Fennel: A Winter Delight with an Anise Aroma
The myth of Prometheus in Greek mythology can be analogous to the story of eating from the Tree of Knowledge in Genesis. In a sense, both these myths aim to explain the wonder of human evolution. The story of the Tree of Knowledge (for which I have my own subversive interpretation, I shared in a […]
שומר פשוט – חורף בניחוח אניס
את סיפור פרומתאוס במיתולוגיה היוונית אפשר להקביל לסיפור אכילת פרי עץ הדעת בספר בראשית. כי במובן מסוים שני המיתוסים האלה נועדו להסביר את הפלא של ההתפתחות האנושית. במקרה של פרי עץ הדעת (שאת הפרשנות החתרנית שלי לגביו חלקתי דווקא בפוסט שיוחד לפטריות), מדובר בהענקת הבינה האנושית, המיתוס פרומתאוס יותר עקיף, כי הוא מתמקד בגילוי האש, […]
Green Onions: The Champ of Onions
Is a green onion simply a young regular onion that was harvested before it finished developing? The true and annoying answer is either "yes" or "no". In other words, some of the green onions you find at the market are simply onion varieties that haven't yet ripened and were harvested young to be used as […]
בצל ירוק – אלוף בצלות
האם בצל ירוק הוא, בעצם, בצל רגיל צעיר שנקטף לפני שהפסיק להתפתח? התשובה האמיתית והמעצבנת היא – 'כן' או 'לא'. כלומר, חלק מהבצלים הירוקים שפוגשים בשוק, הם פשוט זני בצל שטרם הבשילו ונקטפו כדי לשמש 'בצל ירוק'. מצד שני, יש גם זני אב של הבצל (שהוא אגב צמח ממשפחת הנרקיסיים) שלא מפתחים פקעת משמעותית ומסתפקים […]
My Little Gherkin: A Celebration of the Pickled Cucumber
The cucumber is one of our most basic vegetables, an integral natural part of the Israeli salad. It's a vegetable that has been cultivated here, in one variation or another, for centuries. There are many varieties of cucumbers, and we often don't dwell on the differences between them (though I've dedicated newsletters to specific varieties […]
קורנישון – מלפפון קטן שלי
המלפפון הוא אחד מירקות הבסיס שלנו, חלק בלתי נפרד מהסלט הישראלי. ירק שמגדלים פה, בווריאציה כזו או אחרת, כבר מאות שנים. יש זנים רבים של מלפפון, שלרוב לא נעמוד על ההבדלים ביניהם (וכבר הקדשתי את הבלוג לכמה סוגים מובחנים של מלפפון כמו הפקוס או המלפפון היפני). אפשר להגדיר גם את הקורנישון כזן של מלפפון, אך […]
Roquette – The Exceptional Green
Roquette is a curious vegetable. On the one hand, it’s often categorized low on the food chain, grouped with leafy greens like a fancy kind of lettuce. On the other hand, it’s a regular ingredient in fine dining, frequently seen alongside premium meat and fish dishes in Michelin-starred kitchens. So, who are you, Roquette? To […]
רוקט – העלה המעולה
הרוקט הוא ירק מתעתע, מצד אחד כירק עלים הוא מקוטלג במקום יחסית נמוך בשרשרת המזון כסוג של חסה מיוחסת. מצד שני, מדובר באורח קבוע במטבחי עילית שאפשר לפגוש כבן לוויה למנות בשר ודג מפונפנות שמככבות במדריכי מישלן. אז מי אתה רוקט? ובכן, כדי לענות על השאלה הזו צריך לטפל באי הבנה קטנה. הרבה מאוד אנשים […]
Broccoli and Cauliflower: The Tasty Blossoms of Early Winter
Broccoli and cauliflower have made several appearances in this newsletter before, but typically separately. This week, I've decided to dedicate the blog to both of them. As you'll soon discover, there are excellent reasons to pair these two together, and the most immediate reason is that they're both waiting for you in this week's box, […]
ברוקולי וכרובית – הפרחים הטעימים של ראשית החורף
הכרובית והברוקולי כבר ביקרו במדור הזה כמה פעמים, אבל לחוד. הפעם החלטתי להקדיש את הבלוג השבועי לשניהם. כמו שתגלו מיד יש עילות מצוינות לחבר את הצמד הזה, הסיבה המיידית היא ששניהם מחכים לכם בארגז השבועי, ועכשיו אחרי הגשם הראשון הם באמת בשיאם. זו לא הסיבה היחידה, מי שעוקב אחר הבלוג כבר יודע שמבחינה בוטנית גם […]