HE

EN

בואו נדבר רגע על קפה אורגני

בואו נדבר רגע על קפה

עבור חלקנו, קפה הוא ידידו הטוב ביותר של האדם – אנחנו פונים אליו דבר ראשון בבוקר, טרוטי עיניים ומחכים ללגימה הקטנה והחמה שתיפתח את היום.

גם אלו מאיתנו שהתברכו בשעות שינה מספיקות ויכולת להתחיל את היום עם שייק ירוק טוב, או מים חמימים עם לימון – נהנים מריח של קפה טוב באוויר. קפה משובח הוא ליווי נהדר לקרואסון טרי שיצא הרגע מהתנור, שם קוד לכמה דקות של שקט עם עצמנו, עם חברה, או אפילו סביב הפינג'אן והמדורה, בחיק הטבע. כאן בארץ נראה כאילו קפה הוא חלק מהתרבות, ולכל אחד הקפה שלו – מגורען, שחור, אבקתי, עם חלב שקדים, סויה או בלי. אבל מה עם קפה אורגני?

רוב הקפה האורגני מיוצר בדרום אמריקה, בחלק ממדינות אסיה ואפריקה. בראש הרשימה ניצבת בגאון פרו, ואחריה אתיופיה, הונדורס, מקסיקו, ברזיל, קולומביה, אל סלוודור וגואטמלה. על מנת שקפה ייחשב כאורגני, עליו לעמוד בתקנים שמגדירים תוצרת אורגנית: הגידול צריך להתבצע על פני קרקע נקייה מחומרי הדברה סינטתיים למשך לפחות 3 שנים, צריך להיות מרחק מינימלי בין איזור הגידול של הקפה האורגני לבין שדות גידול של תוצרת לא אורגנית, ובנוסף לכך- על החקלאי להציג תכנית לתחלופת גידולים על הקרקע, על מנת למנוע ארוזיה, כלומר הידלדלות של הקרקע מאלמנטים חיוניים לצומח כתוצאה משחיקה.

יצרן הקפה שאנחנו בוחרים למכור, של Mount Hagen, רואה חשיבות גם במסחר הוגן. לקנות מוצר שעובר מהחקלאי אל הצרכן בשרשרת של מסחר הוגן לא מתרכז רק סביב המחיר של המוצר, שמאפשר לחקלאי לקיים את עצמו, להיות מסוגל לפרנס את המשפחה שלו, לדאוג להם למזון ולקורת גג. סחר הוגן (שמסומן על גבי האריזה, בצורת סמל עגול קטן בשני צבעים) משמעותו שלמגדל של התוצרת יש מערכת יחסים מבוססת וארוכת טווח עם המתווך, הקונה ממנו בתהליך של סחר הוגן: מאפשר לו למכור את תוצרתו בשווקים בינלאומיים, מתחייב למחיר אחיד וקבוע לכל התוצרת ובכך בעצם מאפשר למגדל לקבל הכנסה קבועה. המגדלים מקבלים גם עזרה בהקמת תשתיות חיוניות לעצמם ולקהילה: בתי ספר, טיפולים רפואיים, קידום ותמיכה במיזמים נשיים ועוד.

גידולים של קפה אורגני הם הרבה פעמים חלקות קטנות, מעין "גני קפה" של 10-30 עצים לכל מגדל. בתור עסק קטן, הנמצא לרוב במדינות עולם שלישי, החקלאים זקוקים פעמים רבות לארגונים העוסקים בסחר הוגן על מנת לשרוד כלכלית, ולהמשיך לגדל את התוצרת שלהם בצורה אורגנית ובת קיימא. גידולי קפה, למשל, רגישים לחשיפה רבה מדי לשמש, ולכן בצורת הגידול האורגנית שלהם – מגדלים אותם מתחת לעץ אחר, שמצל עליהם. העץ המגונן נבחר מתוך שיקולים ביו-אורגניים: הוא נושא פרי (למשל מטעי בננות), או נבחר כסוג גידול שמעשיר את הקרקע. השיטה של שימוש בעצים מסוככים מסייעת לשמור על שטחים נרחבים של גידולים טבעיים מבירוא והכחדה, והיא משמשת רק את המגדלים האורגניים (היות והמגדלים שמגדלים תוצרת לא אורגנית עושים שימוש בשטחים נרחבים יותר, נעזרים בחומרי הדברה ודישון סינטתיים וברשתות צל).

תהנו מהקפה!
שלכם,

צוות הגינה

 

צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):

מלפפונים

עגבניות

חסה

תפוחי אדמה

פטרוזילה

גזרים

בצלים

כרישה

שומר

 

בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:

בטטות

מנגולד

סלקים

 

בסלי הפירות האורגניים:

בננות

תפוזים

פומלית

 

בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:

אשכולית אדומה

קלמנטינות

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂