אוהבי ירקות יקרים,
השבועות האחרונים היו מעין מירוץ, גם נגד העשבים וגם בקצב של השתילות. מה שממש לא מתאים בתקופה הזו. מקובל שבאמצע החורף ( עכשו, ממש עכשו הימים שלאחר היום הקצר בשנה ושיא הקור, מכאן הימים רק מתארכים והעונה מתקדמת לכיוון האביב) יש האטה במלחמה בעשבים והפוגה בשתילות וזריעות. אנו נאלצים להאט עקב הקור שמאט את הגדילה.
בקיץ שתיל חסה יכול להיות מוכן לקצירה בתוך 3 שבועות מזמן שתילתו. בשיא החורף לחסה מזן דומה דרושים אולי חודשיים. החסות של השבוע ושל שבוע שעבר נשתלו לפני כ 6 שבועות. הברוקולי של השבוע היתה בת חודשיים, אך אם נשתול אותה בשיא החורף (אם קר כמובן, לא כמו עכשיו) היא יכולה לקחת כפול זמן. לפני שיא החורף מנסים בדר"כ להכניס את כל מה שרוצים לאדמה, בכדי שיקבלו קצת "פור" (יתרון) על החורף. בשיא החורף מאיטים כי יעילות התפוקה, (תפוקה מול המתנה) נמוכה יותר. כאמור אמצע החורף, היום הכי קצר, עבר והימים מתחילים להתארך…אנחנו אמורים להיות בשיא ההפסקה של השתילות וזריעות בשבועיים האחרונים אנו שותלים במרץ. נכנסו לאדמה עוד ברוקולים, כרובית, שומר, בצל ירוק וחסות כמובן.
בדר"כ כשהכל מתחיל להאט בקור אנחנו מצליחים "להשיג" את העשבים ומגיעים לשליטה שאנו רוצים או נמצאים במצב שאנו "יכולים לחיות" עם מה שיש. עשבים הינם הגידולים בגינה שגדלים ללא יוזמה שלי. בחקלאות הקונבנציונאלית מרססים בקביעות נגד עשבים. אני כמובן לא מתעסקת בחומרים כימיים או כאלה שאינני יודעת מהם. זה פשוט כ"כ לא תואם את העבודה עם הטבע להתעסק עם חומרים שפשוט רעילים או מריחים ממש לא טוב או שגורמים לאנשים להקיא, לדמוע ולחלות.
חוץ מזה – אנחנו לא מפחדים מעשבים! הם אינם כולם "רעים" ואני מחלקת אותם ל3 קבוצות (גם, זה קצת מפחית מהעומס בעבודה).).
1. "עשבים רעים"- רוב העשבים אצל רוב המגדלים, אך לא אצלי ! אלה העשבים הלא רצויים. הם זרעים שלא זרענו שנובטים וגדלים במקומות שמפריעים לגידולים שאותם אנחנו מטפחים. עשבים אלה מתחרים עם הגידולים שלנו על מזון, מים ואור וגורמים לצפיפות המונעת מן הגידולים הרצויים את ההתפתחות התקינה והרצויה. אצלנו, עשבים אלה מוצאים באופן ידני מהגינה (אחד, אחד בדר"כ) ומונחים על הערוגות כחיפוי, כך הם משמשים מעין "שמיכה" שמחממת בלילות הקרים, שומרת על לחות האדמה בקיץ ותמיד מונעת נביטת זרעים חדשים ובכך מונעת עשביה בעתיד. עוד שימושים שלנו לעשבים הם מזון לתרנגולות או חומר אורגני לקומפוסט. כאשר העשבים ממש צעירים (קטנים וללא זרעים) אפשר לקלטרם החוצה או לערבבם ישר לאדמה. (מקלטרת הינה כלי שדומה למזלג מעוקם שבעזרתו אפשר לגרד או לערבב את השכבה העליונה של האדמה)
2. "המתנדבים"- צמחים שגדלו ללא יוזמתי, היכן שהם "בחרו" ואני משאירה אותם מפני שהם יעילים לנו בצורה כלשהיא. הם יכולים להיות גידול אכיל וטעים, גידול שתורם לאיזון הגינה, גידול שדוחה או מזמין חרקים או אפילו סתם יפה כמו החמנית של שבוע שעבר. היא לא רק יפה היא כמובן גם מאזנת.
"המתנדבים" בדר"כ מתבררים להיות צמחים מאוד חזקים ועמידים ואנו מצליחים ללמוד מהם משהו על ההעדפות של אותו גידול כמו סוג האדמה העדיף עליו, רמת הרטיבות שטוב לו בה ואת מי הוא אוהב בתור שכניו. דוגמא שכיחה למתנדבים- עגבניות שרי שלפעמים מתחבאות מעיננו ואינן נקטפות וכך נופלות מלאות זרעים לאדמה. הצמחים בעלי הפירות הינם רוב "המתנדבים" כי הם אלו שנמצאים בגינה בזמן שיש להם זרעים, בתוך הפירות. את העליים והשורשים אנו מוציאים או קוצרים טרם פריחתם, אז אין להם זרעים. פרי בשל שיפול לאדמה ינסה בכל מחיר לנבוט ולהמשיך את השושלת שלו.
כוכבת עיקשת ורצויה בקטגורית ה"מתנדבים" זו הריג'לה (רגלת הגינה). בעלת הרגליים (מגיעה לכל מקום) והמרגלת הגדולה בעולם (יודעת תמיד, לא מובן איך, מי יקצה לה ערוגה, יעשב אותה, יתחח בקיצור איפה יטפלו בה הכי טוב ומי יטפח אותה ) בתור אחת מן הראשונות ברשימת עשרת הירקות הבריאים ביותר, כמובן שהיא מצליחה בקלות ותמיד לשכנע אותי לתת לה את מקומה והטיפול היאה לחשובה כמוה. כמובן שאת הערוגות, היא כבר בוחרת בעצמה ן.
הקבוצה השלישית שלי ייתכן ונולדה מצורך לייעל ולהקל עלינו את את העבודה (עצלנות גמורה) אך קיימים מחקרים המאמתים את התאוריה שלנו- באמת!
3. עשבים מועילים- ישנם מחקרים שמראים שגידול ירקות בין עשבים תורם להם. האמת היא, שאני ממש לא מופתעת. הכל בטבע מבוסס על איזון נכון, ואין כשרוני מהטבע בעניינים אלו. העשבים שאינם יזומים על ידנו הם חלק מהטבע הזה.
חוץ מזה עשבים יכולים גם להגן פיזית על הגידולים הרצויים שלנו, כמו שראינו במתקפות הברד הקשות של שנה שעברה. מנגולד, חסות ועליים שגדלו בצמוד לעשבים גבוהים (שאף מגדל לא היה מעיז להשאיר בכוונה) לא קוצצו לסלט ויכלו להגיע אליכם בארגזים.
ולכן – אני אומרת, לא הכל מעצלות!!!
הסלים כבר די מלאים בירקות חורפיים, בעיקר שורשיים עליים ומצליבים/ כרוביים.
אני מזכירה:
את כל העלים והגבעולים שמגיעים אליכם אפשר וכדאי לאכול! (את הגבעולים הקשים ניתן לקלף כי את הליבה ממש חבל לפספס) הם טעימים ובריאים ויש המגדלים זנים אחרים של אותם ירקות בשביל להשיג רק ודווקא את העלים שלהם (לדוגמא ברוקולי ראאב שאינו מפתח ראש גדול ויפה אלא בעיקר עלים ולרוב מוגש במסעדות יוקרה) אנחנו הפאלחים הפשוטים והיעילים עושים 2 באחד.
כדאי תמיד להוריד מיד את העלים מן השורש או הגבעול המעובה (כמו בקולורבי) בכדי שהעלים לא "ימצצו" את כל הלחות החוצה מהם ויגרמו להם להצטמק.
את העלים תמיד תמיד לשמור יבשים במקרר, בכדי למנוע הרקבות. גם אם אין זמן לשטוף לפני ההכנסה, כמו אצלי לפעמים, לבדוק את מצבם ולייבש אותם, ייתכן שהם הגיעו רטובים מטל מחייה או גשמי ברכה….- כך יוכלו להחזיק במצב טוב למשך שבועות.
שבוע פשוט, יעיל ומאוזן!
שלכם,
מגי
רשימת הצפי שלנו להשבוע:
קולורבי- בעיקר מיני, כדאי לאכול גבעולים ועלים
עגבניות- קצת פחות
מלפפונים- קצת פחות
חסה- ערבית או אדומה מסולסלת
קולורבי
סלק עם העלים
סלרי צעיר
בטטות
פלפלים
בגדולים גם
שומר
עגבניות שרי
בצל ירוק ופטרוזיליה