תפוחי הזהב כבר הגיעו – פירות של חורף
עדיין עונת מעברים בחוץ. כמה ימים חמים, אחר כך סופונת קטנה שגורמת לכולנו לתלות עיניים בשמיים בתקווה לגשם זלעפות טוב, ואז שוב כמה ימים חמימים, ומי יודע מה יהיה בשבוע הבא. כמו שהאביב הוא נדנדה של טמפרטורות, כך גם הסתיו. לפעמים הבוקר קריר, מזמין להתכרבל בפוך, ובהמשך היום השמש יוצאת לה וגורמת להשיל שכבות. בכל אופן, מזג האוויר נעים. כיף לצאת החוצה לטייל, וכיף גם לירקות – הירוקים מרימים ראש לאט לאט, השורשים תופחים באדמה, משמינים ומחכים בקוצר רוח שתבוא השעה שלהם להגיע לקדמת הבמה. בינתיים, יש כבר פירות שהחליטו שהרגע שלהם הגיע, נפרדו מהעץ והגיעו להסתדר בשורות נחמדות אצלנו בחנות – אלו הם פירות ההדר האורגניים.
לפירות ההדר יש ריח של חורף. קחו אחד, זה שחביב עליכם במיוחד, גרדו עם קצה הציפורן קצת מהקליפה ותרחרחו. עצמו עיניים ותנסו לדמיין איזו עונה עולה לכם במחשבה – אני מהמרת שתחשבו על ריחות של ציפורן, תנור חם, גשם קר (ואולי אפילו פשטידת דלעת). ריחות של חורף. כמו הרבה פירות חורף אחרים, גם פירות ההדר שופעים ויטמין סי, כדי לחזק אותנו לפני בואם של כל וירוסי החורף (לגבי הריח האופייני להם – אני לא ממש יודעת…).
פרי ההדר הראשון שאנחנו פוגשים במהלך השנה הוא כמובן האתרוג – מחוספס, מלא בבליטות ושקעים, מריר וחשוב מאוד למי שרוצה לחגוג סוכות כהלכתו. אחרי החג הוא הופך לריבה או לסוכריות – יש האומרים שזו סגולה ללידה קלה, יש האומרים שחבל לבזבז אתרוג טוב. גם על הרצף ההיסטורי האתרוג היה כאן בין הראשונים. הוא הגיע אלינו כנראה מפרס או כנען, היות ומקורם של כל ההדרים הוא מאיזור אסיה, והם אוהבים במיוחד לגדול במקומות שבהם יש אקלים סובטרופי. האם משמעות הפסוק ""וּלְקַחְתֶּם לָכֶם בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן, פְּרִי עֵץ הָדָר כַּפֹּת תְּמָרִים…" היא שצריך היה לקחת פרי מעץ שקוראים לו "דר"? האם מדובר בעץ שעליו דרים בו כל השנה (כלומר הוא אינו נשיר?) כך או כך, קיבלנו את האתרוג ראשון.
למרות המגוון הרחב של פירות ההדר הקיימים באופן כללי ברחבי העולם, ואלו שבהם התברכה ארצנו הקטנטונת בפרט (מי לא מכיר את המדבקות של תפוזי ג'אפה?), בעצם, הם כולם התחילו מחמישה סוגים: מנדרינה, קי-ליים, פומלה, אתרוג וסוג נוסף אחרון, בשם Citrus halimii. כל השאר, גם פירות שידועים ומוכרים לנו היטב כמו הלימון, הם הכלאות.
פירות ההדר מאפשרים לכל אחד לבחור את הטעם שהוא מעדיף – אוהבי החמוץ, טעמי הביניים והמתוק יוכלו לבחור בין הלימונים והליימים, לבין אשכוליות או תפוזים מתקתקים. אוהבי האשכוליות, למשל, ישמחו לדעת שמעבר לויטמין סי, הן מכילות שפע עצום של חומרים טובים אחרים. האשכוליות עוזרות לאזן בין הכולסטרול ה"טוב" וה"רע", נמצא יעיל במניעת סכרת, מוריד את הסיכון ליתר לחץ דם ושבץ, והפיטוכימיקל שנותן לאשכולית האדומה את הגוון שלה טוב גם למניעת השפעתם של רדיקלים חופשיים ומצמצם התפתחות תאים סרטניים.
מה עוד עושים עם פירות הדר אורגניים, חוץ מלהתענג על הטעם שלהם? המון! נסו לייבש קליפות של פירות שכבר אכלתם (וסחטתם היטב) ותוכלו להכין מובייל ריחני נהדר, בסיס ליצוק לתוכו שעווה ולהכין נרות, ואפילו להשתמש בהם לניקוי הבית ולהבערת הקמין.
עוד על פירות הדר אורגניים, כתבתי פה.
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
צפי לסלי הירקות האורגניים השבוע:
רוקט
תפוחי אדמה
מלפפונים
עגבניות
בטטות
חצילים
לימונים
סלקים
חסה
פלפלים
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
מיזונה
תרד
פטרוזיליה
כוסברה
בסלי הפירות האורגניים:
אגסים
בננות
ותפוזים
בסלי הפירות הגדולים, גם:
קלמנטינות
אשכולית אדומה
ופומליות