מן המפורסמות היא ששום הוא בגדר סגולה בדוקה להרחקת ערפדים. עובדה, אצלי במטבח תמיד תמצאו צרורות של שום טרי שאני מייבשת בעצמי, ואני נשבעת לכם שמעולם לא ביקר אותי שום ערפד.
מאחר שהשום היבש והשום הירוק (שלעיתים יש לו דווקא מופע סגול) ביקרו פה מספר פעמים וכבר מניתי בהרחבה את הסגולות הרבות של הצמח המופלא הזה.
בתמצית: יש בו נוגד חמצון עצמתי בשם אליצין נמצא יעיל להפחתת הכולסטרול הרע בדם והורדת לחץ הדם; כמו גם תכונות אנטי דלקתיות משמעותיות. לכן, הפעם אייחד את החלק המרכזי של הסקירה לסגולה אתה ציינתי בפתיחה: למה ואיך התפתחה האמונה שהשום מרחיק ערפדים.
כאמור, לפחות על פי הניסיון האמפרי שלי, זה עובד – שימו שום ואני מבטיחה ששום ערפד לא יתקרב אליכם. כן, כמובן שבשביל שזו תיחשב סגולת אמת, צריך להוכיח את קיומם של ערפדים וזה מעט מורכב יותר.
אז מה מקור המיתוס? התשובה לכך לא ברורה לחלוטין, כן ברור שאמונות עממיות על כך ששום מרחיק רוחות רעות ומפלצות מסוגים שונים קיימות באזורים שונים של אירופה ידועות כבר בימי הביניים.
השום שעבור האיכרים באירופה (כמו גם במזרח התיכון) היה מרכיב מזון בסיסי נצרך בתועפות הן במצב מבושל והן במצב טרי. אכילה מרובה של שום מגיעה עם השפעה מעניינת.
השום מכיל כמויות גדולות של חומצה גופרתית, שהיא גם התרכובת שמעניקה לו את הריח העז והחריף. התרכובת הזו נספגת בדם ואז נפלטת דרך הזיעה ולכן, אכילה של כמות גדולה של שום (ומבחינה רפואית מדובר באקט מומלץ – אם אתם מצליחים לאכול ראש שום ביום, אשריכם) מתבטאת בריח הגוף.
הניחוח הזה נחשב למרחיק שדים ומזיקים וכאן אנחנו מגיעים לערפדים. כידוע, אחד המיתוסים המיוחסים לערפדים הוא שיש להם רגישות חושית יוצאת דופן, וזה כולל את חוש הריח.
עם כל הכבוד לאמונות עממיות ואגדות נשכחות, היחצ"ן הגדול ביותר של ערפדים ומי שקיבע את מיתוס השום הוא הסופר בראם סטוקר. הסופר האירי פרסם בשנת 1897 רומן אימה בשם 'דרקולה', שהפך לאב טיפוס של ז'אנר הערפד המודרני והקטע עם השום הוא חלק מהחבילה.
אז אחרי שהשכלנו, בואו נחזור לשום שלנו, שום טרי ירוק. אני כותבת 'השום שלנו' ועד לפני עשור זה היה מובן מאליו. העניין הוא שבשנים האחרונות בגלל יבוא של שום זול (מאיכות נמוכה) מסין, כבר לא כדאי לגדל שום ולכן כמעט כל השום שתפגשו בשווקים הוא שום מיובא.
כאמור, השום 'שלנו' הוא באמת שלנו ומגיע היישר מהחקלאי ואין כמו שום ירוק טרי. ראשית הוא מתפקד גם כשום רגיל לכל דבר (הרבה יותר ארומטי, טעים ועשיר) ניתן לייבש אותו בבית ולהשתמש בו בעתיד כשום יבש לבן ורגיל.
בנוסף, גבעול הירוק הוא תבלין טרי מופלא, קצת כמו בצל ירוק, רק עם טעמי (וניחוחות) שומיים נהדרים.