האם בצל ירוק הוא, בעצם, בצל רגיל צעיר שנקטף לפני שהפסיק להתפתח? התשובה האמיתית והמעצבנת היא – 'כן' או 'לא'.
כלומר, חלק מהבצלים הירוקים שפוגשים בשוק, הם פשוט זני בצל שטרם הבשילו ונקטפו כדי לשמש 'בצל ירוק'. מצד שני, יש גם זני אב של הבצל (שהוא אגב צמח ממשפחת הנרקיסיים) שלא מפתחים פקעת משמעותית ומסתפקים בגבעול הירוק אהוב.
ה עדיף? האמת שמבחינת הצרכן הסופי זה ממש לא משנה ואפילו אני, שיש מי שיגדירו – 'אובססיבית לירקות', לא מצליחה להבדיל ביניהם. בכל אופן, העובדה שיש זני בצל שניתן להגדיר כחסרי פקעת, היא כנראה הד לאבולוציה של הירק הזה.
כלומר, אם נכיל על הבצל הירוק והבצל הרגיל (הלבן, הצהוב או הסגול) את שאלת 'הביצה והתרנגולת', אז קרוב לוודאי שהבצל הירוק היה שם קודם. פקעות של בצלי בר הן לרוב צנועות יותר וסביר שהבצל הראשון שבני האדם השתמשו בו היה בצל ירוק, שהוא בעיקרו צמח תבלין, ואילו הבצל הלבן 'היבש' הוא פיתוח מאוחר יותר.
אני אומרת 'מאוחר יותר', אך במונחים היסטוריים, גם הבצל היבש הגיע מוקדם מאוד. יש עדויות מהאלף הרביעי לפנה"ס במסופוטמיה (באזור עיראק של ימינו) על שימוש וגידול נרחב של בצלים. ממסופוטמיה הבצל התפשט במהירות לאסיה, אירופה וצפון אפריקה. יש עדויות לכך שבמצרים העתיקה בוני הפירמידות קיבלו תשלום בבצלים.
אם העניין הזה נראה לכם כדיל לא הוגן וסוג של 'תרמית פירמידה', תנו לי להרגיע אתכם. כנראה שבוני הפירמידות חיו בשלום עם העניין הזה. כן, היו להם סטנדרטים אחרים.
אך בעולם נטול חשמל, באזור צחיח שבו עיקר החקלאות היא דגנים, הבצל היבש היה בוננזה אמיתית – פצצה של אנרגיה ויטמינים שאין לה הרבה אלטרנטיבות, שגם מחזיקה מעמד שבועות ארוכים באקלים יבש, וככזו מעולה כאמצעי תשלום בכלכלה המבוססת על סחר חליפין.
אז כן, אפשר להבין למה הבצל 'הרגיל' תפס את מרכז הבמה. העובדה שמדובר בפקעת מזינה שיכולה להחזיק מעמד בלי להתקלקל, הפכה אותו ל'ירק על' לאורך ההיסטוריה.
כזכור, 'קירור' הנה המצאה חדשה יחסית, מה ששמר על מעמדו הרם של הבצל היבש עמוק לתוך 'עידן התגליות'. למעשה, בזכות הבצל חציית האוקיינוסים הפכה לאפשרית.
הימאים הראשונים שיצאו להפלגות ארוכות, סבלו ממחלה בשם צפדינה שנגרמת עקב מחסור בוויטמינים. הבצל שהחזיק מעמד גם בהפלגות הארוכות לאמריקה ולמזרח הרחוק, התגלה כתרופת מנע יעילה למחלה.
אז כן, הבצל הירוק נדחק קצת הצידה ביחס לפקעת שאפשרה לקולומבוס לגלות את אמריקה. אך כשזה מגיע למטבח הפרטי שלי, בצל ירוק הוא חגיגה. מבחינתי זה עשב התיבול המושלם. יש לו החריפות העשירה והארומה של הבצל, אך יש לו גם ערך מוסף מרענן שישדרג כל סלט, מרק או תבשיל מוקפץ.