קישואים, מלפפונים… דלועים אורגניים- הכל נשאר במשפחה ☺
בדרך כלל אחרי חמסין, גידולי המלפפונים נפגעים ויש מחסור עד שגידולים מהמחזור הבא נותנים פרי. מחסור מתבטא בהתייקרות ☹
עקב המחסור, בשבוע שעבר החלפתי את המלפפונים בסלי הירקות האורגניים בקישואים.
כמה דברים שכיף לדעת על האחים הכ"כ קרובים האלו:
1. הם כמובן אחים למשפחת הדלועיים הקסומה.
2. את שניהם אוכלים במצב בוסר. בוסר – לא להיבהל, זה לא רע, פשוט אומר שהפרי (אה, תיכף לגבי זה שהם פירות) אינו בשל מבחינה מינית. שהזרעים שבפנים עדיין רכים, ובשונה מהדלעות הם לא התקשו, ואינם יכולים להיזרע ולהצמיח את הדור הבא.
3. את פירות המלפפונים והקישואים קוטפים מהצמח כ 40 יום אחרי שתילה. כ 7-10 ימים מפריחה.
3. פירות- כל המשפחה הזאת נחשבים מבחינה קולינרית לירקות, אך הימצאות הזרעים בתוכם מראה לנו שהם בעצם פירות אורגניים. פרי מבחינה בוטנית הינו שחלה של פרח במצב מיני בוגר, שיכול להעמיד את הדור הבא.
4. את כל המשפחה ניתן, כדאי, טעים, מזין ובריא לאכול טריים, נאים ולא מבושלים. בתאילנד קישואים נאים הם מרכיב מוכר בסלט. ביוון הם מרכיב בטזזיקי- משקה/ סלט של יוגורט ומלפפונים או קישואים נאים.
5. הקישואים הם ילידי אמריקה ושמם באנגלית הינו SQUASH . המילה מגיעה מהמילה askutasquash בשפת הילידים של אזור מסצ'וסטס שבארה"ב, שמשמעותו משהו כמו: "שאוכלים אותו טרי ונא" (לא מבושל). פעם בני הצעיר היה מצטרף לאריזות בבוקר לפני בית הספר והייתי צריכה לנקות לו את שפם הדלעת הנאה לפני ההסעה..
6. השם לקישוא באיטלקית- זוקיני, משמעו דלעת קטנה.
7. כשבני ישראל הלכו במדבר הם התגעגעו וזכרו את ".. הקישואים ואת האבטיחים …"שאכלו במצרים (במדבר י"א, ה). (גם האבטיח אח לבית משפחת הדלועים המפוארת של עונה זו).
8.בימינו המלפפון הינו מרכיב עיקרי והכרחי בסלט הישראלי שלנו.
9. יש פה גם סלט בשמות! הקישואים שאבותינו התגעגעו אליהם ממצרים הם בעצם מלפפונים. מהמשנה אפשר להבין שקישואים אוכלים טרי וחי- מלפפונים. כך רשי מפרש זאת וגם בראשית תחיית הלשון העברית, המילה "קישוא" שימשה במשמעותה "מלפפון".
10. המילה מלפפון מגיעה אלינו מיוונית ומורכבת משני מילים מלו- תפוח, פֶּפּוֹן -אבטיח ביחד: מלפפון – אבטיח צהוב, ובלשוננו: מלון. עוד אח למשפחת הדלועים שאוכלים טרי ונא.
סלט פירות אורגניים!!!
11. כתבה עלינו ועל קישואים מ"גלובס".
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
בסלי הירקות האורגניים (מבחינה קולינרית )- טיוטה בלבד:
כרישה
צרור סלק
בצל ירוק
תרד ניו זילנדי
רוקט
פטרוזיליה
דלעת יפנית
עגבניות שטח פתוח
חסה
תפוחי אדמה
קישואים
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
דלורית
כרוב
עגבניות שרי
בסלי הפירות האורגניים:
בננות
מלון
בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
דובדבנים
??