אוכלים את הפירות שלכם יבשים בט"ו בשבט? פספסתם את העיקר…
אז למה בעצם נהגו לאכול פירות יבשים?
כשהיה רוב עם ישראל מפוזר לו בארצות הגולה, כל העניין סביב ט"ו בשבט היה בהדגשת הקשר של העם לארצו ולאדמתו. אמנם החג לא "מרגיש" כמו חג דתי (ועדיין אין מצווה לנטוע אילנות בט"ו בשבט), אבל ציון החג הזה מגיע ישר מהמקורות היהודים, ומוזכר כבר במסכת ראש השנה במשנה:
"אַרְבָּעָה רָאשֵׁי שָׁנִים הֵם: בְּאֶחָד בְּנִיסָן רֹאשׁ הַשָּׁנָה לַמְּלָכִים וְלָרְגָלִים. בְּאֶחָד בֶּאֱלוּל רֹאשׁ הַשָּׁנָה לְמַעְשַׂר בְּהֵמָה. רַבִּי אֶלְעָזָר וְרַבִּי שִׁמְעוֹן אוֹמְרִים, בְּאֶחָד בְּתִשְׁרֵי. אֶחָד בְּתִשְׁרֵי רֹאשׁ הַשָּׁנָה לַשָּׁנִים וְלַשְּׁמִטִּין וְלַיּוֹבְלוֹת, לַנְּטִיּעָה וְלַיְרָקוֹת. בְּאֶחָד בִּשְׁבָט, רֹאשׁ הַשָּׁנָה לָאִילָן, כְּדִבְרֵי בֵית שַׁמַּאי. בֵּית הִלֵּל אוֹמְרִים, בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר בּוֹ." הוא מוזכר בתור תאריך קובע לאילן. זה היה התאריך שלפיו נקבע גיל, ממנו עקבו אחרי כל שנה שעוברתה וכך יכלו לשלם מיסים!!!
משהו בסגנון תשלום רישוי לרכב רק על האילנות…. מזל שזה הפך ליום הטבע/ סביבה ודאגה לעולם 🙂
המנהג לאכול פירות יבשים הגיע מהרצון לאכול פירות שגדלו בארץ הקודש (ורצוי מאוד משבעת המינים, בהם התברכה הארץ), והיות ומשלוחי אקספרס בקירור טרם הומצאו בתקופה הנידונהההיא, היה צורך להשתמש בשיטות שימור – כמו ייבוש מזון. אכילת פירות יבשים היתה אם כן האמצעי, ולא המטרה. והיום? למרבה האבסורד, לא רק שאנחנו נוהגים לאכול בט"ו בשבט פירות יבשים, במקום הפירות הטריים המצויינים הזמינים לנו – אלא שרוב הפירות המיובשים מגיעים בכלל ביבוא מחו"ל…
ט"ו בשבט הוא אכן גם ראש השנה לאילנות – בואו נכבד את בעלי השמחה, ולא נרעיל אותם (ואת עצמנו, ואת האדמה)! כיאה לחג אקולוגי, כדאי לאכול בו תוצרת מקומית טרייה, אורגנית ומעולה (כל כך מעולה שאת התוצרת הזו, גם את התמרים והפקאנים, משווקים לחו"ל, כמוצר פרימיום), במקום לאכול פירות וירקות שמורעלים בכל מיני חומרים לא סימפטיים … ואם להוסיף חטא על פשע, כדי לרסס את האוכל שלנו, צריך גם להעלות מטוס לשמיים ולשרוף דלק, וגם ותוך כדי להרעיל כמה חיות בר שהולכות ופוחתות בארצנו הקטנטונת…
כדברי אדם דגול – היו אתם השינוי שתרצו לראות בעולם!
למה כדאי לאכול פירות אורגניים – או יותר נכון פירות אורגניים טריים?
אם הפירות שלנו היו מתייבשים להם בניחותא בשמש עד שהיו הופכים לפירות יבשים – מילא, אבל זה בכלל לא התהליך שעובר עליהם. מה שבאמת קורה הוא שהם מחוממים בטמפ' גבוהות מאוד שמוציאות מהם את הערכים התזונתייםכל ערך תזונתי.
מעבר לכך, מוסיפים להם חומרים שכדאי להימנע מהם: החומר המוכר ביותר (שכדאי להפחית ) הוא סוכר; אחריו מגיעים קמח (כדי למנוע הדבקה), גופרית (כדי לשמור על צבע המשמשים והצימוקים הבהירים), E905 (נשמע מעורר תיאבון, נכון?) לצורך זיגוג, חומרים משמרים, ועוד כל מיני מרעין בישין שהיינו מעדיפים שלא לאכול. במילים אחרות – אכלו טרי (אכלו מקומי!), אכלו אורגני (אבל אורגני באמת)
לכבוד ט"ו בשבט – פקאן אורגני!
לכבוד החג, אנחנו מביאים פקאנים טריים (אמנם אין להם תו תקן אורגני עדיין, אבל הם גדלים אצל מגדל אורגני וותיק שלנו, שעליו אנחנו מאוד סומכים. עצי הפקאן שלו פשוט לא נמצאים בשטח המפוקח כרגע). האגוזים הטעימים הללו מכילים חומצה אולאית (כן, ההיא שיש גם בשמן זית) שגורמת לירידה בלחץ הדם והכולסטרול, וגם סיבים תזונתיים, ויטמין E, סלניום, מגנזיום ואבץ.
אפשר להכין מאגוזי פקאן "פטה" טעים
ומי שמעדיף מתוקים, יכול להכין את הקלאסיקה של פאי פקאן
ויש גם תמרים אורגניים מקיבוץ סמר. יש זהידי, דקל נור וברהי- מדהימים!
עוד עליהם
שיהיה שבוע מקומי, מחזק וחג עולם שמח.
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):קולורבי
ברוקולי
גזרים
צנוניות
פטרוזיליה
בצל ירוק
עגבניות
מלפפונים
חסה
כרובית
שומר
בצלים
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
כרוב
סלרי שורש
אפונת גינה
מנגולד
בסלי הפירות האורגניים:
תפוזים
בננות
פומליות
קרמבולה
בסלי הפירות הגדולים, גם:
אשכוליות
עוד תפוזים