארגז תירס

ולעינייננו הקטנים יותר:
בכדי לאכול תירס הכי מתוק, כדאי לאכול אותו כמה שיותר קרוב לזמן הקטיף שלו. מרגע הקטיף מתחיל תהליך של הפיכת הסוכרים לעמילנים…מה שבסופו של דבר גורם לתירס קמחי ולא מתוק.
גם בישול ארוך גורם לאיבוד הסוכרים. אפשר להרתיח מים להכניס את התירס ולכבות את האש . תוך 5-10 דק התירס יהיה מוכן.
כדאי לבשל את התירס עם השערות והקליפה. אני מקלפת קודם בכדי לבדוק ולהוציא מזיקים/נברניות עם יש, אך מוסיפה אותם למי הבישול. מי הבישול האלה מאוד טעימים ובריאים. מסופר עליהם שהם טובים לטיפול בבעיות בכליות, בדלקות בדרכי השתן, בבצקות, ובעיות בבלוטת הערמונית.

שבוע טוב, מלא בהפתעות משמחות
שלכם,
מגי

תוספות והיעדרויות עד שלישי ב 11:00 בבקשה

רשימת הצפי צפי לזמנים הפכפכים שכאלה:

עגבניות

חסה אדומה מסולסלת ענקית

מלפפון

תרד

קישואים?

בצל ירוק

גזר

סלרי או אולי סלק

צנונית

תפוא או אולי תירס שוב…

 

בגדולים גם:

כרוב

קולורבי

מנגולד

ופטרוזיליה או נענע

 

בסלי פירות

אבוקדו

בננות

והדר?

.

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂