Discover the Ancient Prozac: Tahini
Tahini stands out as one of the rare culinary delights to make the leap from the local Middle Eastern kitchen to the global culinary stage. Its journey is a fascinating tale, captivating even the palates of Michelin-starred chefs. Taking into account that tahini is essentially just ground sesame seeds, its journey becomes even more remarkable. […]
טחינה – הפרוזאק של העולם העתיק
יש מעט מאוד מרכיבי מזון שהצליחו לעשות את הקרוסאובר מהמטבח המזרח תיכוני המקומי אל עולם הקולינריה הבינלאומי, אבל זה בדיוק הסיפור של הטחינה, שהיום מרגשת גם שפים שמתהדרים בכמה כוכבי מישלן. כשלוקחים בחשבון שטחינה זה פשוט גרעיני שומשום שנטחנו למחית, העניין הזה רק הופך יותר מרשים – כי הפשטות הזו שבלב הכנת הטחינה היא משהו […]
Introducing: The Golden Tomato – Not as Strange as You Thought!
Did you know that in the United States, tomatoes are legally classified as a 'vegetable,' despite being a classic example of a 'fruit' botanically speaking? This classification stems from historical reasons, aimed to protect tomato growers in the country. But how did such a designation benefit these growers? Well, back in the late 19th century, […]
עגבניה צהובה -פחות משונה ממה שחשבתם
הידעתם שבארצות הברית עגבניה מוגדרת על פי חוק כ'ירק', למרות שמבחינה בוטנית מדובר בדוגמה קלאסית ל'פרי'. הסיבה לסטייה הזו היא היסטורית ונועדה בשעתו להגן על מגדלי העגבניות במדינה. איך הגדרה כזו סייעה למגדלים? ובכן, בסוף המאה ה-19 פירות היו פטורים ממס על יבוא בעוד על יבוא ירקות נגבה מס וכך קוטלגה העגבנייה כירק. בתכלס, מבחינת […]
Avocado Reed – The King of California Guacamole
In this newsletter we love presenting varieties that are Israeli innovations. We are indeed good at it, thanks to academic infrastructure and establishments such as the Volcani Institute. With their help, we've managed to acclimate tropical plants that have never grown here and develop local varieties that have gained recognition worldwide. Avocado is an excellent […]
אבוקדו ריד – מלך הגוואקמולי של קליפורניה
המדור הזה אוהב להציג זנים שהם פרי פיתוח ישראלי, אנחנו באמת טובים בזה ובעזרת תשתית אקדמית וגופים כמו מכון וולקני, הצלחנו לאקלם צמחים טרופיים שמעולם לא גדלו כאן ולפתח זנים מקומיים שצברה מוניטין בכל העולם. האבוקדו הוא דוגמה מעולה לכך, וזנים כמו האטינגר שפותחו פה הפכו לשם דבר. מה שמוביל אותי לנקודה הבאה – אולי […]
Cashew – Not What You Thought
If you visit the markets of Rio or Sao Paulo and ask for cashews, there's a good chance you'll be handed a pear-shaped fruit with a rich sweet flavor, often popular in its juice form. You might be wondering whether you got confused. The cashew we know, and most of the world, even outside Brazil, […]
קשיו – לא מה שחשבתם
אם תבקרו בשוק של ריו או סאו פאולו ותבקשו את פרי הקשיו, יש סיכוי מצוין שתקבלו פרי שמזכיר בצורתו את האגס בעל טעם מתוק ועמוק שנפוץ מאוד גם בגרסת המיץ הסחוט. אם אתם תוהים אם התבלבלתם, כי מה שאנחנו מכירים (ורוב העולם ואשתו מחוץ לברזיל) בתור קשיו הוא אגוז חביב ומעודן, אז התשובה היא לא. […]
Strawberries: A Rainy Delight in Our Garden
Strawberries have been reviewed in our newsletter in the past, but this week, our garden boasts particularly marvelous and juicy ones, thanks to the abundant rain in January and February. It's been a while since I savored strawberries so sweet, providing the perfect opportunity to recount the tale of this exquisite fruit. In botanical terms, […]
תות שדה – אין כמו תותים אחרי הגשם
תות השדה כבר ביקר אצלנו בבלוג, אבל תותים נפלאים ועסיסיים כמו אלו שנחתו אצלנו בגינה השבוע, אחרי רצף הגשם המבורך של ינואר פברואר, לא טעמתי הרבה זמן וזו סיבה מעולה לחזור ולספר על הפרי הנהדר הזה. מבחינת הסיווג הבוטני, תות השדה אפילו לא נחשב ממש לפרי, אלא לפרי מדומה המתפתח ישר מהגבעול. על זה נאמר, […]