HE

EN

בולבוסים במזווה

בחורף, תמיד יש לי במזווה כמה קילוגרמים טובים של תפוחי אדמה.

אדומים או לבנים, תפוחי אדמה הם הפקעת האהובה עלי בחורף (בין אלו שמגיעות בצורתן המבושלת, בלי להעליב אף פקעת אחרת): ראשית, תפוחי אדמה משתלבים היטב, שלא לומר מהווים את הבסיס של כל מרק טוב; שנית, מתפוחי אדמה (ושכניהם לסלסלה אצלי במזווה – הבטטות) יוצא אחלה פירה, וזה הרי ידוע שאין מאכל מתאים יותר לנשנש כשקר בחוץ.

ושלישית – מתפוחי אדמה מכינים לביבות, שזה מאכל מובהק של חנוכה, שהוא כמובן חג חורפי ביותר. ואם צריך גם סיבה רביעית – אז תפוחי אדמה הם מאכל שמתבשל יופי בתוך גחלים של מדורה או בתוך סיר פויקה, ושניהם מהווים כיף גדול בחורף.

אם שכנעתי אתכם שגם לכם כדאי להחזיק מלאי תפוחי אדמה זמין בימים הקרים, אז הנה כמה רעיונות מעניינים למאכלים נוספים שאפשר להכין מהם:
תפוחי אדמה "מפוצצים" – מאכל אהוב מאוד על ילדים: מבשלים תפוחי אדמה (אפשר בקליפתם ואפשר בלי, מה שטעים לכם) חצי בישול, כלומר עד שהם רכים אבל המזלג לא ננעץ בהם עד הסוף.

מועכים או מכים אותם (מערוך או פטיש שניצלים יעזרו לכם במשימה), מושחים בקצת שמן ומכניסים לתנור לצליה. אפשר גם לפזר קצת גבינה צהובה או בולגרית מלמעלה, אבל גם סתם מלח יעשה עבודה טובה.

עוד רעיון שילדים אוהבים הוא "פיצה-תפוח אדמה" (על תקן "פיצה פיתה"): אופים תפוחי אדמה בשלמותם בתנור (זה לוקח בערך 45 דקות, התהליך קצר בהרבה אם יש לכם סיר לחץ).

מוציאים, חורצים בזהירות, ומוציאים את התוכן עם כפית. שומרים בצד. לתוך התפוד החלול מכניסים רוטב עגבניות סמיך, זעתר קצוץ טרי, תוספות אופייניות של פיצה (תירס, פטריות, אולי אפילו תהנו מפרוסות אננס אם אתם מחבבים אותן על פיצה) וגבינה צהובה מגוררת מלמעלה. אופים עוד קצת – ואוכלים. אפשר גם להחליף את התוכן בברוקולי, שמנת, כרוב כבוש… מה שמדבר לקיבה שלכם יותר. את תוכן תפוחי האדמה ששמרנו בצד הופכים למנה בפני עצמה: פירה עם בצל מטוגן, לביבות מפירה ופירורי לחם וכו'.

לתפוחי האדמה יש תדמית אפרורית למדי ואנחנו מתייחסים אליהם בתור רכיב מובן מאליו, היות והם כאן כל השנה, תמיד זמינים ונגישים. הם נמצאים בין סוגי המזון הנצרכים ביותר בעולם, אחרי אורז חיטה ותירס (כנראה שתפוחי אדמה בשבילנו, ביחד עם החיטה, הם בערך כמו האורז ליפנים והתירס לדרום אמריקאים).

בארצות של שפע אמנם אפשר לבחור בין כמה סוגי המקורות האלו לצריכת פחמימות, אבל יש איזורים בעולם בהם האוכלוסייה הענייה נשענת בעיקר על תפוחי אדמה כמקור לאנרגיה. חוץ מלשמש בתור מזון לבני אדם, תפוחי אדמה מהווים גם מאכל נפוץ (זמין וזול) לבהמות משק, ומקור לעמילן בשביל תעשיית התרופות.

שלכם,

צוות הגינה

 

צפי לסלים השבוע:

צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):

מלפפונים

עגבניה

חסה

בצל

דלעת

סלרי

כרוב

מנגולד

פטרוזיליה

 

בסלי הירקות האורגניים הגדולים גם:

חציל

כוסברה

תרד

 

בסלי הפירות האורגניים המוגדלים (חדש – 70 שח):

אשכולית  

פומלית

בננה

תפוז

קלמנטינה

 

בסלי הפירות האורגניים הגדולים גם (חדש – 100 שח):

פאפיה

אשכולית אדומה

לימון

 

ארגז ירוקים אורגנים:

קייל

מנגולד

שמיר

סוג של חסה

נבטים

בצל ירוק

תרד

 

סל לזוגות  ומשפחות קטנות מכיל 15 סוגי ירקות, ירוקים ופירות (150 שח) חדש!!!:

מלפפונים

עגבניות

חסה

תפוחי אדמה

חציל

פלפל

בצל

מנגולד

פטרוזיליה

סלק

בטטה

כוסברה

קולורבי

פומלית

תפוז

לימון

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂