HE

EN

ענבי ביג פרל – פנינים ירוקות ומתוקות

גפן הענבים בויתה עוד לפני שחר ההיסטוריה. כשההיסטוריה התחילה להיכתב במזרח התיכון הקדום; ואז לאורך האגן המזרחי של הים התיכון על ידי היוונים; הגפן כבר הייתה חלק בלתי נפרד מההיסטוריה.

כשאנחנו מדברים על הגפן כחלק מההיסטוריה והתרבות הקדומה (וזה נכון במידה רבה לימנו), הכוונה היא כבר לשלב מאוד מתקדם באבולוציה האנושית שלה. כל שכן כאשר ההיסטוריה מתחילה הגפן היא כבר בבחינת מוצר מעובד, שלא לומר – מולקולה פסיכואקטיבית סינתטית.

כן, אנחנו מדברים יין ואלכוהול שהגפן והענבים שהיא נושאת היו הבסיס לכל זה. מתי זה התחיל? קשה לדעת, אבל העדויות הארכיאולוגיות הקדומות ביותר לתעשיית יין הן מגיאורגיה של ימנו ומתוארכות לאלף העשירי לפנה"ס.

במאה השביעית לפני הספירה כסיפורי התנ"ך הועלו לראשונה על הכתב וכאשר באיי יוון התחילו לדקלם את האיליאדה והאודיסאה היין כבר היה חלק מהמארג האנושי. גם בארץ ישראל גידלו גפנים ועד המאה השביעית הייתה כאן תעשיית יין מפותחת, שרידים למפעלי יין קדומים מהתקופה הביזנטית אפשר למצוא בכל רחבי ישראל.

במאה השביעית הערבים כבשו את הארץ והביאו עמם את בשורת האיסלאם. כידוע, איסלאם ואלכוהול לא הולכים ביחד, אז תעשיית היין נעלמה (או הפכה נחלתם שמספר מצומצם של מנזרים נוצרים), זה לא אומר שהגפן נעלמה.

במידה רבה אז התחלנו להתייחס לענבים כאל פרי מאכל. ואכן, לאורך כל התקופה הערבית ועות'מאנית גודלו כאן ענבים שנועדו למאכל ופותחו זנים מתוקים לכך, כמו למשל זן הסולטנה שיש מי שרואים בו גידול מורשת מקומית ושעד היום גדל בכפרים ערביים.

כאשר פרצה העלייה הראשונה, חודשה גם תעשיית היין בארץ ישראל וחלק מרכזי ממפעלות הברון רוטשילד קשורים לחידוש תעשיית היין וזה לא מקרי שהיקב בראשון לציון נחשב גם סמל ציוני.

חידוש תעשיית היין התבטא ביבוא של זני ענבי יין מאירופה ואיקלומם בארץ – לכן אפשר למצוא בישראל יין מרלו איכותי, קברנה סוביניון מצוין ועוד יינות אירופאים קלאסיים.

לצד זה הישראלים מכל העדות והדתות תמיד אהבו לצרוך ענבים כפרי מאכל ואנחנו לא מתפשרים על ענבי מאכל מתוקים ועסיסיים. זן הביג פרל הוא דוגמה מצוינת. מדובר בזן ירקרק, שמבשיל בקיץ, שגרגרי האשכולות שלו גדולים במיוחד ומתוקים במיוחד והוא, כמובן, נטול חרצנים.

לביג פרל יש שם מתעתע, הרי הוא נשמע כמו תעתיק עברי של Big Pearl – פנינה גדולה. האמת שהשם הזה לחלוטין הולם את הענבים הנהדרים האלה והאינסטינקט הראשוני הוא להניח שמדובר בזן מאכל שפותח בחו"ל ואוקלם כאן.

כמו שקורה הרבה פעמים. זה לא הסיפור. מסתבר שביג פרל הוא בכלל יצירה ישראלית שפותחה במכון וולקני לפני 10 שנים. ה'ביג', כנראה אכן מתייחס לגודל החריג (לטובה) של הגרגרים, אבל ה'פרל', הוא בכלל מחווה למפתח הזן ד"ר אביחי פרל שאחראי לכמה וכמה זני ענבים מקוריים שחלקם נושאים את שמו. השבוע, הענבים הנהדרים האלה, מגידול אורגני, מבקרים בגינה.

היי, אנחנו מחכים לך 🙂