Pumpkins – The Winter Vegetable That are Great to Eat in Summer

Pumpkins of various types and varieties have reviewed in our newsletter more than once, so today I have decided to dedicate it to a general overview of the main pumpkins found in Israel: field pumpkin, acorn squash, butternut squash, and Japanese pumpkin. All of these can be found in our store this week. As hinted […]

דלעות – ירקות החורף שכיף לאכול גם בקיץ

הדלעת למיניה וסוגיה ביקרה אצלנו במדור לא פעם, לכן החלטתי להסתכל להקדיש את המדור הפעם למבט על כללי על הדלעות העיקריות שנפוצות בישראל (דלעת השדה, דלעת הערמונים, הדלורית והדלעת היפנית), שאת כולן תוכלו לפגוש השבוע בגינה. כמו שרמזתי, בכותרת המשנה, עבור רוב האנשים האסוציאציה הראשונה של הדלעות היא דווקא חורפית. לא בכדי הדלעת מככבת ב'ליל […]

Tofu – The Culinary Chameleon in the Kitchen

Tofu is one of the most iconic ingredients associated with Japanese cuisine. However, like many things thought to be Japanese, tofu actually originated in China and was rebranded and popularized by the Japanese. The name "tofu" (豆腐) is Japanese, but the product itself was invented in China, attributed to a nobleman from the Han Dynasty […]

טופו  – זיקית קולינרית במטבח

הטופו הוא אחד מחומרי הגלם הכי מזוהים עם המטבח היפני, וכמו הרבה דברים אחרים המזוהים במקור עם יפן, מדובר בעצם בהמצאה סינית שהיפנים מיתגו מחדש ונכסו. אז השם טופו (豆腐) מקורו ביפן, אך המוצר עצמו הומצא בסין והמצאתו, אפילו מיוחסת לאציל משושלת האן במאה השניה לפנה"ס. מתי הוא נדד ליפן? לא ברור, מה שכן ברור […]

New Zealand Spinach: Small and Delicious Leaves

I promised myself to write about spinach without mentioning Popeye or repeating the story about the historical typo and misplaced decimal point that led the world to believe for decades that spinach had an unusually high iron content. It's a great story, but I've told it before. If you're interested, you can read it here. […]

תרד ניו זילנדי – עלים קטנים וטעימים

הבטחתי לעצמי לכתוב טור על תרד בלי לאזכר את השם 'פופאי' ובלי למחזר שוב את הסיפור על טעות הדפוס ההיסטורית ונקודה עשרונית שזזה ממקומה שבגינה, במשך עשרות שנים, כל העולם ואשתו היה משוכנע שבתרד יש כמות לא פרופורציונלית של ברזל. זה אמנם סיפור נפלא, אבל כבר סיפרתי אותו בעבר, אז אם זה מעניין אתכם תוכלו […]

Lychee: Something Small and Good

There are many negative things to say about "globalization," but if you're looking for a positive aspect of a smaller and more accessible world, we can start with the lychee. The journey of this fruit—from the 1970s, when Israelis rarely encountered it, usually in a dessert from a can at a Chinese restaurant, to the […]

ליצ'י – משהו קטן וטוב

יש הרבה דברים רעים להגיד על 'גלובליזציה', אך אם מחפשים פן חיובי לכך שהעולם כולו נגיש יותר ומעורבב יותר, אפשר להתחיל עם הליצ'י. כי המסע שהפרי הזה עבר; מאז שנות השבעים בו ישראלים נתקלו בו לעיתים נדירות כשהוא יוצא מקופסת שימורים המוגש כקינוח במסעדה סינית; עד העת הנוכחית בו ניתן להשיג ליצ'י אורגני טרי מגידול […]

Red Grapefruit: Small, Delightful, and Sweet

Typically, citrus fruits ripen during the winter, but with modern agriculture and in a country like Israel, surprises can happen. This year, our store was blessed with wonderful red grapefruits in June, providing a perfect opportunity to explore into this unique fruit. Although the grapefruit has been featured in this newsletter before, it's always a […]

אשכולית אדומה – קטנה, מטריפה ומתוקה

בדרך כלל פירות הדר מבשילים במהלך החורף, אך בחקלאות המודרנית ובמדינה כמו ישראל לפעמים הם מפתיעים ולכן השנה בורכנו בגינה, באשכוליות אדומות נהדרות בחודש יוני וזו הזדמנות נפלאה לחפור על הפרי המיוחד הזה. האשכולית לזניה אמנם ביקרה במדור הזה, אך תמיד נעים וטעים להיזכר בפרי הזה ובאשכולית אדומה בפרט, כי מהרבה בחינות מדובר בזן שגם […]

היי, אנחנו מחכים לך 🙂