טרי או מטוגן, כתום או ירוק…
פפאיה היא פרי שנוי במחלוקת (היא פרי אורגני ולא נמנית עם הירקות האורגניים, כי יש בה גרעינים…) – קולומבוס טעם והכריז שזהו "פרי המלאכים", אחרים טוענים שהטעם שלו די דומה למלון ולכן לא ברורה כל ההתרגשות סביבו, ויש כאלו שלא סובלים אותו בכלל – לא את הריח ולא את הטעם (אולי השאיפות הקולינריות של קולומבוס היו מצומצמות למדי אחרי שהות ארוכה על ספינה, עם מגוון מצומצם למדי של התפריט?). בקיצור, חצי דרך לעוצמת הויכוח שקיימת על הטעם והריח של הגויאבה – אבל בכתום…
הפפאיה נפוצה במדינות בעלות אקלים טרופי, ובהן היא מפיצה את עצמה במהירות וגם צומחת בזריזות לגובה – העץ (למען האמת, גם זה שנוי במחלוקת לפי ההלכה היהודית…זהו לא בדיוק עץ, למרות שנראה כמו עץ אלא צמח עשבוני רב שנתי בעל גזע יחיד) יכול להגיע לגובה של 8 מטר. בארץ גידול הפפאיה ידע מאבקים רבים – במזיקים ומחלות, עד שפותחו מספר זנים המתאימים לאקלים המקומי ומניבים פרי אליפטי, כתום (כשבשל) ובעל טעם מתקתק עדין. אחד המינים – אורורה הוא חסר גרעינים, לאוהבי הז'אנר (למען האמת גם לגרעינים יש שימושים ויתרונות תזונתיים– על כך בהמשך)
מה יש בה?
אם עדיין לא הכניסו את הפפאיה האורגנית האורגנית למועדון ה"סופר פוד" של הפירות האורגניים זה בהחלט הזמן להעניק לה כרטיס כניסה… בשמה של הפפאיה נקשרו תכונות מיטיבות רבות כל כך, שכדאי למנות לפי הסדר את החומרים הטובים שהיא מכילה – ולמה כדאי לנו לצרוך אותם.
ראשית בפפאיה האורגנית יש פקטין – זהו אותו חומר שנהגו הסבתות להשמיש ליצירת ריבות (אם תהיתם למה הצטוויתם לא לזרוק את גלעיני התפוח אלא לצרור אותם בשקיק טטרה ולהכניס לסיר – זו הסיבה. גם הם מכילים פקטין, שיעיל בהסמכת ריבות. היום אפשר פשוט להפנות את סבתא לחנות המתמחה הקרובה שמוכרת אבקת פקטין ולהפסיק לבלוס תפוחים כאילו הייתם טום סוייר). מעבר לתרומה של הפקטין לתעשיית הריבות – הוא גם סיב תזונתי, כלומר טוב לזירוז תהליכים במערכת העיכול.
מבחינת ויטמינים מכילה הפפאיה את הויטמין A, C (כלומר טוב גם לראייה שלנו וגם למערכת החיסון ששמחה על כל חיזוק שהיא יכולה לקבל אל מול ההמונים המתעטשים והמשתעלים בעונה הזו של השנה). חומר טוב נוסף שיש בפפאיה הוא הליקופן, שמצוי גם בעגבניה, ומפחית את הסיכון ללקות ברשימה ארוכה של "לא עלינו": סרטן (גם כי הפיטוכימיקלים שבה מעודדים את תאי הT של מערכת החיסון שתוקפים תאים סרטניים, וגם בגלל שהמיץ שלה מפרק חלבונים ולכן מסייע למערכת העיכול לזרז תהליכים, בתוספת הפעילות של הסיבים שמצויים בה), מחלות לב, סוכרת ואפילו קמטים בעור הפנים. כטיפול פנים, אגב, אפשר לשפשף על העור פרוסה של פפאיה אורגנית – החומרים בה משמשים כפילינג עדין טבעי שממיס מעט את שכבת התאים מתים מהעור (לטובת אלו שלא רק אוכלים פירות אורגניים אלא גם נהנים להתמרח בהם).
עוד חומר שיש בפפאיה אורגנית הוא הקרפאין שכוחו יפה להלחם בטפילים (ויעידו על כך המטיילים בדרום אמריקה שהשתמשו בפפאיה כדי לסלק תולעים לא סימפטיות מגופם), וכמובן גם פפאין (מה העניין בקריאת פירות וירקות על שם החומר הפעיל בתוכם, או ההיפך? בגזר כמובן יש קרטין, ובפפאיה – פפאין). חומר הפלא הזה עוזר לא רק להעלות את מצב הרוח, אלא שיש כאלו שטוענות שהוא עוזר להן לשכך את עוצמת בחילות הבוקר בהריון, לרכך בשר ולטפל בעקיצות וצריבות של בע"ח כמו דבורים ומדוזות (בגלל שהארס שלהן הוא מולקולת חלבון, ופפאין כאמור עוזר לפרק חלבונים בזריזות). אז בפעם הבאה שאתם בחוף הים ואף אחד לא מתנדב לעשות פיפי על החותמת שהשאירה המדוזה על הרגל – נסו פפאיה.
מה עושים איתה?
אפשר לחצות אותה, להוציא את הגרעינים ולהשתמש בה בתור קלי קיבול לחתיכות פירות.
אפשר ליבש את הגרעינים, לטחון ולהשתמש בהם כתבלין (משהו בין פלפל שחור לגרעיני חרדל). אפשר לאכול טרי, להוסיף לסלט, לצלות בדבש וקינמון, להכין שייק פירות אורגניים אקזוטיים או לצרף לסלט פירות אקזוטיים חמוץ-מתוק-חריף.
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
אנו יכולים לצפות בסלים האורגניים שלנו השבוע (טיוטה בלבד):
סלי ירקות אורגניים:
תפוחי אדמה
בצלים
מלפפונים
עגבניות
חסה
סלרי
שׁוּמָר
כרוב
ברוקולי
דלועים
סלי הירקות האורגנים הגדולים, גם:
פטרוזילה
כרובית
קולורבי
סלקים
בסלי הפירות האורגניים:
פפאיה
בננות
תפוזים
קלמינטינות
בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
אשכוליות
קלמינטינות
פומלה