הסלק, כמו ירקות אורגניים אחרים, אולי נראה צנוע – אבל הוא בעצם פצצת בריאות מהלכת.
לסלק יש דימוי לא מוצלח במיוחד, בתור ירק לא מרגש במיוחד. שלא כמו, למשל, מלפפון-עגבניה שהם רכיבי חובה בתוך כל סלט ישראלי קצוץ, או גמבה שאפשר לנשנש איך שהיא, קראנצ'ית ועסיסית. סלק הוא ירק של מרקים, של סלטים לסוף השבוע, לפעמים גם למיצים בריאים (רק בזהירות – לא להיבהל אם יוצא אחר כך קקי אדום, זה רק הסלק). בדרך כלל אנחנו נזכרים בו קצת לפני ראש השנה, כדי להעלות אותו על השולחן יחד עם שאר הסלטים המסורתיים, וזהו. וחבל – כי הוא לא רק מזין ובריא במיוחד (וזכאי להצטופף על מדף ה"סופר-פוד" יחד עם מאכלים נוספים מאותה הקטגוריה) – אלא שאפשר גם להכין איתו מאכלים טעימים מאוד.
הסלק האורגני, השייך למשפחת הסלקיים, אחראי לא רק על הסלק האדום שמציץ מתוך סל הירקות האורגניים, אלא גם על סלק הסוכר – האחראי על כ-40% מסך הסוכר הלבן בעולם. הראשון לנצל את הנתון הזה היה המצביא הצרפתי – נפוליאון, שלא הסכים שהבריטים ינהלו את ענייני הסוכר ברחבי התבל המתורבתת, ולכן הקים בפולין מפעל לזיקוק סוכר מסלק.
הסלק המצוי גדל בר באיזורי אירופה (הוא מעדיף טמפרטורה קרירה של עד 23 מעלות – לכן אפשר לשמור אותו במקרר זמן רב יחסית, יש שאומרים עד 3 חודשים! כל עוד מקפידים שהלחות היחסית אליה הוא חשוף לא תרד מ- 10% אחרת הוא יצטמק ויראה כמוש), וגם במזרח התיכון ובחלק מאפריקה – והוא מעדיף את קרבת הים (הוא מסתדר מצויין עם מליחות קרקע ומליחות מים) ובתי גידול עזובים וזנוחים, שבהם אף אחד לא מפריע את מנוחתו וצמיחתו.
הסלק, כמו ירקות אורגניים אחרים, אולי נראה צנוע – אבל הוא בעצם פצצת בריאות מהלכת. למרות שיש ירקות עם תכולת ברזל גבוהה מזו שיש בסלק אורגני, הסלק מכיל ברזל קל וטוב לספיגה (לפעמים זו לא הכמות, זו האיכות). יש בו גם אבץ, נחושת, ברזל, סידן ואשלגן, ונוגדי חימצון–הבטאלאינים, המעניקים לו את צבעו העמוק והעשיר (ושבקושי יורד בכביסה, כמו שיודע כל מי שהתעטש לתוך קערת בורשט) ומשמשים הגנה חשובה לגוף נגד כל מיני מחלות, כמו סרטן. הסלק נחשב גם כמקור טוב לויטמיןB, וככזה הוא משפיע טובות על הכבד ועל מערכת ניקוי הרעלים כולה. נוסף על אלו, יש בו שפע של ויטמין C, וגם ויטמין A, שיוצרים ביחד תוספת טובה לפעילות התקינה של המערכת החיסונית. בימי קדם, עד לפני 300 שנה בערך, השימוש העיקרי בסלק היה בכלל לצרכי רפואה (זה היה בימים שבהם אנשים עדיין לא גילו את המבצעים על הטישו בבית המרקחת השכונתי). השתמשו בו לריפוי צהבת, להקלה על גודש באף וגם לסיוע בריפוי פציעות פנימיות. הרומאים לא רק השתמשו בו לצרכים רפואיים, אלא גם הללו את תכונותיו הקולינריות. עד כדי כך שהכריזו שהוא עדיף מהכרוב!
למרות הסוכר שניתן לזקק מהסלק, הוא אינו מאכל שנחשב עתיר סוכרים היות וכמות הפחמימות בו נמוכה, יחד עם כמות סיבים גבוהה. השילוב הזה מעניק לו אינדקס גליקמי נמוך. כלומר הוא לא מעמיס מאוד על מערכת חילוף החומרים של הגוף במטרה לפרק את הסוכרים שבו, ומאפשר לו לספוג אותם היטב.
איך משלבים את הסלק במטבח? בהנאה גלויה. לא רק שהשורש עצמו טוב לשילוב בסלטים (בצורתו הלא מבושלת, המאודה, או האפויה בתנור), הוא גם נהדר להכנת מרקים, חמים או קרים (למי שאוהב את הז'אנר בחורף), ומשתלב נהדר עם תפוח ירוק במיץ סחוט. את עלי הסלק שמגיעים אליכם מחוברים לסלק עצמו לא כדאי לזרוק. כדאי להפריד מהשורש, לייבש ולאחסן במקרר, ובבוא השעה לשלב בסלט, מיץ סחוט, או בדאל עדשים אדומות.
בעבר גם כתבתי על סלק אורגני ויתרונותיו.
שלכם,
צוות הגינה ומגי
וצפוי לנו בסלי הירקות האורגנים (או הפירות..):
עגבניות
חסה
מלפפון
תרד
רוקט
פטרוזיליה
פלפל
אבוקדו
תפוחי אדמה
סלק
בסלי הירקות האורגנים הגדולים:
סלרי
בטטה
קולרבי
בסלי פירות האורגנים:
תפוזים
קלמנטינה
אשכולית אדומה
בננה
בסלי הפירות האורגנים הגדולים:
פומלית
אגסים