White Sweet Potato: Healthy and Sporty
I’m delighted to present to you the white sweet potato. Over the past two years, three people have reached out to me, concerned that they’d bought “spoiled sweet potatoes.” According to them, they purchased what looked like regular sweet potatoes—orange-skinned and beautifully oval-shaped—but when they peeled or cut them open, instead of the familiar orange […]
בטטה לבנה – בריאה וספורטיבית
השבוע מתארחת אצלנו בבלוג הבטטה הלבנה, בשנתיים האחרונות כבר פנו אלי 3 אנשים שהתלוננו על "בטטות מקולקלות". לטענתם הם קנו בטטות רגילות לגמרי. כתומות מבחוץ ועם צורה אליפטית יפה, אך כאשר קילפו אותן או חצו אותן, במקום הבשר הכתום והמוכר של הבטטה מקדמת דנא, היה להם צבע לבן לחלוטין. אז אפשר להירגע, הבטטות האלה ממש […]
Chia Seeds: Awakening Desires
Health food enthusiasts are likely familiar with chia seeds. And still, many of you might be unsure whether chia seeds are a spice or a superfood? That’s where I come in! To answer the question posed earlier. The answer is both! Chia seeds are a superfood packed with dietary fiber, proteins, minerals, and unsaturated fatty […]
זרעי צ'יה – מעוררים ערגונות
חובבי מזון הבריאות בקהל מן הסתם מכירים זרעי צ'יה. מצד שני, רובכם כנראה עדיין לא החלטתם אם צ'יה זה תבלין או סופר פוד. בדיוק בשביל זה אני פה לעזור, אז בהקשר התהיה מהמשפט הקודם – אמ;לק: גם וגם כי זרעי צ'יה הם גם סופר פוד שמהווה מקור מעולה לסיבים תזונתיים, חלבונים, מינרלים וחומצות שומן בלתי […]
Pitaya – My Delicious Dragon
The first time I encountered pitaya was in Thailand, over twenty years ago. I stared at this strange thing, a bright reddish-purple fruit with green leaves jutting out like flames. Its shape suits the nickname it has earned in many parts of the world: Dragon Fruit. Though pitaya is strongly associated with the Far East […]
פיטאיה – דרקון טעים שלי
הפעם הראשונה בה פגשתי את הפיטאיה הייתה בתאילנד, לפני למעלה מעשרים שנה. הסתכלתי על הדבר המוזר הזה, פרי בצבע אדום סגול בוהק שממנו מזדקרים עלים ירוקים בצורה של להבות. צורה שמאוד הולמת את הכינוי של הפרי הזה בחלקים גדולים של העולם – פרי הדרקון. למרות שפיטאיה מזוהה מאוד עם המזרח הרחוק ומשתלבת יפה בקשת הפירות […]
Pineapple – Fresh, Organic, and Locally Grown in Israel
By the end of August, the relentless Israeli summer gets the best of me. Enough is enough—bring me a cool autumn breeze, because right now I feel a bit like SpongeBob, the cartoon character who lives in a pineapple under the sea. How did a pineapple end up at the bottom of the sea? I […]
אננס- טרי, אורגני וישראלי
בסוף אוגוסט, מגיע השלב הזה בו הקיץ הישראלי מכריע אותי, זהו מספיק, הוו לי קצת רוח סתווית צוננת כי כרגע אני מרגישה קצת כמו בוב ספוג, הדמות המצויירת שגרה באננס שנמצא בלב ים. איך הגיע אננס ללב ים? אין לי מושג, אבל אם היום יכולים לגדל את הפרי הטרופי הזה שבמקור גדל על קו המשווה […]
Fresh Shiitake – Your Favorite Mushroom is Back
The love affair between humans and mushrooms dates back tens of thousands of years, long before the dawn of history. It's likely that even the earliest hominids, who first stood and walked on two legs, had a complex relationship with mushrooms—some they learned to avoid the hard way, while others, including wild varieties of shiitake, […]
שיטאקי טריות – הפטרייה שלך חזרה
הרומן של בני האדם עם הפטריות מתחיל עשרות אלפי שנים לפני שחר ההיסטוריה. סביר להניח שכבר ההומינידים הראשונים שעמדו והלכו באמצעות שתי רגליים ניהלו מערכת יחסים של אהבה ושנאה עם הפטריות. מחלקן הם למדו להיזהר בדרך הקשה, אחרות ובכללן כנראה גם זני הבר של השיטאקי הם הטמיעו בתפריט שלהם כלקטים ציידים ואחרות הם כנראה למדו […]