התאנה היא אחד משבעת המינים בהם השתבחה ארץ ישראל.
היא העץ הראשון המופיע בתורה, ויש אף הטוענים שהיא הינה פרי עץ הדעת בגן העדן.
בשבילי, היא חלק אהוב מן הקיץ. קרה, בשלה ועסיסית – לבד בצלחת או בשילוב מנצח עם תבשילים שונים.
שמה המדע הוא (: Ficus carica; פיקוס התאנה), היא עץ ממשפחת התותיים. העץ נשיר, ומגיע לגובה 3 עד 10 מטרים.
אורך חיי המדף של פרי התאנה קצר ולכן אינו שכיח במיוחד בשווקים בניגוד לפרי המיובש, שבימי קדם היה מרכיב מרכזי בתזונה באזור תפוצתו.
התאנים הסגולות מקבלות את צבען מאנטוציאן – נוגד חמצון חזק, אשר מסייע באיזון רמות הכולסטרול בדם.
בעוד פרי התאנה מזין, עץ התאנה, ענפיה ועליה מכילים בין היתר פסוראלן ומגע בהם או במוהל המופרש מהם ("חלב תאנים") יכול לגרום לתגובה דלקתית. לכך מוסיף חספוס החלק העליון של העלים.
התאנה הינה פרי אשר עשיר באשלגן, מינרל המסייע לנו באיזון לחץ הדם, בין היתר על ידי הפרשת עודף מלח מן הגוף.פרי התאנה שאנו אוכלים אינו אלא פרי מדומה. למעשה אנו אוכלים תפרחת (אסופת פרחים) של התאנה, במבנה סגור דמוי כדור או כד חלול שהדפנות הפנימיות פורחות בצפיפות. גודל התפרחת כ 3- 5 ס"מ, בעלת קליפה בצבע ירוק-בהיר או סגלגל, במבנה בשרני וחלול והפנים ירוק או אדום כהה.
התאנים מבשילות בדרך כלל, בשניים או שלושה גלים. כל גל מתמשך מספר שבועות בהתאם לתכונות הזן ותנאי האקלים. בגל ההבשלה הראשון – מבשילות ה"בכורות" (בין אפריל ליולי). הבכורות יותר מימיות ומתפתחות על ענפים מהשנה שעברה. אלו המבוקשות ביותר למאכל. גל הבשלה שני – ה"קיץ" (מכאן בא השם לעונת השנה) – אז מבשיל היבול העיקרי (בין יולי לספטמבר) שהתפתח בעיקר על ענפים שצמחו באביב האחרון.
הפרי היבש (דבלים) משמש חטיף ומרכיב בהכנת מאכלים שונים, כמו דברי-מאפה.
שלכם,
צוות הגינה
צפי לסלים השבוע:
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
מלפפונים
עגבניות
חסה
תפוחי אדמה
בטטה
חציל
דלעת
מנגולד
פטרוזיליה
בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:
צנונית
כוסברה
בצל
בסלי הפירות האורגניים המוגדלים (חדש – 70 שח):
אגסים
ענבים
תמרים
מלון
בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם (חדש – 100 שח):
חצי אבטיח
מנגו
ארגז ירקות אורגנים:
סלרי
בזיליקום
שמיר
סוג של חסה
נבטים
בצל ירוק
קייל