צנוניות או לא להיות!
הקיץ אנחנו במחנה בהרי הקטסקילס שבניו יורק.
הילדים שלי בפעילויות עם שאר ילדי השומר הצעיר ואני עובדת במטבח עם מיה בן צבי ובחווה האורגנית. אנחנו מגדלים פה ירקות אורגניים!
היום ירד פה מבול ואז השמש שוב יצאה ביחד עם המאה ומשהו ילדים שמילאו את הדשא במשחקי פריסבי (אני מצליחה כבר לזרוק ישר!) כדורגל, ריקודי יוגה וגלישת בוץ (כן, זה משהו שעושים פה. אולי כי למרות הגשם והבוץ, חם פה).
עוד נהנים מהגשם, מהרטיבות, הבוץ, ערבוב השמש, החום והמים הם הגידולים האורגניים בגינה.
למרות שאנחנו פה רק שבועיים קטיפי החסות האורגניות למיניהם שופעים ממש כמו בתחילת או סוף החורף אצלנו, כאשר רטוב וחמים. מזג אויר טוב לעליים.
הכי שופעים הם הצנוניות
הצנוניות גדלות במזג אויר חמים ולח בקלות וממש מהר. תוך 4-3 שבועות יכולה לגדול צנונית מזריעה באדמה 🙂
הצנונית היא תת מין של צנון הגינה ממשפחת המצליבים. (המצליבים הינה משפחה בעלת פרחים בעלי 4 עלי כותרת מסודרים בצורת צלב)
פרח של צנון מצוי בר, מאמהות הצנון האורגני התרבותי.
כל הכרוביים- כרוב, ברוקולי, כרובית, קייל בני אותה משפחה גם כן.
אנחנו מכירים בעיקר את הצנון והצנונית העגולים בצבע ורוד אך הצנון המגודל ביותר הוא צנון הדייקון האסייאתי שצבעו לבן וצורתו כשל גזר
טעמו עדין יותר מהצנונים הנפוצים אצלנו ובאסיה משתמשים בו לא רק כירק טרי, כפי שאצלנו נהוג, אלא גם בבישול, הקפצות, מרקים, חמוצים, ייבוש ובטח עוד. הינה מתכונים לצנון דייקון אורגני.
חוץ מצנון הדייקון הלבן הצנוניות האורגניות מגיעות בשלל צורות וצבעים
שם הצנונית ("צנון" קטנה) בעברית מגיע מריחה החזק. בערבית "צֻנַאן" פירושו סירחון.
אבל בעברית "צנונית" הוא כינוי למישהו יבש ומשעמם. יצאת לבליינד דייט, החברה שואלת איך היה, התשובה יכולה להיות "קרפד" הבחור עונה "צנונית- יבשה ומשעממת". ברוסית "צנונית" היא כינוי לבן אדם צבוע, מבחוץ ורוד אבל בפנים לבן.
היא בכלל לא כל זה! על תסתכלו בשמה אלא במה שיש בה.
אז אני רוצה להלל ולשבח את הצנונית הטרייה, המבריקה והיפה. החריפה והמתוקה בו זמנית, שעסיסית ושמרעננת ושאפשר לאכול את כל כולה ולהשתמש גם בעלי הצנוניות האורגניות.
הצנונית כן אהובה ואפילו נערצת בתרבויות אחרות כבר ממזמן. במצרים תרבתו אותה עוד לפני שבנו את הפירמידות. ביוון פיסלו אותה בזהב והניחו אותה לרגלי האל אפולו.
מתישהו בסביבות המאה ה16 היא הגיעה לבריטניה ושם עד היום יש לה מקום של כבוד והיא נאכלת טריה יחד עם חמאה ומלח.
במקסיקו תמצאו קערה ענקית של צנוניות ליד קערת ליים וקערת מלח בהרבה מסעדות. בעיירה אוסקה שבמקסיקו ב23.12 חוגגים את ליל הצנונית (Noche de Rábanos) בפסטיבל גדוש בפסלי צנוניות.
צנונית היא אחת מהירקות האורגניים החשובים במטבח המקרוביוטי ושם ממליצים לאכול לפחות אחת בכל יום. היא נחשבת אנטי סרטנית כמו אחיה למשפחת המצליבים- ברוקולי, כרוב…
היא מכילה רכיבים מבוססי גופרית המגבירים תנועות מעיים ומסייעים לעיכול וניקוי ומיטיבה לשיניים, שיער וציפורניים. בגלל רכיבים אלו ברפואה המסורתית הביתיית משתמשים בה לטיפול בבעיות כבד.
היא גם אנטי פטרייתית, אנטי בקטריאלית ואנטי דלקתית ולכן משתמשים בה בכדי להקל על בעיות נשימה ודלקות מפרקים.
היא משתנת ומנקה ולכן משתמשים בה לטיפול בבעיות כליות ואבנים שם ובכיס המרה ובכלל בבעיות במערכת העיכול.
יש בה המון אנזימים המסייעים לעיכול.
נבטי צנונית אורגניים כמובן, כמו בכל נבט, מכילים עוד יותר אנזימים, ויטמינים ומינרלים ונכללים בנבטים האורגניים שאנו מגדלים בכל שבוע.
מתכון לצנונית מבושלת של ארז קומורובסקי
שיהיה שבוע חריף, עסיסי ויפה!
לבריאות!
מגי וצוות הגינה
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים השבועיים (טיןטה בלבד):
בצל ירוק
שעועית תאילנדית ירוקה
פטרוזיליה
כרישה
צנוניות
דלעת
חסה
חצילים
מלפפונים
עגבניות
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
בצלים
דלעת יפנית
תפוחי אדמה
בסלי הפירות האורגניים:
מלון
ועוד מלון
תפוחי עץ
בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
פפאיה
וענבים