בצניעות היא באה להציל אותנו!
בכל שנה, בעונה הזו, אני מזכירה לעצמי שבטבע הכל מעגלי ומחזורי. שהלחות, הטמפרטורות הנוחות, תנועת האוויר… ואיתם המגוון בסלי הירקות והפירות האורגניים, כולם עוד יחזרו.
אני מזכירה לעצמי שגם בשנה שעברה, וגם בזו שלפניה, ולפניה… גידולים התייבשו, נשרפו מהקרינה, נתנו פירות למשך עונה קצרה משציפיתי… שהסלים הפכו מונוטונים… ושככה זה בשיא הקיץ. התנאים קשים למי שמעביר את כל שעותיו בחוץ, בחום היום… אבל זה תמיד חוזר 🙂
גידול אחרי גידול נכנע לחום ולקרינה, וערוגה אחרי ערוגה מתפנה להבראה קצרה לפני הגידול הבא, שייהנה מתנאים נוחים יותר.
בעונה זו, בין כל הערוגות עם הירקות האורגניים ה"עייפים" אשר נלחמים בקשיים האקלימיים יום יום, גדלה לה בשפע ברעננות ועסיסיות רגלת הגינה!
הריג'לה, בשמה המקומי, היא בעצם עשב שאיננו זורעים. היא מגיעה לבד לגדול כמעט בכל מקום שיש בו קצת אדמה וקצת מים. היא אינה דורשת מאתנו כמעט כלום והיא נותנת לנו מלא – עשירה מאוד באומגה 3, שזה ייחודי מאוד לתוצרת צמחית. אין הרבה מקורות צמחיים העשירים באומגה 3. בויטמין C , ועוד ויטמינים ומינרלים- באמת הרבה.
אז אנא הכירו את הצנועה, השקטה הזו. זו שמקבלת יחס של עשב מציק ובעצם אמורה לקבל את מדף הכבוד לעושר תזונתי, מבין כל הירקות האורגניים, בכל בית טבע. היא תרענן כל סלט, סנדביץ, ממרח, צזיקי…. ניתן גם לבשלה ופשוט הולכת טוב עם הכל. (או שלפחות טרם מצאתי מאכל בו היא אינה משתלבת טוב) גדלה בכל מקום… מה עוד אפשר לחלום?
רגלת הגינה (בעברית), ריג'לה (ערבית), פרפחינא (כורדית), פורטולקה (בוטנית), PURSALE (אנגלית). היא ממש הגיעה לכל מקום ועוד לגמרי בשקט ובכוחות עצמה.
מקורה באמריקה התיכונה וכנראה עשתה את דרכה לאירופה ואלינו בשחייה. לזרעיה יש כושר נביטה חזק במיוחד. גם אחרי ששחתה בים, במי מלח, עד אלינו במשך חודשים רבים, לקח לה כנראה רק יום אחד לנבוט ברגע שקיבלה קצת אדמה ומים מתוקים. תוכלו לראות את זרעיה, נקודות שחורות קטנות בתוך שקיות הריג'לה שתקבלו מאיתנו. ניתן לנער אותם מעל אדנית או כל חלקת אדמה שמושקית והיא תעבור לגור גם אצלכם. הזרעים גם אכילים טריים או מבושלים.
כושר ההסתגלות הנדיר הזה הוא זה שנותן לה את היכולת לגדול ברווחים שבשבילים וניתן לראות אותה גם בעיר בכל מיני חריצים. בתקופת ירושלים הנצורה היא היוותה מזון מעשיר ונחוץ לאנשים הנצורים.
קצת אחרי תחילת הקיץ היא פשוט מופיעה בערוגות בגינה. מעצמה. ככה לבד. אולי שמה "רגלת" מגיע מכוחות הריגול שלה, שהיא איכשהו יודעת בדיוק לאן להגיע… או אולי מיכולות התנועה שלה, כאילו יש לה רגליים…
בכל מקרה בשקט, בשקט היא בוחרת מקומות שמתאימים לה ותוך כמה שבועות אני כבר משאירה לה ערוגות וזה מה שהיא עושה.
היא צמח בשרני, חד שנתי, עסיסי וירוק, שמעבר לערכים התזונתיים הבאמת מאוד ייחודיים בעושרם, היא גם מחזירה רעננות, ירוק ותקווה בעונה הזו. עם הקור היא פתאום תעלם לה ולנו, בדיוק כפי שהופיעה… בשקט, בשקט.
האמת, היא ממש אמורה להיות בראש רשימת הירוקים האורגניים של כולנו.
הריג'לה נמצאת בארץ כבר זמן רב, ומופיעה במקורותינו "אוכלין ברגילה עד שיכלו סגריות מבקעת בית נטופה" (שביעית ט', ה'). אכלו אותה טרייה ומבושלת. היא מקובלת מאוד על ערביי ישראל גם כירק מאכל וגם כצמח מרפא המטפל (היא מלאה בריר צמחי מרענן) בבעיות עור, גרדת, פטריות וכיעילה לריפוי מחלות דרכי השתן ודרכי הנשימה. מטפלת בעצירות ובדרכי העיכול.
פיליניוס הזקן המליץ עליה כמגרשת רוחות רעות- היא גם הולכת מצוין עם שום 🙂 ואפילו עד יפן הגיעה, שם נהוג להגישה ביחד עם עוד שישה עשבים נוספים כחלק מטקסי ראש השנה.
אז בואו נפתח את השנה החדשה בעסיסיות, בעושר תזונתי טעים, ביכולות שלנו וביכולת לזהות ייחודיות בכלל, בעצמאות, בפשטות ובצניעות!
המשך קיץ נעים, לבריאות!
מתכוני ירקות אורגניים וריג'לה אורגנית
מגי, טל וצוות הגינה 🙂
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
תירס
שעועית תאילנדית
חציל באלדי
מלפפונים
עגבניות
נתח מדלעת פרובנס
פלפלי רמירו
עגבניות שרי
תפוחי אדמה
בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:
נענע
קייל
ודלורית
בסלי פירות האורגניים צפוי (טיוטה בלבד):
מנגו היידן
מלון
בגדולים גם:
סברס
ותפוחי עץ חרמון