Shavuot: Embracing the Holiday with an Organic Basket
Many Jewish holidays mentioned in the Bible are also agricultural festivals. In ancient times, most of the population was engaged in farming. The timing of sowing, harvesting, and reaping held great and sometimes fateful significance. If crops failed due to drought or locust plagues, the result was famine. Therefore, it is no surprise that for […]
שבועות – לקבל את החג עם טנא אורגני
מרבית החגים היהודים המוזכרים במקרא הם גם חגים חקלאיים. בימי קדם מרבית האוכלוסייה עסקה בחקלאות. למועדי הזריעה, הקטיף והקציר היתה משמעות גדולה והרת גורל. אם היבולים נכשלו בשל בצורת או מכת ארבה התוצאה הייתה רעב. לכן אין פלא שעבור אבותינו הקדומים חלק ניכר מההוקרה ועבודת האל קשורה למועדים אלו. זה לא בהכרח המוטיב העיקרי של […]
Orange Melon – Much More Than Just Another Melon
Classifying fruits and vegetables is like navigating a dense jungle. At what point do the differences between various varieties become significant enough to categorize them as entirely new species? And why do we sometimes encounter fruits and vegetables classified as different species when they could easily be grouped as varieties of the same species? Unfortunately, […]
מלון כתום – הרבה יותר מעוד זן של מלון
קטגוריזציה של פירות וירקות היא סוג של ג'ונגל סבוך. באיזה נקודה ההבדלים בין הזנים השונים הופכים לכאלה שמכניסים את הפרי והירק לקטגוריית מין חדש ולמה לפעמים פוגשים בפירות וירקות המוגדרים כמינים שונים כאשר, בנקל, ניתן היה לסווג אותם כזנים לאותו מין? לצערי אין לי תשובה טובה, בסוף זה הרבה נסיבות ספציפיות וגם מידה כזו אחרת […]
Red Cherry – The Fruit That's Always a Reason to Celebrate
We’re already deep into May, which means cherries are in season. Last time I dedicated the newsletter to cherries, I focused on the fruit's significance in Japanese culture, the cherry-blossom-festivities and customs. This time, let's start our "cherry picking" journey in a completely different place—the sleepy town of Traverse City, Michigan. Well, besides its residents, […]
דובדבן אדום – הפרי שהוא תמיד סיבה למסיבה
אנחנו כבר עמוק בחודש מאי וזה סימן שהדובדבן כבר כאן. מאחר שבפעם האחרונה שהקדשתי טור לדובדבן התמקדתי בהקשר של הפרי בתרבות היפנית עם 'פריחת הדובדבן' וכל הג'ז הזה. הפעם נתחיל את 'קטיף הדובדבנים' במקום שונה לגמרי – נרחיק עד לעיירה המנומנמת Traverse אשר במדינת מישיגן בארצות הברית. מה איבדנו טראוורס סיטי מישיגן? ובכן, מלבד תושבי […]
Green Asparagus – The Medicinal Plant Turned Culinary Genius
The official name for asparagus is “Asparagus officinalis”, although in English, it is widely known simply as asparagus, or sometimes garden asparagus. What is now considered an aristocratic culinary delicacy began its journey as a remedy for jaundice and a diuretic. Wild varieties of asparagus are common along streams in Southern and Central Europe, parts […]
אספרגוס ירוק – צמח המרפא שהפך לגאון קולינרי
שמו העברי הרשמי של האספרגוס הוא 'אספרג רפואי', והוא מהדהד את העובדה שמה שהיום נחשב למעדן קולינרי אריסטוקרטי החל את דרכו כתרופה לצהבת וכחומר משתן. זני הבר של האספרגוס נפוצים, בצידי הנחלים, הן בדרום ומרכז אירופה, הן בחלקים של מערב אסיה וצפון אפריקה. חלק מזניו תורבתו כבר בעת העתיקה ובזכות הרופאים נפוצו בכל אגן הים […]
Ginger – The Root of Joy
Sometimes I'm asked, "What's the difference between ginger and zingiber?" Well, I'm happy to provide a comprehensive answer to that question: There's no difference between ginger and zingiber; it's simply two names for the same plant. I could delve into the etymology (origin of the name) of ginger/zingiber, but in the case of this plant, […]
ג'ינג'ר – השורש שעושה שמח
לפעמים שואלים אותי: " מה ההבדל בין ג'ינג'ר לזנגביל?", אז אני שמחה לספק תשובה מלאה לשאלה: אין שום הבדל בין ג'ינג'ר לזנגביל, זה היינו הך או בשפה פחות מליצית – זה אותו דבר, שני שמות לאותו צמח. הייתי יכולה להרחיב על האטימולוגיה (מקור השם) של ג'ינג'ר/זנגביל, אבל במקרה של הצמח הזה יותר מעניין לדבר על […]