שבוע טוב!!!
השבוע היה קריר במיוחד…עונת המעבר כרגע הוא סוף העונה למשפחת הכרוביים- ברוקולי, כרובית, רוקט, כרובים… וגם רואים את ההשפעה עליהם, למרות שהם טעימים ומזינים כתמיד.
העונה החמה, שכבר התחילה להפגיז 🙂 היא העונה הקשה ביותר לתוצרת הטרייה שלנו, האורגנית שמגיעה אליכם ישר מהגינה והשדות ואינה עוברת טיפולי גזים/ קור/ עטיפות… בכדי להאריך חיי מדף. הנה ארכיון הפוסטים שלנו על אחסון ירקות אורגניים.
הדובדבן שייך למשפחת הורדיים, יחד עם השקד, האפרסק והמשמש. עונת קטיף הדובדבנים מתחילה עכשו ואורכת כחודשיים.
שני מינים של דובדבן ידועים במיוחד בשל הפרי הטוב למאכל אדם: דובדבן מתוק (גודגדן) ודובדבן חמוץ.
עץ הדובדבן זקוק לאקלים קר ולכן בארץ הוא מגודל בעיקר ברמת בגולן ובגליל המערבי. עץ דובדבן, שאינו מקבל את מנת הקור הדרושה לו, לא יניב פרי.
עץ הדובדבן הינו צמח דו ביתי, מה שאומר שבכל עץ ישנם פרחים ממין אחר- או זכריים או נקביים ולכן עץ הדובדבן זקוק לעץ דובדבן סמוך על מנת להניב פרי . את ההאבקה עושות הדבורות :).
הדובדבנים גדלים על עץ גדול וחסון שיכול להתנשא עד לגובה של 18 מטר!! כמובן שכאשר מגדלים דובדבנים לקטיף, מגבילים את גובהו כך שיהיה קל יותר לקטוף. קיימים עשרות מינים של דובדבנים, רק חלקם ראויים למאכל. אנחנו מקבלים את הדובדבנים שלנו, ברובם, מקיבוץ רמת רחל.
חשוב תמיד לבחור דובדבנים מוצקים, כאשר הפטוטרות שלהם עדיין מחוברות, כשהן טריות וירוקות. יש לאחסן דובדבנים במקרר, לא שטופים, בשקית או כלי מפלסטיק. כך יהיה ניתן לשמור עליהם עד כשבוע. אפשר גם לשטוף אותם ולהקפיא וכך לשמור עליהם עד כשנה.
הדובדבן מכיל כמויות גבוהות של נוגדי חמצון כגון לוטאין ובטא קרוטן. נוגדי החמצון עוזרים לגוף להילחם בתהליכי הזדקנות, תהליכי סרטן, אלרגיה וחיזוק מערכת החיסון. כמו כן, הדובדבן עוזר בחיזוק כלי הדם ולכן מומלץ במצבים של טחורים, דליות, וריקוצלה ועוד.
בפרי יש שפע פקטין וויטמין C (במיוחד בדובדבן החמוץ) ואנתוציאנינים וקוורצטין, ואנטי אוקסידנטים.
מחקר ב Michigan State University בארה"ב גילה שהאנתוציאנין בפרי עשוי להיות יעיל בשיכוך כאבים יותר מאשר אספירין, וזאת ללא תופעות הלוואי של פגיעה בקיבה ובכליות. הוא מקל על כאבי דלקת פרקים וכאבי פודגרה, ומסייע במניעת ריקבון שיניים.
מחקר ב university of Texas מצא כי בפרי הדובדבן יש כמויות גדולות יחסית של מלטונין: 13.5 ננוגרם בגרם של פרי. המלטונין מייעל את פעילות האנטי אוקסידנטים ולכן יעיל עוד יותר במיגוון בעיות רפואיות כמו הפרעות שינה, חיזוק מערכת החיסון, מניעת מחלות סרטן והאטת תהליך ההזדקנות. חליטה מקליפת העץ שמשה בעבר לטיפול בהצטננות ובשפעת. לקוח מתוך אתר גאמנון – צמחים ומרפא
גרעין הדובדבן משמש להכנת תבלין שנקרא "מחלב" (בערבית: محلب). יש הנוהגים לטחון את המחלב לתיבול של מאכלים מזרחיים או לבצק.
עץ נוי דובדבן, נקרא סאקוּרָה ביפנית.
סאקורה מסמלת את האופי היפה ובר חלוף של החיים, כמו פריחת הדובדבן…ועל זה אמשיך בשבוע הבא.
שיהיה שבוע עצמאות מתוק ורגוע!!
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
בסלי הירקות האורגניים שלנו צפוי (טיוטה בלבד):
בצל ירוק
מנגולד
פטרוזיליה
כרובית
לפת
חסה מסולסלת
מלפפונים
עגבניות
ברוקולי
דלעת יפנית
כרוב
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
סלק
כרישה
סלרי
עגבניות שרי
בסלי הפירות האורגניים:
בננות
מלון
נקטרינות
בסלי הפירות האורגניים, גם:
קלמנטינות
ושסקים