HE

EN

חומוס מונבט – חומוס בלי תופעות לוואי

זו לא הפעם הראשונה (ומן הסתם גם לא האחרונה) שהחומוס מתארח במדור הזה. מדובר בצמח עתיר זכויות שבוית לפני למעלה מ-4,000 שנה וזה כנראה ממש פה או בסביבה הקרובה.

כולם מכירים את החשיבות שלו במטבח הערבי המצרי הלבנטיני. חלק ממנות החומוס, שהפכו למנות דגל במטבח הזה, כמו מסבחה או משאוושה, הן מנות שגם כל ישראלי מכיר ומוקיר. אך החומוס לא הגיע לפה בכיבוש הערבי וכנראה שכבר העמים הכנענים שישבו פה הכירו אותו וגם היהודים הקדומים.

ההד הכי זכור לזה הוא הדייט הראשון של בועז עם רות המואביה כשהוא מזמין אותה לצהרים ואומר לה: "לעת האוכל גשי הלום, ואכלת מן הלחם וטבלת פיתך בחומץ". כן 'חומץ' זה 'חומוס' (הצ' התחלפה ב-ס', אבל האטימולוגיה במקרה הזה ברורה ואין עליה ויכוח).

אחרי שנזכרנו שהחומוס הוא שלנו ושמדובר בקטניה עתירת חלבון ואנרגיה שמילאה תפקיד חשוב בביטחון התזונתי של האזור לאורך הדורות אנחנו יכולים להתייחס גם לצדדים הבעייתיים שלה. החומוס הוא אוצר תזונתי, אך גם כזה שמאמץ ומאתגר את מערכת העיכול שלנו.

לכן, נהוג להשרות חומוס (וקטניות אחרות), זמן רב במים לפני הבישול ולכן נהוג לבשל חומוס לאורך זמן. האם זה עוזר? לא ממש.

חובבי חומוס מספרים על שיטות כאלה ואחרות לבישול חומוס לצמצום התופעה, אבל זה עדיין מאתגר. למה אני מספרת לכם את זה? כי יש דרך אחת שבהחלט עובדת – שימוש בחומוס מונבט. למה?

ובכן, כידוע החלק העיקרי שנצרך בחומוס הם גרגרי החומוס – כלומר הזרעים שלו. מבחינתו זרעי החומוס הם אוצר של חלבון ואנרגיה, מבחינת החומוס מדובר במשהו הרבה יותר חשוב – מדובר בדור הבא של צמחי חומוס וסיבה לקיומו.

בגלל שהחומוס התפתח בשכונה החמה שלנו, בה הגשם נדיר וזרעים ינבטו ויתפתחו רק בסיטואציות מתאימות. הטבע דאג שזרעי חומוס יכולים להיות במצב יבש תקופה ארוכה בלי להתקלקל. עבורנו בני האדם מדובר בתכונה נהדרת.

כי בשונה מרוב הפירות והירקות שתוך שעות או ימים מקטיפתם עוברים חמצון (כלומר מתחילים להירקב) את גרגרי החומוס ניתן לשמור לאורך חודשים ארוכים ולהסתמך עליהם גם בתקופות שאין מזון טרי זמין.

העניין הוא שלטריק של ייבוש הזרע יש גם מחיר. חלק מהיכולת לקבע את הזרע עמיד ויבש קשורה לכך שמבנה הסוכרים שלו משתנה והופך מורכב יותר.

הסוכרים במצב הזה קשים יותר לפירוק וזו הסיבה שגם מערכת העיכול שלנו מתקשה להתמודד איתם. מצד שני, כאשר הסביבה לחה ורטובה והזרע עצמו סופג נוזלים, נכנס לפעולה מנגנון שמעורר אותו והוא מתחיל לנבוט.

כחלק מתהליך הנביטה החומצות שמגינות על הסוכרים מתפרקות והם מגיעים במצב פחות מורכב והרבה יותר נוח לעיכול. לכן, חומוס מונבט הוא דרך נפלאה לצרוך חומוס (על מגוון הדרכים – חומוס, טחון, חומוס בתבשיל, פלאפל וכו') ועם הרבה פחות תופעות לוואי.

להנביט חומוס זה לא מסובך (תמצאו ביוטיוב שפע סרטונים שמסבירים איך להנביט חומוס), אבל בואו נודה על האמת, יש לכם כוח וזמן להנביט חומוס?

בדיוק. במקום להנביט חומוס מוסיפים להזמנה חומוס מונבט שאתם כבר יכולים להשתמש בו ובא לציון גואל. כמובן, מדובר בחומוס אורגני שבמקרה הזה מגיע מ'הנבטים של אודי', חקלאי אורגני שמתמחה בנבטים ומוצרים מונבטים.

היי, אנחנו מחכים לך 🙂