קישוא בהיר, קישוא כהה, קישוא עגול… שהם בעצם פירות אורגניים ולא ירקות אורגניים.
זה הזמן שלהם!!
רוב הבקרים שלי מתחילים בקטיף ירקות אורגניים – בעצם גם בקטיף פירות אורגניים ובעונה זו בולטים בגינה מרבדי הקישואים, עם עליהם הגדולים הפרוסים ככפות לשמיים, הרוצים לספוג כמה שיותר חום ואור, מקושטות בפריחה כתומה ובולטת. כמה יפים הפירות האורגניים האלו.
בשיא החום הדלועים ינסו להרחיק את שטח פני העלים מהשמש בכדי לא להינזק, ולנו זה יראה סמרטוטי ונבול… כן, ככה מיד ובבוקר שוב הם יהיו שם כמו מרבד מקסים! הפירות והירקות האורגניים יודעים מה טוב להם.
לפני שהתחלתי לכתוב היום, בדקתי מה כתבתי לכם על הקישואים האורגניים בעבר ושמתי לב שזה ממש החודש שלהם. מבין כל הירקות האורגניים, הקישואים מבשרים על סוף החורף, על אביב ותחילת קיץ ובכל פעם שכתבתי לכם עליהם, זה היה בעונה הזו.
גם בגלובס כתבו עלינו ועל קישואים בעונה זו .
את הקישואים מבין כל משפחת הדלעות, אנו מתחילים ראשונים כשעדיין עוד קריר, בכדי לנסות להימנע ממחלות, מזיקים ושאר נזקי הקיץ והחום. בגלל גידולו המהיר אנו שותלים אותו במחזורים והינה השתילים שמחכים להיכנס לאדמה עוד היום!!
הקישוא Cucurbita pepo , ממשפחת הדלועיים הוא בעצם פרי דלוע צעיר, (שמו הרשמי הוא "דלעת הקישוא") שאנו אוכלים במצב של בוסר. זה בסדר ואפילו מעולה! ממש כמו מלפפון (בן לאותה משפחה) את הקישוא אנו אוהבים לאכול כאשר צעיר, כ 7-10 ימים לאחר הפריחה כאשר הוא עדיין אינו בשל מבחינה פיסיולוגית – לפני שהפרי פיתח זרעים גדולים, קשים ובשלים להעמדת הדור הבא של הצמח. מה שנקרא בוסר. גם את הקישוא ניתן לאכול טרי ולא מבושל כמו המלפפון וכך עושים בסלטים בתאילנד, ביחד עם יוגורט בצזיקי ביוון…
מייל קודם שכתבתי על הפרית הקישואים שהם פירות אורגניים.
הם באמת מאוד דומים בגידול, בשימושים ואפילו יש בלבול בשמותיהם בשפה העברית. (תיכף אספר גם על זה).
מוצאו של הקישוא הוא אמריקה (ושייך לשלושת האחיות האמריקאיות, ביחד עם התירס והשעועית שמצטרפים עכשיו אט אט לסל ירקות אורגניים העונתיים שלנו).
קולומבוס הוא זה שהביא עמו את הקישוא מאמריקה לאירופה ומשם הוא הגיע גם אלינו למזרח התיכון.
אבל איך זה יכול להיות? הרי בני ישראל, בנדודיהם (במדבר פרק יא) בדרכם לארץ: "זכרנו, את-הדגה, אשר-נאכל במצריים, חינם; את הקישואים, ואת האבטיחים, ואת-החציר ואת-הבצלים, ואת-השומים. ו ועתה נפשנו יבשה…"
המלפפון גדל כבר כ 3000 שנה במצרים ועד כלפני 100 כשהיו אומרים "קישוא" היו בעצם מתכוונים למלפפון! הסופר י"ד ברקוביץ כתב בסיפור משנת 1909: "והיה אם תחשק נפשך בקישואים חמוצים – וקמת ופתחת את החבית הגדולה העומדת בפרוזדור". קישואים חמוצים?! לא כ"כ מוכר אבל אני כבר הכנתי וזה מצוין!
המילה מלפפון מורכבת מ2 מילים ביוונית: מלו, פפון. משמעותיהם יחד זה משהו כמו דלעת התפוח – שזה מלון בכלל!!! גם הוא דלוע 🙂
כנראה שלפני בערך כ100 שנה, כשהתחילו חקלאים דוברי עברית לעבד את האדמה פה, המילה הערבית לקישוא- "קוסא" , בגלל שנשמעת דומה למילה "קישוא" גרמה לכך שבימינו קוראים לקישוא מלפפון…. בלבלתי אותכם? עשיתי סלט פירות אורגניים?
משפחת הדלועיים: קישואים או מלפפונים… או אפילו מלונים… אין ספק שהגענו לזמן הדלעות. הם פרי עסיסי, צעיר וירוק (או צהוב..) שנותן לנו בקיץ שלל דברים טובים ומותאמים לעונה:
בעלי ערך קלורי נמוך ו 0 כולסטרול. עשירים בסיבים תזונתיים, בנוגדי חמצון, בחומצה פולית, באשלגן, בויטמין A, C וחלק מקבוצת B. וגם אלקטרוליט תוך תאי חשוב!
אז מאחלים שבוע חמים רק במידה :), עסיסי, טעים, צבעוני ויפה.
לבריאות!
שלכם,
מגי, טל וצוות הגינה
צפוי לנו בסלי ירקות אורגניים השבוע (טיוטה בלבד):
קישואים עגולים
מנגולד
חסה
גזר
כרישה
עגבניות
מלפפונים
כרוב
סלק כתום
בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:
תרד ניו זילנדי
בצל ירוק
סלרי
וצנון
בסלי פירות אורגניים:
מלון
נקטרינה
בגדולים גם:
דובדבנים
אשכולית אדומה
משמשים