שבוע טוב! עלים ירוקים אורגניים!
אבל קודם הודעות, הודעות:
עם כל הקשיים וההתעסקות במשלוחים בתקופה האחרונה אני קולטת שדמי המשלוח אותם אנו גובים, לא עלו מאז שהתחלנו לחלק תוצרת. מחירי הדלק עלו בהמון! כמו גם השכר ועלויות הרכב השונות…
אני מרגישה שיהיה נכון להעלות את דמי המשלוח ב 10-5 ₪. כמובן שדעתכם חשובה לנו, אז תרגישו חופשי להגיב. מה אומרים?
—————————————————————————————————————–
כשהגר, אשר עובדת בגינה כבר כמעט שנה (איזה כיף לנו), שאלה בקבוצה שלנו אם "אפשר לשים פאקצ'וי במרק?"
ואז גלי (מהמשרד שלנו) שלחה לי תמונה של תרד תורכי ושאלה "מה זה?" ידעתי על מה אני צריכה לכתוב לכם השבוע!
עלה ירוק, מי זה מה…
בגדול, בדר"כ השאלה מתחילה ב"תגידי, מה זה העלה הזה ששלחת לי…זאת אומרת, אוכלים אותו טרי או מבושל?"
והתשובה שלי, עוד לפני תהליך התיאור וההשוואות לעלים וליצורים אחרים, היא: תטעמו את זה רגע. תנו ביס…טעים לכם? אם כן זה עובד בסלט ובסנדביץ- חיי. אם זה קשה, מר, חריף מידי אז הקפצה קצרה או כל בישול אחר יעדן אותו. וגם טרם פגשתי מתכון שבו אי אפשר להחליף בין סוגי הירוקים. כלומר מתכון לתרד יעבוד מצוין עם פאקצ'וי, טטסוי, מנגולד, קייל וכו'
אז אם המשפט האחרון נשמע לכם כמו סינית, הינה מורה נבוכים עדכני לעלים הירוקים האורגניים שחזרו אלינו אחרי הקיץ החם והיבש:
טטסוי אורגני
נקרא גם כרוב סיני שטוח, או כרוב כפית, חדש יותר בארצנו. בן למשפחת סוי השייך למשפחת הכרוביים או החרדלים.
טעמו טיפה חרדלי אך בכלל לא חריף. מגיע אלינו מהמזרח שם אוהבים להקפיץ אותו. בארץ ניתן למצוא את עליו הצעירים בתערובת בייבי לפעמים.
פאקצ'וי אורגני
או בק צ'וי או בוקצ'וי לפעמים נקרא גם סלרי חרדלי, כרוב חרדלי, בעבר היה נקרא כרוב פקינג…
אנחנו מדברים על זה:
בדר"כ קוטפים אותו בצורת ראש. בעל שדרות לבנות רחבות המחברות את הצמח לשורשים שבאדמה. החלק העליון ירוק. טעמו כרובי ועדין.
תרד תורכי אורגני
מוצאו של התרד הינו כנראה מרכז אסיה והוא מכונה "עשב התבלין של פרס" . עשיר בחלבון יחסית לעליים אחרים. אהוב על פופאי, למרות שאינו מקנה כוחות על 🙂 מקור זה כנראה מגיע מטעות במיקום הנקודה העשרונית. תפס את מקומו טוב טוב כמעט בכל מטבחי העולם. ALA FLORENTINE היא אמירה שבאה לומר שהמנה מגיעה עם תרד. כבוד!
תרד ניו זילנדי אורגני
יליד אוסטרליה וניו זילנד ומכאן שמו, אך בכלל שייך למשפחה אחרת מהתרד. הוא מהווה תחליף טוב לתרד, בעיקר בגלל שמעדיף את החודשים החמים בהם התרד חסר. הוא הירוק היחיד שאינו מומלץ לאכילה טרי. תמיד כדאי לחלוט ולשטוף במים קרים לפני השימוש.
מיזונה אורגנית
עלי חרדל עדינים ומתקתקים. תורבתו כבר בעת העתיקה ביפן. ממש מתאימים להכל ולכן מקבלת מקום של כבוד כמצע למנות רבות. נמצאת הרבה בתערובות הבייבי.
יש גם מיזונה אדומה אורגנית
קייל אורגני
האמאמא של הכרוב, בעלת אותו שם לטיני ונחשבת למזון על! יש בה פי 7 בטא קרוטן מאשר בכרוב. נחשבת כיום למעדן, אך בתחילת דרכה גודלה כתוספת מזינה וזולה לתפריטים הדלים של העבדים באמריקה וגם באנגליה בזמן מלחמת העולם השנייה.
מנגולד אורגני
ממש אותו זן כמו הסלק, השורש, אך אינו מגדל שורש גדול אלא משקיע בעלים רחבים, גדולים ובשרניים יותר. בדר"כ צמחי המנגולד בגינה נשארים כמה עונות, אם שורדים את הקיץ. פעם אחת תוך מלחמת עקירה של צמח וותיק במיוחד בגינה, גיליתי שורש מאוד מעובה, לבן ובעל צורה לא סימטרית בכלל – טעמתי אותו, הוא היה מתוק ממש כמו אחיו הסלק ונאכל טרי על המקום!
מגיע גם בגירסת המנגולד האדום האורגני
בטוח שכחתי מישהו, אז הינה ארכיון ירקות העלים האורגני שלנו.
בכדי להפיק את המקסימום מהעלים שלנו, כדאי תמיד:
– לאחסן אותם בקירור לפני ההכנה. כשיגיעו רטובים, מהגשם הרצוי :), זכרו לייבש לפני אחסנה,בכדי למנוע רקבון.
– לשטוף אותם רק לפני ההכנה, כאשר הם שלמים.
– לאכול אותם חיים ו/או לקצר את משך הבישול.
מקווה שעשיתי קצת סדר בירוקים. אתם תמיד מוזמנים לשאול על יצורים לא מוכרים שמגיעים אליכם 🙂
כל העלים כמובן ישמחו לגשם!
אנא הצטרפו לבקשות, שירים, ריקודים, תפילות, נדנודים, התעקשויות… שירדו עלינו מים מתוקים מהשמיים…
שבוע מזין ושמח לכולם!
לבריאות,
מגי וצוות הגינה
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
צרור סלק עם העלים הטעימים
שמיר
פטרוזיליה
מלפפונים
עגבניות
חסה
בטטות
ברוקולי
אבוקדו
עגבניות שרי
כרוב
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
צרור לפת עם העלים
שומר
רוקט
כוסברה
בסלי הפירות האורגניים:
בננות
תפוזים
קלמנטינות
ואשכוליות
בסלי הפירות האורגניים, גם:
פומליות
קרמבולה
ועוד תפוזים