HE

EN

הנצו ניצנים

השבוע, בזמן צעידת בוקר ראיתי שקדיה באחת החצרות. היה מזג אוויר חורפי נעים בחוץ, השמש שיחקה תופסת עם הרוח גבוה בתוך העננים וגרמה לכולם להתעטף במעילים שלהם ולהוריד אותם לחילופין, וזה היה משעשע למי שהתבונן מהצד. 

. וכמו תמיד כשאני רואה שקדיה שעומדת לפני פריחה, משהו מתרחב לי בלב, ומשהו נצבט – כבר הגיע הזמן הזה בשנה? רק התחיל השבוע, בזמן צעידת בוקר ראיתי שקדיה באחת החצרות. היה מזג אוויר חורפי נעים בחוץ, השמש שיחקה תופסת עם הרוח גבוה בתוך העננים וגרמה לכולם להתעטף במעילים שלהם ולהוריד אותם לחילופין, וזה היה משעשע למי שהתבונן מהצד. החורף. איך הזמן טס…

הניצנים של השקדיה עדיין נשארו אי שם בתוך הזיכרון כשנכנסתי לחנות, ובין סלי התפוחים למדף, העגבניות-מלפפונים-גמבה (שמתם לב איך יש מדף שמסודר יפה בשביל קניות לסלט עשיר ומושקע?) עמד לו סל עם אורח חדש – ענפים ועליהם כרובים ננסיים. למי שרגיל לפגוש את כרוב הניצנים שלו בתפזורת, או קפוא במדף של המקרר בסופר, זו כמובן תגלית. "מה זה?" שאלה ילדה שעזרה לאבא שלה לבחור ירקות, והצביעה על הענף הלא מזוהה. "כרוב ניצנים" הוא הסביר לה, מעביר מבט מסוקרן על הכרובים הקטנטנים שמחוברים לתורן יחיד. "זה טעים?" היא הקשתה, סוקרת את העיגולים הירקרקים במבט חשדני. "בטח. בואי ניקח אחד". וכך, נשארו להם 3 ענפים בסל…

כרוב הניצנים הוא זן של כרוב הבר, כלומר שייך למשפחת המצליבים. ביחד איתו נמצאים באותה משפוחה, כלומר זן, גם הברוקולי, הקולרבי והכרוב. כמו הברוקולי, גם כרוב הניצנים מכיל חומרים (כמו סולפוראפן) שנלחמים בסרטן, בסוכרת ובחיידקים (לכן פחות כדאי לבשל כרוב ניצנים, ועדיף לאדות אותו, או, אם מעדיפים – לטגן. בטיגון הוא גם יוצא הרבה יותר טעים…). כרוב הניצנים מכיל גם ויטמין K, ויטמין C, חומצה פולית וסיבים תזונתיים. בדומה לברוקולי גם כרוב הניצנים סובל מיחסי ציבור גרועים בכל מה שקשור ליחס של ילדים אליו – אולי זה משהו שקשור לצבע הירוק, אבל רוב הילדים שאני מכירה משום מה מעקמים את האף לנוכח ברוקולי וכרוב ניצנים, גם אם מעולם לא טעמו אותם (יוצאי דופן בהקשר הזה הם ילדים של חברה טובה אחת, שרבים מי מהם יקבל יותר מהברוקולי הצלוי שהיא מכינה ברוטב טריאקי, ועל זה, לדעתי, מגיעה לה להדליק משואה ביום העצמאות).

הראשונים להבין את קסם כרוב הניצנים היו כנראה הרומאים, היות וכמו זנים שונים של כרוב הבר, מקורו באיזור אגן הים התיכון. בשפות שונות הוא נקרא גם "כרוב בריסל" (ברוסית – כרוב בריסל, באנגלית Brussels sprout, בפולנית Kapustabrukselska…) – היות ובצורתו המוכרת לנו, התחילו לגדל את כרוב הניצנים בבלגיה, סביב המאה ה-13. כרוב הניצנים גדל יפה בטווח רחב של טמפרטורות: 7-24 מעלות צלסיוס, אבל היבול גדול יותר במזג אוויר קריר של 15-18 מעלות צלסיוס. תהליך ההבשלה של הניצנים, הגדלים בצורת ספירלה על העמוד המרכזי, מתרחש בכיוון מעלה, מבסיס הצמח עד לקודקוד. אפשר לקטוף את הניצנים האכילים ידנית, אחד-אחד, או לחתוך את הגבעול.

את כרוב הניצנים קל להרוס בתהליך ההכנה – קצת בישול או אידוי יתר והמרקם שלו הופך להיות לא מזמין, אבל באותה מידה קל להכין אותו כך שתצא מנה טעימה ביותר, ובקלות: קצת טיגון בחמאה, עם שום (אפשר גם להוסיף יין לבן או פירורי לחם) ומתקבלת מנה שמשמחת גם את הפה וגם את הבטן. כרוב הניצנים אוהב תוספת של טעמים חמצמצים, כמו לימון, וגם של טעמים מורכבים ועשירים יותר – כמו גבינה כחולה או רטבים שכוללים חרדל. ההמלצה שלי היא להתחיל מהפשוט, ולבדוק מה טעים…

שלכם,

צוות הגינה של מגי

 

צפי לסלים השבוע:

צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):

מלפפונים

עגבניות

חסה

תפוחי אדמה

כרוב

פלפל

פטרוזיליה

מנגולד

סלרי עלים

 

בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:

תרד

כוסברה

שומר

 

בסלי הפירות האורגניים:

פומלית

בננה

תפוז

 

בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם:

פומלה אדומה

קלמנטינה

 

חדש! חדש! ארגז ירוקים אורגניים:

קייל

סלרי עלים

רוקט

שמיר

סוג של חסה

נענע

נבטים

 

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂