הי כולם,
השבוע התברכנו בהמון שעועית ירוקה, רק שימשיך…
מקור השעועית Phaseolus Vulgaris בדרום אמריקה, שם גודל עוד בזמן העתיק ע"י הילידים. בעבר הזכרתי, וכמו שאפשר ללמוד מסיפור האגדה על ג'ק והשעועית הענקית, השתמשו בזרעי השעועית ככסף וכך היא התפשטה בעולם. כך ג'ק קיבל חופן זרעים שהיו כ"כ יפים שלא יכל לסרב להם, בתמורה לפרה של משפחתו. הסיפור ממשיך בכך שאימו רואה שחזר מהשוק עם זרעים במקום כסף היא מעיפה אותם מהחלון ואומרת בזלזול "בטח שעועית קסמים…" למחרת בבוקר ג'ק רואה להפתעתו מחלון חדרו שעועית ענקית שצומחת ומגיעה לשמים ומעל העננים. הוא מטפס עליה…מתעמת עם פחדיו, מנצח את כוחות הרשע וחוזר אל אימו עשיר ומוצלח ומאז הם חיים חיי עושר ואושר…
השעועית באמת פלאית ולא בגלל הסיפור הזה, אלא בגלל מה שהיא עושה בסתר בשקט בשקט, בעזרת השורשים בתוך האדמה. בעצם, לכל משפחת הקטניות יכולת מופלאה לקשור חנקן באדמה ובכך להעשיר אותה. פעולה זאת היא עושה עם "קצת עזרה מחברים" כמו שהביטלס אומרים. סמביוזה מדהימה (שיתוף פעולה) עם חברים חיידקים שנמצאים באדמה.
כמו שאצלנו הכל מתחיל מהבית, כך גם אצל הצמחים הכל מתחיל מבית השורשים.
כל הצמחים זקוקים למינרלים שונים, בינהם גם חנקן, בשביל לצמוח. אמנם החנקן מהווה כ 79% מהאוויר, אך צמחים אינם מסוגלים לספוג אותו משם מאחר והחנקן קיים בצורה יציבה ואינו זמין להם. צמחים יודעים לספוג את החנקן שהם זקוקים לו רק מתמיסת הקרקע. משפחת הקטניות מעודדת התפתחות חיידקים שיכולים לקחת חנקן מהאויר ולהפוך אותו לזמין לצמחים. איך זה עובד, כך:
שורשי הקטניות חודרים לעומקי הקרקע בכדי לנצל את חומרי המזון בשכבות שם. יכולת זו שלה גורמת לה להיות גידול מאוד נוח בסוגי אדמות שונות, בינהם דלות וקשות. חוץ מענין החנקן, השעועיתים נאחזות ומונעות סחף כמעט בכל מחיר, שזה מצוין! חזרה לסימביוזה המדהימה שלנו: על השורשים המעמיקים של הקטניה שלנו מתפתחים פקעיות, מין גולגולים, של חיידקים. חיידקים אלו קולטים חנקן מהאויר והופכים אותו למבנה זמין לצמח. החנקן שמתקבל בשורשים אז מועבר אל שאר הצמח. הצמח ישתמש בחלק מהחנקן הזה לבניית החלבונים בזרעים ובפירות שלו. אם נקצור אותו מעל השורש ונחדיר אותו חזרה באדמה, רוב החנקן שנמצא בצמח ישאר שם באדמה, בצורה זמינה לגידול הבא (באמת הבטחתי לכם מייל על מחזור זרעים!)
פה אפשר לראות שורשי צמח תורמוס מסבזים/ מברטרים עם ריזוביה
ועוד אחד כי זה נחמד
החיידקים לא יוצאים פרייארים, זו הרי סימביוזה, שני הצדדים יוצאים מורווחים. בתמורה הקטניה שלנו מספקת לחיידק סוכרים הנחוצים לו.
הינה כתבה מאוד מעניינת של ד"ר ענת גלבוע-רון על חנקן והעולם
http://telem.openu.ac.il/courses/c20237/nitrogen-y.htm
השעועית שייכת למשפחת הקטניות שהיא משפחה מאוד מאוד רחבה, המונה כ 20,000 מינים: פול, סויה, אזוקי, מש, עדשים (כל הנבטוטים שלנו) וגם קצת יותר מפתיעים כמו אלפלפא/ אספסת, חילבה (גם מכבבים בנבטים שלנו) תלתן ובקיה וגם ממש מפתיעים כמו בוטנים…!
ומה עם הגזים שמרתיעים את חלקנו מאכילתם?
כשאין לנו אינזימים המפרקים חלק מהסוכרים שהקטניות מכילות, הסוכרים נשארים במעיים ומותססים.. בסופו של יום, אלו הם הגזים. אכילה תדירה של הקטניות תגרום להיווצרות האינזימים לעיכולן ובכך תמנע את השארותם והתססתם במעיים!
כמו כן אכילת קטניות מונבטות (נבטוטים) מפחיתה בצורה משמעותית מאוד את היווצרות הגזים ומוסיפה ערך תזונתי רב.
אכילת הקטניות ירוקות, שהם עדיין ירק כמו שעועית ירוקה, פול ירוק וכו', מפחיתה גם כן את כמות הגזים.
עוד רעיונות מפחיתי גזים לקטניות הם השרית הקטניות תוך החלפת מי ההשריה. הוספת חומרים סופחי גזים לבישולם כמו שומר, כוסברה, כמון או קימל.
השעועית בעלת ערך תזונתי רב. היא עשירה בחלבונים, בברזל, בחומצה פולית, ובוויטמינים A ו C.
אין סוף לבישולים שאפשר להכין משעועית ירוקה. אידוי קצרצר במעט מים, רק עד שצבע השעועית תהפוך לירוק עז, גורם לה להיטרף בבית שלי. ניתן להפוך אותה למעדן צרפתי ע"י הוספת חמאה ושום. אפשר להפוך את השעועית הירוקה המאודה לסלט קר נפלא ע"י הוספת קצת שמן, חומץ ושום (אפשר גם עוד ירקות)
ניתן להוסיפה לכל תבשיל ירקות, להוסיף לפסטה, אורז, לצלות אותה וכמובן סלטים…
לבריאות!
שלכם,
מגי
רשימת הצפי שלנו: אני מזכירה העדרויות ושינויים עד שלישי ב 11:00 בבקשה
בצל יבש
עגבניות
מלפפונים
שעועית ירוקה
חסה
סלרי שורש- אפשר לשמור בשקית במקרר חודשים….
פלפלים- מחזיקה אצבעות
תירס או דלורית- גם קצת ???
בצל ירוק
קישואים
בגדולים גם
במיה
תפוחי אדמה
נענע או בזיליקום
בסלי פירות
לא בטוח עדיין- אבטיח ונקטרינות אולי בננה ואבוקדו