על שום מה השום הירוק?
האגדה האורבנית מספרת כמובן ששום מניס ערפדים,
אבל לדעתי כמה ביסים של שום ונשיפה לתוך הפנים של כל אחד יגרמו לו לקחת כמה צעדים אחורה. מצד שני, הדבר עלול להיות נכון גם לגבי עמבה וחילבה, ואותם אף אחד עדיין לא העלה לרמת אגדה אורבנית, ובטח לא קלע לצמות מעל פתח ביתו, לכל מקרה שלא יבוא. היו גם כאלו שקידמו בברכה את השום, על ריחו וחריפותו – במיוחד כשהמגיפות השתוללו בפתח וזכר לאנטיביוטיקה (בכדורים) עוד לא היה.
חריף, אבל פחות
שום ירוק אורגני הוא אחד הגידולים הנהדרים הללו שעונתם קצרה והם מביאים איתם משב רוח נפלא למטבח – רענן, ירוק, חריף במידה ונותן השראה להכין איתו משהו ריחני וטעים. שום ירוק אורגני נקטף לפני שהוא מגיע לבשלותו המלאה, ולכן משמר בתוכו טעמים רכים ורעננים יותר מאשר אחיו הבוגר והיבש, מבלי שנצטרך לוותר על הערכים התזונתיים המופלאים של השום (שקיימים כמובן בכל הירקות האורגניים)– שקיימים במלוא תפארתם גם בשום הירוק. חופן שיני שום ירוק הוא תוספת נפלאה לכל מנה – בצורתו הטרייה, המבושלת, המוקפצת האפויה או המטוגנת (כמה רעיונות מעניינים למתכונים בהמשך).
איך בוחרים שום ירוק אורגני?
העדינות והרכות שלו הן גם מילות המפתח בכל הקשור לבחירת שום ירוק מוצלח – לשום טרי לפעמים יהיו גוונים סגלגלים באיזור השיניים, ריח עדין (ולא חזק ומתפרץ כמו של השום היבש), ואם הוא מגיע ביחד עם העלים – אלו צריכים כמובן להיראות טריים וזקופים, ולא נפולים ועצובים.
אחסון נכון של שום אורגני
כדאי לאחסן את כל הפירות והירקות האורגניים בהתאם לתנאים שיאפשרו להם להתקיים במיטבם לאורך זמן. (כדאי להכניס פה לינק שלנו- לינקים טובים לקידום) אפשר לאחסן את השום הירוק במקרר – אבל מומלץ לעשות זאת לפרק זמן קצר בלבד ולהזדרז לעשות בו שימוש, היות והוא יתחיל לאבד מהחיוניות שלו בערך תוך שבוע. בדומה לירקות אורגניים אחרים עם עלים ארוכים – העלים נוטים "לשאוב" את הנוזלים והכוחות מראש השום מרגע שהשום יצא מהקרקע, לכן, אם תרצו להאריך את זמן השימור שלו – עדיף להפריד את העלים מהראש. אפשר כמובן גם לייבש את השום (באוויר פתוח שאינו עשיר בלחות) ואז הוא יהיה טוב לשימוש במשך עונה שלמה, אבל כאן קצת איבדנו את היתרון של שום טרי…
מעבר לשימוש ה"מובן מאליו" של ראש השום בתור תוספת בריאה ולא חריפה במיוחד בסלטים (גם את העלים הירוקים מומלץ- בעצם חובה! להשמיש למטרה זו), קציצות או מרקים, אפשר לשלב אותו גם במנות ל"מתקדמים": רוטב על בסיס שום ירוק, צ'ילי ולימון – יתלוו נהדר למנות דג או עוף (ויחד עם קצת למון גראס וחלב קוקוס יתנו את הטוויסט המזרחי למנה). מיטיבי הבישול שנהנים מהגשת מנה מרשימה, יכולים לטחון מספר שיניים, להקציף יחד עם חלבון (אותו מוסיפים לאט ובזהירות) ולקבל קצפת ריחנית ומרשימה שתחמיא לכל מנת גורמה. ואם לא מתחשק לכם להתעסק איתו יותר מדי – תוכלו פשוט לאפות אותו בחום נמוך כמו אנטיפסטי, למרוח על פרוסות לחם קלוי וליהנות מכל ביס…
עוד מתכונים נהדרים עם שום ירוק אורגני.
ששום רעות לא יתקרבו לדלתותיכם ושמלא דברים טובים שאתם צריכים יהיו תלויים בפתח דלתוכים תמיד.
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
בסלי הירקות האורגניים צפוי (טיוטה בלבד):
בצל ירוק
ברוקולי
כרוב
פטרוזיליה
חסה
כרישה
סלק
סלרי
כרובית
מלפפונים
ועגבניות
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
קייל
מיזונה
בצלים
ורוקט
בסלי הפירות האורגניים:
תפוזים
קלמנטינות
פומלה
ובננות
בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
פומליות
קרמבולה
עוד בננות