שבוע טוב!
שמש, חם ונעים בגינה, אך אנחנו חייבים קצת קור והרבה גשם, לפני שגידולי החורף שלנו יתבלבלו ויחשבו שהקיץ הגיע ובכדי לפתור לנו את בעית המים.
מייד אפרט, אך תחילה הודעה מאיתמר, איש הלחם והאופה שלנו-
הי
הבנתי משיחה עם חלק מהלקוחות שהם לא קיבלו את המייל האחרון שלי ,אז הרי הוא שוב (ועם אלה שכן קיבלו אותו שבוע שעבר – הסליחה).
מכיון שחודש אוקטובר היה מקוצר מבחינת אספקת הלחם ,לא אוציא בסוף החודש חשבונית מסכמת לייתרת החוב. חשבונית של סוף נובמבר תכלול גם את השבועיים של אוקטובר.
אם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון ,בשבוע הבא (11/11) לא אספק לחם כי אהיה בחופשת סתיו בגליל.
אשמח אם כל אחד יעדכן אותי מה הוא רוצה באופן קבוע (ז"א שאם לא מעדכנים אותי אחרת, ההזמנה הקבועה מבוצעת) ואיזה לחם הוא רק להפעם (בכל מקרה עידכונים/שינויים/ביטולים גם של ההזמנה הקבועה ניתן לעשות עד יום ב' בשעה 20:00)
אשמח להערות/הארות/ושאלות
תודה
איתמר
בעית המים שלנו בגינה- קיבלנו ניוד (היתר להשתמש בכמות מים חקלאיים המושאלת ממE אינו משתמש במכסה שלו) מקיבוץ נתיב הל"ה, שיפתור לנו את בעית המים עד סוף השנה, אם גלגלי הבירוקרטיה יסתובבו כמו שהם אמורים. אז למרות שאני קצת יותר רגועה, (מאוד התאפקתי לא להלחיץ ולשתף אותכם בנושא זה), זה לא פתור לגמרי כי למרות שהכל אושר, באופן רישמי ומעשי האישור עוד לא הועבר.
מה קורה לצמחי החורף במזג אויר הפכפך שכזה?
מצד אחד, הלילות ארוכים יותר והגידולים כמובן יודעים זאת. רוב הגדילה מתבצעת בלילה, אך כמובן מזג האוויר ביום משפיע גם הוא. החום- גורם לגדילה מואצת ובאמת רואים גדילה מהירה מאוד שאינה רגילה לעונת החורף הקרה. מצד שני, כאשר גידולי חורף מרגישים חום שאינו טבעי להם, כמו עכשיו, הם יודעים שהם צריכים למהר ולסיים את מעגל חייהם. ייעודם הוא להזריע, בשביל זה הם פה. אם הם חושבים שמזג האוויר הולך לסיים את מעגל חייהם (כלומר החום ייבש אותם), הם מנסים להזריע בכל מחיר, כמה שיותר מהר לפני שזה יקרה. את רוב ירקות החורף אנו אוכלים לפני הפריחה, בניגוד לפירות שבכדי לקבל אותם אנחנו צריכים קודם פריחה. חסה שלא הגיעה לגודל שאנחנו רוצים תתחיל להגביה את הגבעול שלה בכדי ליצור עמוד פריחה ומשם- זרעים. תהליך זה גם יגרום לה להיות מרה. ברוקולי שיש לו ראש קטן מידי לקטיף, (אנו בעצם אוכלים את עמוד התפרחת), יחליט שבכדי למלא את ייעודו, הוא צריך להשקיע בפתיחת פרחיו בכדי לשחרר זרעים במקום להשקיע בגידול ה"ראש" שאנו רוצים (אם יש לו מספיק זמן, ראש גדול משמעותו יותר זרעים). תהליך זה גם יופעג בטעמו וכן יצהיב את צבעו. אם החום תופס את הסלק ושאר השורשים לפני שפיתחו את השורש העבה או הכדורי שאנו רוצים לאכול, הצמח ישקיע בעמוד תפרחת מבין העלים והשורש ישאר קטן ויעשה קשה.
בכל מקרה, אצל הצמחים הכל נרשם כך שגם אם כל זה לא יקרה, ייתכן שלא יגיעו למקסימום אליו יכלו להגיע כי עברו תהפוכות בחייהם שמחלישות אותם.
אצל הנבטים, מפני שהם כאלה קטנים, רגישים ובעלי מחזור גידול קצר, רואים הכל מיד! בגלל הקור של השבוע הקודם את הנבטים השבוע התחלתי יום מוקדם, ביום רביעי. בשבוע הקודם, מכיוון שהקור "הפתיע" אותי, באמצע הגידול שלהם הכנסתי אותם הביתה כדי שהחום היחסי בבית, יאיץ את גדילתם. הזכיר לי את "הימים ההם", לא כ"כ מזמן, כשהם כולם גדלו בבית דרך קבע. בחורף הגדילה שלהם אורכת יותר זמן ובתקופה הזו אני מקדימה את התחלתם, קצת או הרבה כל שבוע בהתאם למזג האויר. לקראת הקיץ אני מאחרת את התחלתם מפני שדרוש להם פחות זמן. בשבועות האחרונים, לפני השבוע החורפי שהיה, התקלקלו לי נבטים שבועיים ברצף כי הייתי מתוכננת לפי המזג האויר הקודם, שהתחיל להתקרר ולא שיניתי את טיפולי בהם בהתאם לחום כבד יותר וצמיחה מוגברת.
בקיצור מזג האויר הזה מבלבל גם אותי!
כל דבר בעונתו-
כמו שסיפרתי בעבר, עונות המעבר הינם העונות הכי קשות מבחינת גיוון התוצרת ואתם בטח מרגישים זאת. מבחינת עבודה, תקופות המעבר, אם הן לא ארוכות מידי, מאוד מעניינות ומלאות. הרבה התחלות, סופים ותהפוכות בגינה. מבחינת גידולים אנחנו קצת "תקועים" עדיין "בין לבין" ואין לנו הרבה מה לעשות בנידון. אני יכולה לשלוח לכם שוב את המייל על השיטות להורדת גשם…
בהתאם, השבוע רשימת הצפי הינה ממש צפי ואעדכן במייל בימי רביעי וחמישי על שינויים, אם יהיו.
אז רשימת הצפי צפי שלנו להשבוע:
חציל
עגבניות
עגבניות שרי
חסה
בצל יבש
פטרוזיליה
מנגולד או תרד או קייל?
דלעת
סלרי או 0.5 ק"ג מלפפון
בגדולים גם
בזיל
בטטה או כוסברה או נענע
עירית שומית
ועוד 0.5 מלפפון
בסלי הפירות
אבוקדו או בננה
2-3 סוגי פירות הדר