HE

EN

שלום כולם 22/11/09

שלום לכולם

במיתולוגיה היוונית מסופר שהיתה שותפות לפלורה (אלת הצמחיה) עם בני האדם, בכדי להבטיח להם צמחיה ומזון. לפלורה עזרו שלושת בנותיהם של זאוס ותמיס שהיו אלות העונות. נימפות הים הגנו על גידולי הים והנהרות וזאוס ממרומי האולימפוס,דאג להרטיב את האזורים הנותרים. בימים אלו שלא בדיוק נכנסים לאחת מן הקטגוריות הנ"ל, מזל שיש גם את דיאנה, אלת הציד והירח, ואחיה אפולו, אל השמש. בכל ערב דיאנה מכסה בטל את הכל וביום אפולו שולח את קרני השמש המדהימות שלו.

מנגולד/ עלי סלק

המנגולד, או בשמו העברי עלי הסלק, הוא צמח דו-שנתי בעל עלים פשוטים, רחבים, עם עורקים. בדר"כ ירוקים, אך יש גם אדמדמים ואפילו צהובים.

 

סלק עלים, סלק כדורי וסלק סוכר, כולם שייכים לאותו המין (beta vulgaris). המנגולד מגדל עלים גדולים ויפים ואינו משקיע ביצירת שורש כדורי וגדול. גם העלים הגדלים על הסלק הכדורי אכילים , טעימים ובריאים! (תיכף הם יגיעו יחד עם הסלק, אז לאכול אותם ולא לזרוק)

האמריקנים מכנים את המנגולד "סלק שוויצרי" swiss chard אך לנו יש את הזכויות עליה. האמאמא של המשפחה הזו היא הסילקה ( סילק בערבית) שגדלה בר אצלנו ובכלל באזור הים התיכון. הסילקה מניבה רק עלים, וידועה כבר אלפי שנים. היא אחד מזני העלים הוותיקים המוכרים למין האנושי. אבותינו גידלו את הצמח בגינת הירק והוא היה מרכיב חשוב בתבשילי הירק שלהם. לפעמים קראו לו "תרדין" (אכן קרוב משפחה של התרד), ובתלמוד מוזכר כתרופה להתקררות: "חמה לחמה וסילקא לצינה" הרמב"ם ממליץ על "מי תרדין" כסגולה לפעולות המעיים ואריסטו בכבודו ובעצמו כותב על עלי סלק אדומים.

הרומאים הם אלו שניידו את הסלק מפה לאיטליה בסביבות המאה ה-16 ומשם הוא הגיע גם לעולם החדש. כשהסילקה הגיעה לאירופה החלו ל"עבוד" עליה ופיתחו ממנה את הסלק הכדורי והסלק להפקת סוכר. כמו עליי בר אחרים הסילקה נזנחה לטובת הפיתוחים החדשים האלו. בימינו, מסעדות גורמה חוזרים ל"עושר" הפשוט של ה"אימהות" הבסיסיות. למרות שאולי למדו להיות שף בצרפת, יגישו במסעדת גורמה טרנדית שלהם עלים שלוקטו בסביבת הכפר. (כמו שאמא של מישהו אולי לימדה אותם…) גם בימי המצור על ירושלים העלים המזינים האלו, שמלאים ב ויטמין C ,ויטמין K וויטמין A, ברזל מגנזיום וסידן, הצילו את הנצורים מתת תזונה.

 

 

ברפואה העממית שלנו ושל ערביי ישראל, עלי הסלק משמשים בעיקר לטיפול במחלות דרכי העיכול- עצירות, דימום קיבה וריכוך מעיים. כמו כן יעיל לסובלים מאנמיה ומחלות כבד- מתאפיין

בכמויות גדולות של ברזל. בקוסמטיקה הטבעית משתמשים במים בו בושלו העלים בכדי להכין שטיפה לעור מתקלף ולמניעת קשקשים ונשירת שער.

 

זיכרו -בכדי לאחסן את הירוקים במצב טוב למשך שבועות- כדאי לעטוף את העלים היבשים במגבת בד או נייר עבה ולהכניס לשקית. להוציא את האויר מהשקית ולאטום אותה היטב.

 

הצעות אכילה שוות:

אפשר להשתמש בעלי מנגולד כ"עטיפה" לסלטים המכילים סוגי תבואה שונים, כמו למשל, "חבילות טאבולה (סלט בורגול ופטרוזיליה) בעלי מנגולד.

אפשר להשתמש בעלי המנגולד בתור "עלי מילוי" – במקום עלי כרוב.

אפשר להשתמש במנגולד לפסטה (ביחד עם פסטה פנה, שמן זית, מיץ לימון ושום).

עלי מנגולד מאודים מצוינים לחביתות ירק ואפשר להוסיף אותם לשקשוקה.

בלזניה צמחונית במקום עלי תרד – או בנוסף להם.

מנגולד יכול להחליף תרד בכל המתכונים וצורות ההכנה

אפשר להקפיץ אותם בשמן זית במחבת יחד עם בצל, ונבטוטים.. אפשר להוסיף גם גבינת עיזים למחבת.

אפשר גם לחתוך את העלים החלוטים ולהוסיף אותם לסלט, לחביתה או למרק..

מצוינים במיצים בכל מיני דיאטות.

כמות האפשרויות בלתי מוגבלת…לבריאות!

שבוע טוב!

שלכם,

מגי

ותמונת השבוע

clipimage001.jpg

אנגליה, שבוע שעבר התקיים כנס צבעוני בין-דתי עולמי, בחסות האו"ם, בנושא משבר האקלים העולמי.

שאתה הוא ה' אלוקינו, משיב הרוח ומוריד הגשם.

לברכה ולא לקללה, לחיים ולא למוות, לשובע ולא לרזון".

אז רשימת הצפי צפי שלנו להשבוע:
עגבניות
פלפלים
עגבניות שרי
חסה ערבית או אדומה
פטרוזיליה
דלעת
מלפפון
מנגולד או קולורבי
בטטה

בגדולים גם
תוספת שרי
נענע או כוסברה
מנגולד או קולורבי
הדר

בסלי הפירות
הדרים לרוב אולי יהיו גם בננות

 

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂