אנחנו אוהבים לאכול טעים, ואנחנו אוהבים לאכול בריא. אם אפשר לשלב את שניהם – מה טוב.
תחת הקטגוריה הזו, יש טרנד לא חדש של מזונות שנחשבים ל"מזונות על", או "סופר פוד" – כאלו שיש בהם נוטריינטים לא נפוצים שחיוניים לגוף, כמות גדולה של ויטמינים או מינרלים, נוגדי חימצון, מעכבי הזדקנות, מעודדי מערכת חיסון, משפרי מצב רוח ושאר רכיבים שכולנו מאחלים לגוף שלנו לקבל כדי להיות שמח בחלקו. דוגמאות לכאלו אפשר למצוא מכל הקטגוריות: גם פירות אורגניים, גם ירקות, גם גרגרי יער – ואפילו אצות: פולי קקאו, עלי קייל, אוכמניות, ספירולינה, ואחד שגדל אצלנו בחצר האחורית והפיק שפע של זכרונות ילדות נפלאים על ידיים קטנות מלוכלכות ופה מלא באושר. תות עץ.
אם בשבילנו בני האדם פרי תות העץ הוא מאכל נחמד ותוספת מעניינת לתפריט, הרי שיש יצור קטן שבשבילו מדובר בעיקר התפריט: זחל המשי. בסין קיימים מטעי ענק למטרה הזו – להשביע את תיאבון הזחל, שיתגלם לתוך פקעת של חוטי משי יקרי ערך.
לעץ יש עוד שימושים – זן מסויים של תות עץ מאפשר הפקת נייר, והיות והוא עץ נשיר בעל רעמת ענפים ועלים מרשימה (הוא גם גדל מאוד מהר כעץ צעיר) – בעזרת תכנון אקולוגי אפשר לשתול אותו בפינת הבית שנוטה לקבל יותר שמש בקיץ. בצורה הזו העץ יעניק צל לבית בעונה החמה, ויאפשר לו לקבל מנה טובה של חום שמש בחורף, כשהעץ עומד עירום מעלים. מקום שלא כדאי לשתול בו את העץ הוא באיזור החניה, או כל מקום שבו נוכחות של חרקים שמחים ושיכורים מעט מסוכר הפירות בעונת האביב-קיץ עלולה להוות מטרד, היות וגם הם שמחים להשתתף בחגיגת העסיס הזו.
הפירות מגיעים בגוון אדום, אדום עמוק או לבן. יש גם את הגרסה הפקיסטנית, שהיא דומה רק ארוכההההההה ממש. העץ נפוץ באיזור סין, יפן, קוריאה, טיבט, מונגוליה, הודו וחלק מהמינים גם בדרום וצפון אמריקה. הסינים, שהיו הראשונים כאמור לגדל את העץ ולגלות את סגולות הפרי, מניחים שהוא טוב לחיזוק הטחול והקיבה, להקלה על כאבי מחזור אצל נשים, לטיפול ביתר לחץ דם וגם לחיזוק השיער במקרה של נשירה.
ברפואה המערבית, בה מקובל לבחון את הרכב הפרי לרכיביו השונים, הוא מומלץ בגלל שהוא עשיר בסיבים תזונתיים (שתורמים לפעילות תקינה של המעי) וגם בויטמינים ומינרלים: ויטמין K, ויטמין C, ויטמין E, אשלגן, ברזל ושורה של נוגדי חמצון שעוזרים לשמור על הגוף מפני מחלות לב וסרטן ונותנים זריקת מרץ למערכת החיסונית. יש בו עוד חומרים טובים שעוזרים לשמור על רמה יציבה יותר של סוכר בדם, וגם מאזן את הכולסטרול הרע לעומת הטוב (הLDL- לעומת ה HDL-).
כמו עוד פירות קטנים, יפים וטעימים, גם העונה של תות העץ קצרה. הפירות מבשילים במאי, וממלאים עץ בוגר בכמות אדירה של פרי, שמהר מאוד מתחילה לזמן אליה חרקים, עטלפי פירות וילדי שכנים. תוך שבועיים שלושה העונה נגמרת. כדי שכל הטוב הזה לא ילך לאיבוד, כדאי לשנס מותניים לקטיף, שבסופו תוכלו להזמין חברים לאכילה משותפת ומלכלכת, להכין שייקים, קוקטיילים וגם גלידה ומיץ להמשך הקיץ (כי איזה כיף לשלוף מהמקרר כמה קוביות קרח מרעננות בטעם תות עץ כשכל כך חם בחוץ.
לבריאות!
שלכם,
צוות הגינה
צפי לסלים השבוע:
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
חסה
עגבניות
מלפפונים
תפוחי אדמה
בצל
גזר
פטרוזיליה
כורכום
סלק
בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:
דלעת
כוסברה
כרוב
בסלי הפירות האורגניים:
מלון
אשכולית אדומה
תפוז
בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:
בננה
פומלית