נבטים מכילים ערך תזונתי גבוה ביותר. הם מכילים את כל אבות המזון.
נבטים הם צמחים צעירים חיים. בשלב זה של חיי הצמח הוא מכיל פי עשרות, מאות, ולפעמים פי אלפים יותר ויטמינים מינרלים, חומצות אמינו ואנזימים מכל שלב אחר בחיי הצמח.
האם אי פעם שמעתם על ירק שממשיך לצבור ויטמינים אחרי הקטיף/ קצירה? נבטים ממשיכים להתעשר גם במקרר.
נבט – מזון סופר על
בתהליך ההנבטה מתעוררים שפע של אנזימים בכדי לפרק את חומרי המזון המצויים בזרע, בכדי שיוכל לצמוח. גופנו מסוגל להשתמש בשפע הויטמינים והמינרלים משום שהם ניתנים בצורה זמינה, בכדי שהצמח יוכל להשתמש בהם לצרכיו. כמו כן השפע הזה מגיע ביחד עם אנזימים המסייעים לנו לפרק, לעכל, ולספוג אותם. אנזימים קיימים רק במזון חי, הם נהרסים ע"י בישול או שימור. אנזימים הם מה שגורם לכל תהליך כימי בגופנו לקרות. לדוגמה -בניית תאים חדשים וסילוק פסולת מגופנו. לגופנו יכולת מוגבלת של ייצור אנזימים (הזדקנות זה בעצם מצב שתאים מתים בקצב מהיר יותר מאשר הקצב שהם מתחדשים). כשאוכלים אנזימים שעוזרים לנו לעכל אנו מקלים על הגוף ומפנים אותו לייצור אנזימים אחרים. כמו כן אנזימים פועלים כחומרים אנטי דלקתיים ומחסור בהם פוגע ביכולת הגוף להתמודד נגד מחלות.
נבטים הם אחד מהמקורות העשירים ביותר במינרלים.
בנבטים יש יותר ויטמינים. בתהליך הנביטה כמות הויטמינים שבזרע מכפילה את עצמה בעשרות, מאות, ועד אלפי אחוזים. לדוגמה שעועית מש יבשה, מכילה כגרם אחד של ויטמין C. מש מונבטת מכילה יותר מ- 13 גרם. כמו כן נבט זה מכיל 33 ג' של ויטמין K, לעומת פחות מ- 3 ג' כאשר הוא יבש. ברוב הזרעים היבשים אין ויטמין C כלל ולאחר הנבטה ישנם נבטים המכילים כ- 20 מ"ג ויטמין C ל- 100 גרם!!!
נבטים מכילים חלבון איכותי, המכיל חומצות אמינו חיוניות. גופנו מייצר חומצות אמינו, אך לא את כולם הנחוצים לו ואנו חייבים לקבלם דרך המזון שאנו אוכלים. הגדילה בכמות החלבון נחוצה לצמח לבניית תאיו ולכן כ"כ דרמטית. לדוגמה ב- 100 ג' חומוס מבושל יש פחות מ- 9 ג' חלבון ובאותו משקל של חומוס מונבט יש כ- 20 ג' חלבון.
יש מחקרים המראים שצריכה קבועה של נבטים שונים עוזרת להוריד כולסטרול.
הנבטים מכילים סוכרים פשוטים (שהם אנרגיה זמינה), כלורופיל (פועל לטיהור הדם וחיזוק המערכת החיסונית) וסיבים תזונתיים רבים. הערך הקלורי מופחת, בדרך כלל לכשליש, כאשר הזרע מונבט.
בנוסף לכל זה, נבטים קלים מאוד ונוחים לשימוש.
- – ניתן לשים בכריך במקום ובנוסף לירקות.
- – אין צורך לשטוף, לחתוך, לקלף.
- – טעים לפזר בסלט ומרק.
- – מעולה בהקפצה וכתוספת לכל מאכל.
- – בתור נישנוש ליד המחשב, טלוויזיה, או לילדים ברכב.
"היו מזונותיך לתרופותיך ותרופותיך למזונותיך" (היפוקרטס "אבי הרפואה")
מספר השוואות (יש המון)*
שעועית מש – 100 ג'
|
מונבט, חי |
יבש מבושל |
קלוריות |
30 |
105 |
ויטמין C |
13.2 מ"ג |
1 מ"ג |
ויטמין K |
33 מ"ג |
פחות מ- 3 מ"ג |
|
פחות פחמימות |
|
|
יותר סוכרים זמינים |
|
עדשים – 100 ג'
|
מונבט, חי (במ"ג) |
יבש מבושל (במ"ג) |
סידן |
25 |
19 |
ויטמין C |
16.5 |
1.5 |
ויטמין A |
45 |
8 |
חומצות אמינו |
גבוהות יותר |
|
צנון – 100 ג'
|
מונבט, חי (במ"ג) |
יבש מבושל (במ"ג) |
סידן |
51 |
27 |
פוספורס |
113 |
28 |
ויטמין A |
391 |
10 |
מגנזיום |
44 |
9 |
ניאצין |
2.85 |
0.3 |
חלבון |
3.8 |
1.1 |
|
יותר ברזל מתרד! כמו כן, יותר מפי 4 ניאצין, יותר מפי 5 ויטמין 6B, יותר תיאמין, יותר חומצות אסקורביות |
|
חיטה – כוס
|
מונבט, חי (במ"ג) |
יבש מבושל (במ"ג) |
קלוריות |
214 |
657 |
פחמימות |
45.9 |
145.7 |
ויטמין C |
2.8 |
0 |
מגנזיום |
45 |
7.3 |
חומצות אמינו – מס' סוגים |
18 |
0 |
* נתוני ערכים תזונתיים מתוך http://www.nal.usda.gov