Ramiro Pepper: The Sweet Icon of the Mediterranean Basin

When it comes to peppers, both sweet and spicy, I've written about them before. Thanks to the immense variety within the Solanaceae family (or the nightshades), there's always room to explore deeper and learn more. This time, let's focus on the Ramiro variety, which, not coincidentally, is currently fresh from the farm at our store. […]

פלפל רמירו: הפלפל של אגן הים התיכון

על הפלפלים, המתוקים והחריפים כאחד, כבר כתבתי לא פעם ועדיין תודות לגיוון הזני העצום של הפרי ממשפחת הסולניים (שאנחנו סופרים כ'ירק'), תמיד מקום להעמיק וללמוד עליו. הפעם, אקדיש את הפינה לזן הרמירו (שבאופן לא מקרי בהחלט, מפגין נוכחות טרייה אצלנו). כמו שבטח שמתם לב, כותרת המשנה מכתירה את הרמירו כפלפל של אגן הים התיכון, אך […]

Potato: Red or Yellow? The Grand Derby of Potatoes

Yes, I love soccer, don't be too surprised. Hapoel or Maccabi? At this stage, I prefer to maintain neutrality and use the grand derby of Tel Aviv as a metaphor for the question I am pondering today: red or yellow potatoes? And what is the difference between them? I know it's also common to call […]

תפוח אדמה: אדום או צהוב? דרבי תפוחי האדמה הגדול

כן, אני אוהבת כדורגל, אל תיראו כל כך מופתעים. הפועל או מכבי? בשלב הזה מעדיפה לשמור על עמימות ולהשתמש בדרבי הגדול של תל אביב כמטפורה לשאלה שאני מציפה היום: מה ההבדל בין תפוח אדמה אדום לבין תפוח אדמה צהוב (כן, אני יודעת שגם נהוג לכנות אותו 'תפוח אדמה לבן') ומה היתרונות של כל אחד מהם. […]

Cauliflower: Flowers in the Kitchen

One of my absolute favorite vegetables in the world is cauliflower. Even though I've written about it in the past, I feel compelled to revisit it from a slightly different perspective. The most interesting detail about cauliflower is that, botanically speaking, the vegetable we call cauliflower is, in fact, the flower or inflorescence. This fact […]

כרובית: הפרח של המטבח

אחד הירקות שאני הכי אוהבת בעולם היא הכרובית. לכן, למרות שכבר כתבתי עליה בעבר, מתחשק לי לחזור אליה, אבל מזווית קצת אחרת. הפרט הכי מעניין בכרובית הוא שמבחינה בוטנית הירק הנקרא כרובית הוא בעצם הפרח או התפרחת. העובדה הזו אינה בגדר סוד ומן הסתם ידעתם אותה ופשוט לא הקדשתם לה יותר מידי מחשבה וזה בסדר […]

דלעת יפנית: השיק של הדלעת

השם 'דלעת יפנית' אמור לעורר הרמת גבה אצל קוראי המדור, שכבר יודעים שהדלעת שייכת לאותה קבוצה של פירות וירקות שהגיעו ל'עולם הישן' רק אחרי גילוי יבשת אמריקה. יפן היא אמנם מדינת איים רחוקה, שבמשך מאות שנים הייתה מסוגרת בפני רוב העולם. אך מבחינה גיאוגרפית היא עדיין מסווגת כחלק מהעולם הישן, כך שמבחינה בוטנית המונח 'דלעת […]

Kfar Noar Kedma: Educating for Organic Agriculture

This week, our garden newsletter takes a slightly different turn from my usual routine of exploring vegetables, fruits, or any other organic products found on The Garden’s shelves. Instead, we want to introduce you to some of our new partners. Each farmer or grower we work with has a unique story, especially recently, and particularly […]

כפר הנוער קדמה: חינוך לחקלאות אורגנית

השבוע בלוג הגינה שלנו יהיה מעט שונה ואחרוג מהמנהג הרגיל שלי לסקור ירק, פרי או כל מוצר אורגני אחר שנמצא על המדפים של הגינה. במקום זה נעשה לכם היכרות עם שותפים חדשים לדרך. לכל חקלאי ומגדל שאנחנו משווקים יש סיפור, ודאי בעת האחרונה וודאי למגדלים האורגנים שפועלים במרחב הנגב. גם השותף החדש שנכיר לכם היום […]

Yellow Beans: The Bean of the Middle East

Like tomatoes in Matbuha, hot peppers in s'hug and arissa, and pumpkin in kubbeh dal'aht, yellow beans have become an integral part of Middle Eastern kitchens that developed in North Africa, the Levant (Iraq, Syria, and Israel), and Turkey. Until the mid-16th century, it's safe to say that no one in our neighborhood was familiar […]

היי, אנחנו מחכים לך 🙂