הי, שבוע טוב!
על 2 דומים ולא דומים שממש פורחים בעונה הזו. טוב הם לא באמת פורחים עכשו, הזמינות שלהם בפריחה…
פרחים אכילים-בריאים מאוד, שפורחים עכשיו בשפע: כובע הנזיר, גם יפה גם טעים וגם בריא… מה עוד אפשר לבקש?
בדר"כ אנחנו מעדיפים לאכול ירקות עליים ושורשים לפני הפריחה ואת הפירות אחרי הפריחה. זוכרים פרי: עגבנייה, מלפפון, דלוע, חציל… הם בעצם מה שנוצר אחרי פריחה 🙂
אז אלו שאני כותבת עליהם לא באמת פורחים כרגע, הם פשוט גדלים ממש טוב בעונה הזו. זה סימן שתרדמת החורף הסתיימה ושכדאי לנו לאכול אותם!!! פשוט כי אם הם נראים ומריחים כ"כ טוב זה הסימן שבעונה הזו טוב לנו לאכול אותם!
שתיהן ישדרגו בן רגע כל סלט. שתיהן טובות טריות או מבושלות. שתיהן ריחניות ודוחות מזיקים בגינה וחוץ מעישוב והשקיה גדלות ממש לבד. שתיהן ידועות בסגולות הריפוי שלהן, שתיהן רב שנתיות בגינה! מגניב… ועכשיו שתיהן כ"כ יפות ובנות למשפחות שונות לגמרי.
קבלו את העירית השומית ואת הנענע שכל כך יפות עכשיו בגינה:
חלק א': עירית שומית:
בעלת עלה שטוח כמו כרישה ושום, בשונה מהעירית הבצלית שעליה סליליים כמו הבצל הירוק.
כל הנ"ל הם בנות למשפחת השומיים. העירית השומית ידועה בכל סגולות הריפוי כמו השום. יחד עם זאת, טעמה עדין מהשום ומראה ירוק ורענן ולכן שימושיה מגוונים יותר.
ישנם תיעודים שהסינים השתמשו בעירית ראשונים כבר לפני כ 5000 שנים. גם כיום העירית היא ירק מצוי במטבח האסיאתי ומשמשת בהקפצות, בסושי, לתיבול, מרקים, לקישוט… מסופר כי מרקו פולו הביא עימו את העירית מסין לאירופה למרות שחוקרים טוענים שמקורה באנגליה והופצה ע"י חיילי האימפריה הרומית.
ברוב התרבויות שום, וגם העירית השומית, מוכרות כמרחיקות מחלות (זה גם מגובה במחקרים עכשוויים) וכמרחיקות שדים ורוע. בשונה מהשום היבש, את העירית כדאי לאכול מיד ולא לתלות בפתח הבית! הצוענים, שאולי גם הפיצו את העירית בנדודיהם, השתמשו בה לגילוי עתידות.
דיוסקורידס המטורף, רופא, רוקח ובוטנאי יווני מתקופת נירון הקיסר (תיכף גם עליו והקשר שלו למשפחת השומייםJ ) כתב ספר על בוטניקה ורפואה שהיה בשימוש עד לפני כמה מאות שנים!! הוא כתב על העירית כבר אז. משתמשים בעלי העירית, בדומה לשום ירוק או כרישה.
נירון הקיסר, שהיה קיסר בזמן המרד הגדול, כנראה בעצם רצה להיות זמר. נירון ידוע בשערוריות הרבות בזמנו – הוא נולד לבית עני, עלה לקיסרות, היה מעביד 500 מוחאי כפיים "מקצועניים" שיהוו קהל להופעותיו, צפה בשריפה הענקית שהתחוללה במשך שבוע בעודו מנגן ושר על ראש הר… וטען שאכילת מרק כרישה בכל בוקר מצלילה לו את הקול. על שמו קרויה גם תוכנת הצריבה NERO….
הכרישה היא ממש האחות הגדולה של העירית השומית. הם מתפתחות ממש אותו דבר רק שהכרישה גדולה והעירית קטנה ושתיהן עדינות מהשום.
העירית השומית מוכרת כנלחמת בתולעים, היא עשירה בפלבונולים(Flavonols) כמו כל המשפחה שידועות כמונעות גידולים, עשירה בגופרית שבעלת איכויות אנטיביוטיות וריח חריף, למרות שהן עדינות יותר. האליצין שבה מעכבת התפתחות סרטנים שונים, מסייע בהורדת לחץ דם וכולסטרול ומשפרת את בריאות הציפורניים, השיניים והעור.
גם עשירה בסידן, אשלגן ויטמין A ו C.
שבוע בריא, פורח ושמח!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
צפוי לנו בארגזים יחד עם העירית השומית (טיוטה בלבד):
עירית שומית
כרישה
קולורבי
חסה מסולסלת ירוקה
סלרי עלים
ארטישוק
מלפפונים
עגבניות
קישוא כהה וצהוב 🙂
בגדולים גם:
שומר
נפוליטוס
ואבוקדו
בסלי פירות:
מלון- 2 סוגים
תפוזים
פומליות
בגדולים גם:
אפרסקים
ועוד תפוזים- סוף עונה אז צריך 🙂