ובכן, סביר להניח שהם מקטרים כמה חם, ומספרים אחד לשני כמה היו רוצים לשבת בחושך, אולי לבד.
כי כשלנו חם, גם לירקות חם, רק שהם לא ממש יכולים לברוח אל המזגן (וגם לנו לא תמיד כדאי, אבל זה כבר סיפור אחר). הם אולי יכולים לעשות פרצוף ממש מסכן כדי שנבין את הרמז, ובמקרה שהם כבר לאחר הקטיף – נכניס אותם למקרר, או למים קרירים. עוד מעט נגמרים ימי החסד של התקופה הנקראת "אביב", ויגיע אלינו הקיץ, עם כל הארסנל של ימי השרב, החמסינים ושעות ארוכות של חום מעיק שיגרום לנו לבטא בגעגועים – winter, when are you coming? – כמה טיפים על הצורה הטובה ביותר להתייחס בצורה יפה ולשמור על הפירות והירקות האורגניים שלכם.
ירקות ופירות אורגניים בתקופת הקיץ הם נייר לקמוס מעולה למידת האורגניות של התוצרת. תוצרת אורגנית מתקלקלת מהר יותר מתוצרת לא אורגנית. הסיבה לכך היא שחום מאיץ תהליכים – לא רק בכל מה שקשור לירקות או פירות, אלא בכלל. חיידקים אוהבים יותר תנאי חום (כל עוד לא מרתיחים אותם, ואני מקווה שאתם לא מרתיחים את הירקות שלכם. גם לא את הפירות), ובאופן גורף – חלקיקים זזים מהר יותר כשחם. תוצרת לא אורגנית מטופלת בכל מיני אופנים וצורות, חלקן כימיות, כדי שתעמוד זקופה לפרק זמן ארוך יותר. אבל אנחנו כידוע מעדיפים להכניס לגוף את מה שמיטיב איתו, ולא את מה שעומד על המדף יותר זמן.
יש כמה כללים בסיסיים שיעזרו לכם לשמור על התוצרת הטרייה, הרעננה והמעולה שקניתם, ולעודד אותה בשעות החום הקשות. ראשית, אל תתנו לה לחכות. בימים החמים ממש, עד כמה שלא נשתדל לקצר את הזמן שעובר מרגע הקטיף ועד שהירקות דופקים אצלכם בנימוס בדלת (או מקבלים את פניכם בנימוס בחנות), לירקות ולפירות קשה. בחלקם אפשר לראות את זה ממש אחרי הקטיף – העלים הנבולים, הירק הקראנצ'י שהופך רך יותר ועייף, אפילו קצת מכווץ – כמו שפתיים של אדם מיובש. נסו לא לתת להם לחכות לכם על המפתן. אנחנו בכל מקרה עושים כל מאמץ כדי לקטוף לפי הזמנה בלבד, וכמה שיותר קרוב למשלוח אליכם.
דבר שני, הכירו את אלו שממשיכים להבשיל ופולטים את גז האתילן, שגורם גם לסביבה שלהם להמשיך ולהבשיל: בננה, עגבניות, משמש, אפרסק ונקטרינה. טוב לנקטרינה לגור ליד אבוקדו לא בשל, פחות טובים יהיה יחסי השכנות שלה עם תפוח אדמה או עלים ירוקים מכל מין, שעלולים לבטא את מורת רוחם בנביטה (במקרה של התפוח אדמה) או בהצהבה (במקרה של הירוקים). להפריד ולמשול. אם חם, והפירות שקניתם כבר בשלים ואין צורך בהבשלה נוספת – אפשר למקם במקרר, כדי להאט תהליכים, ולמשוך זמן עד שהפרי יתחיל להתקלקל.
במקרר – המקום הכי קר הוא הכי נמוך ורחוק מהדלת, שנפתחת ונסגרת (כמספר הפעמים של צפיית בני הבית בתכני המקרר, גם אם זה רק עבור הטקס שכולל פתיחת הדלת, בהייה בתכולת מקרר עמוס לעייפה, מלמול של "אוף, אין שום דבר טעים" וסגירה של הדלת בחזרה. התהליך עשוי לחזור על עצמו בתכיפות שנובעת בעיקר מכמות המתבגרים בבית, או מכמות המשימות שאתם חייבים לסיים וממש אין אליהן חשק). עדיף לאחסן בכלי זכוכית, ולא בפלסטיק, ולדאוג ששום ירק לא יישאר מחובר לעלים שאיתם הוא הגיע, לאשכולות,פרחים, או רטוב. רטיבות מאפשרת לחיידקים להתרבות ולגרום לתהליכי ריקבון וקלקול. ירקות ירוקי עלים אפשר לעטוף במגבות נייר שתספוג עודפי לחות ולכן תשמור מקלקול מהיר. מה בכל זאת להשאיר מחוץ למקרר? אבוקדו או עגבניות לא בשלות, דלעת שלמה,בטטות ובצל. אם בכל זאת יש לכם ירק שמתחיל להפגין סימני תשישות חום – אמבטיה קרה וזריזה עשויה לעודד אותו. עוד טיפים אפשר לקרוא כאן.
לבריאות!
שלכם,
צוות הגינה
צפי לסלים השבוע:
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
מלפפונים
עגבניות
חסה
תפוחי אדמה
כרוב
סלק
פטרוזילה
סלרי עלים
שומר
בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:
גזר
כוסברה
לפת
בסלי הפירות האורגניים:
בננה
תפוז
קלמנטינה
בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:
אשכולית
פומלית