והגשם נתן את ריחו 20-11-11

נכתב ע"י מגי בתאריך 20 בנובמבר 2011 |

שבוע טוב

מצטערת על החוסרים בשבוע שעבר. מלפפונים ועגבניות- זו התקופה בה שטחי הגידול מתחלפים. ישנם חוסרים אדירים בשוק בכלל. זה ימשך כנראה עוד מספר שבועות. גידולי הקיץ ממש נגמרים: תירס,מנגו, תאנים, ענבים, גויבה אנא התיחסו בסימן שאלה. חורפיים שעדיין לא נכנסו לתנובה סדירה - כרובית, ברוקולי, סלק...
השבוע יש שומר! גם נשווק זנגביל (ג'ינגר) טרי אך לא אורגני. גדל במצע קוקוס מנותק, ללא ריסוסים עם דישון.
ולגינה ולטבע המופלא שלנו:
כנראה שרקדתם, התפללתם ולא חטאתם בשנאת חינם!! 

ריקוד גשם אורגני

 

איזה גשם מתוק,
אנחנו עכשיו רוקדים את ריקודי הדילוגים בין מעברים בוציים בגינה, את ריקודי חימום הידיים הרטובות והקפואות בעת קטיף ומיון תוצרת.... הכל נקי, רואים את הצבעים, שומעים ציפורים משחקות בשלוליות וצפרדעים מקרקרים. הגידולים עומדים זקוף ורחב ורואים ש"בראש" שלהם הם נושמים לרווחה ורואים עתיד מבטיח לעצמם... ולא, אני לא מדיימינת את זה !!!
אם הייתי מודדת את גודל שתילי הברוקולי, בצל ירוק, חסה... לפני ימי הגשם, ומודדת שוב עכשיו - הייתי מגלה פרץ גדילה מדהים בימים האחרונים, ממש אפשר לראות זאת בעיניים. מרגיש כאילו אם הייתי יושבת ומתבוננת בגידולים בזמן הזה הייתי יכולה לראות במו עיניי את הגדילה שלהם. בהצלחה לכולם, מקווה שימשיך.
והגשם נתן ריחו!!!
עוד לפני שהגשם יורד, אנו מבחינים במשהו עדין יותר באפינו.. ריח של "הינה הגשם עומד לבוא..." במזג אויר כזה ישנם בדר"כ רוחות ואפילו סערות חשמליות באויר, הגורמות לריח חמצמץ מריר שנקרא לפעמים "ריח האוזון".
הגשם הראשון, הטיפות בתנועה "תופסות" בדרכן למטה כל מיני חלקיקים הנמצאים בדרכן ומביאות אותם אלינו. לחלקיקים האלו צבע, ריח.. איך הרכב נראה לאחר הגשם הראשון? לא כ"כ נקי, נכון? הגשם מחזיר לנו את כל הזיהום, שאנו שיחררנו במהלך העונה היבשה, במטר זועם...
אני חושבת שיש הסכמה כללית בין בני האדם ובעלי החיים, בייחוד שלשולים וגמלים, שהריח של אחרי הגשם הוא פשוט נפלא!!!
לגשם תכונה מדהימה של "תפיסת" הריחות הקיימים והפצתם בגדול. אז כמובן שאינני מדברת על הריחות שהוא מפיץ באיזורים שזוהמו, אלא באיזורים טבעיים - בחורש הטיבעי, בגינה ואפילו במדבר. אבל מעבר ל"לתת לנו באף" את הריחות שכבר ישנם, הגשם מאפשר גם משהו חדש. ריח שכולנו משתוקקים אליו. ריח שכולנו יוצאים אליו עם נחיריים פתוחים וכמהים לו?
כשהטיפות הרטובות פוגעות בקרקע הם ממיסים חומרים שנמצאים בה ומשחררות אותם אל האוויר ואל אפינו. לריח הזה "הריח של אחרי הגשם" יש שני מרכיבים עיקריים- גאוסמין ופטריכור.
האחראים למרכיבים המדהימים האלו הם מיקרואורגניזמים וצמחים. הא' ב' של הכל!
גם אנו בני האדם יכולים להריח את הגיאוסמין ((geosmin שהוא, בתירגום מילולי, "ריח האדמה".
זוהי תרכובת אורגנית שמפיקים מיקרואורגניזמים שונים- באדמה אלו חיידקים ובמים אלו אצות.
היצורים האלו, כחלק ממחזור חייהם, מייצרים גאוסמין שמופרש לאדמה או לקרקעית הים (לסלק ולדגי קרקעית לדוגמה יש טעם של גאוסמין). בתנאי גשם באדמה או בתנועות בקרקעית המים הגאוסמין "מרוסס" לאויר ומגיעים לאפינו.
איך גמלים מוצאים מים במדבר? זו שאלה שהעסיקה רבים הרבה זמן והתשובה היתה לנו "ממש מתחת לאף" . האף האנושי מזהה גאוסמין באוויר בריכוז של אחת למאה בליון (100,000,000,000). עד כדי כך אנו רוצים אותו. למה? עבור הגמל מציאת מים במדבר הינו ענין של חיים ומוות, הוא אינו מריח מים אלא מריח את ריחו העדין של הגאוסמין ממרחק של 80 ק"מ.!! גם שלשולים ושוכני אדמה נוספים נמשכים לריחו וניתן למצוא אותם בשכיחות גבוהה.
וזה לא סתם - החיידקים צריכים עזרה בהפצה שלהם ורוצים שנערבב, נשתה ונאכל אותם. בוטנאים גילו פרחי קקטוס באמזונס שיש בהם גאוסמין ובכך הם מושכים אליהם חרקים המחפשים מים, ככה "על הדרך" הם מאבקים ומפרים את הפרחים. ומצדם קבוצת החיידקים האחראית לריח הגשם, או בעצם ריח האדמה, הנפלא הזה הם מקבוצת האקטינומיציטים (וביתר דיוק Streptomyces) והיא קבוצה חשובה מאוד להפקת חומרים אנטי ביוטים, אנטי סרטניים, נוגדי פטריות ודלקות ממקור טבעי!!! חומרים כאלו בחורף - בא לנו טוב, לא? תזכרו את זה כשתפגשו קצת יותר בוץ בארגזים בחורף... זה אדמה, לא לכלוך כמו שאמא שלי תמיד אמרה.
חברות התרופות, חברות המים והייננים מוצאים דרכים בכדי להוציא את החומר הזה ממוצריהם כי אינם מרוצים משיווק מוצרים בריח האדמה.
המרכיב השני בריח הנפלא הזה מופק ע"י צמחים שמפרישים שמנים ארומטיים שמצטברים על ובתוך אדמות, אבנים וסלעים בתקופות יבשות. כשהלחות עולה וכשיורד גשם בעיקר, הם משתחררים לאויר ומגיעים אל אפינו. המרכיב הזה קיבל שם דרמטי במיוחד, ע"י בר ותומאס (I.J. Bear and R.G. Thomas) שני חוקרים אוסטרליים בשנות השישים, והוא פטריכור. השם מורכב מ2 מילים יווניות "פטרי"=סלע, "איכור"-הנוזל שזרם (כמו דם או תמצית החיים) בעורקי האלים היוונים. וואו!
בשמן הצמחי הזה משתמשים בתעשיית הבשמים.
בר ותומאס רצו להסביר את הצמיחה המהירה הקיימת באיזורים מדבריים אחרי גשם קצר. הם גרסו שאיכשהו תרכובת השמנים הזו מזרזת את הנביטה אך גילו בדיוק ההפך. הפטריכור המשוחרר אחרי גשמים קצרים מעכב את הנביטה וכנראה שכך מונע מהזרע לנבוט אחרי גשם קצר כאשר אין ביכולתו עוד להגיע למים הנמצאים עמוק יותר באדמה, בגלל ששורשיו קטנים מידי ובגלל שלא ירד גשם רציני. במצב כזה הצמח ינבט וימות. גשם חזק ישטוף את הפטריכור וכך הוא לא ימנע נביטה, הזרע ינבוט ומכיוון שהיה גשם חזק ויש עוד מים באדמה הצמח יוכל לגדול מספיק בכדי להגיע אליו.
איזה טבע יש לנו! סיבה לכל דבר.
שיהיה שבוע שנראה טוב, נשמע טוב ומריח טוב
חמים בפנים ורטוב בחוץ
שלכם,
צוות הגינה והשוק ומגי


הצפי לסלים החורפיים שלנו השבוע:
חסה ערבית
שמיר
סלרי או בטטות, לא בטוחה
קולורבי
שומר
חרדל אדום
דלעת
פלפלים אדומים
עגבניות ומלפפונים- ייתכן שיוחלפו בבטטה ואבוקדו אם יחסר

 

בגדולים גם

כוסברה

פטרוזיליה

בצל יבש

ודלורית

 

בסלי פירות
תפוחים קטנים וטעימים ופרי הדר