HE

EN

חציל אסייתי – חציל עם טוויסט

אם תגגלו את המונח 'חציל אסייתי', יפתח בפניכם עולם מופלא של מתכונים בסגנון אסייתי.

כלומר בסגנון עדות תאילנד, סין והפיליפינים. אני בהחלט ממליצה להזיז הגבינה הקולינרית בהקשר הזה, כי חציל הוא באמת ירק עם מיליון פנים ושימושים שיודע גם להתחזות להרבה דברים אחרים, וגם ניחן בטעם ואופי ייחודיים שאי אפשר לחקות.

מצד שני הכותרת של הפוסט השבועי שלנו, לא מתייחסת לקולינריה של המזרח הרחוק אלא לזן הספציפי של החציל שהשבוע מככב בארגז שלנו – חציל אסייתי.

אני תכף אתייחס לזן הזה, אבל ראשית הערת אזהרה: כשמדובר בשמות וכינויים של זנים, הטריטוריה לעיתים מעורפלת ומתעתעת. הרבה פעמים מדובר במיתוג מקומי, שלא תמיד מתיישב עם המציאות.

מודה ומתוודה, שלא הצלחתי למצוא את השם הלטיני של החציל המתקרא אצלנו 'חציל אסייתי'. בכל אופן מדובר בחציל שמגיע בווריאציות שונות של גדלים וצורות, מהגרסאות המוארכות והצרות ועד לחציל כמעט כדורי.

המאפיין הבולט של החציל הזה הוא הצבע שלו. הוא הרבה יותר קרוב לגוון הלילך ביחס לחצילים סגולים שחורים שאנחנו בדרך כלל פוגשים ולעיתים הוא משובץ בכתמים לבנים.

כאמור, אני לא חותמת במיליון אחוז על המקור שלו, אבל ממה שראיתי הוא הכי דומה לזן שמוכר בעולם בתור 'חציל סיני', ככה זה די מתאים. בכלל, המילה אסיה בהקשר החציל אינה מדויקת.

אחד הפרטים שאנחנו יודעים, בוודאות, על הצמח המדהים הזה ממשפחת הסולניים זה שהמוצא שלו מאפריקה. נכון שהוא היגר ממנה לפני אלפי שנים ולפי אחת התיאוריות זה בכלל קרה בזכות הפילים, שממש כמונו, בני האדם וכמו החצילים – מוצאם מאפריקה.

לפי התזה הזו, הפילים אכלו חצילים פלטו זרעים בזמן ש.. (כן, נקרא לזה 'עשו את צרכיהם') וכך יחד עם הפילים שנדדו אל מחוץ לאפריקה למרחב האסייתי, גם החצילים התפשטו לעבר אסיה.

מכאן, כשם שיש לנו 'פיל אסייתי', יש לנו גם 'חציל אסייתי'. יתרה מכך, כל זני החצילים שאנחנו מכירים ומוקירים היום, הם תולדה של פיתוח ותרבות שנעשה אל מחוץ לאפריקה ובכלל לא ברור אם זני הבר המקוריים היו בעלי תכונות החציל שאנחנו מכירים היום וזה כולל את הגודל והפיגמנט הסגול שחור שכל כך מזוהה עימם היום.

אפשר ללמוד את זה אפילו מהשם המקובל באנגלית לחציל – Eggplant  (צמח הביצה). הזנים הראשונים שהאירופאים פגשו היו של שיחי חצילים שהניבו פירות לבנים קטנים – שדמו לביצים וזה השתרש עד היום.

בכל אופן, החציל האסייתי הוא חציל נהדר ותמיד נחמד לפגוש זנים חדשים עם צורה מובחנת וכשהם מגיעים מהחקלאים האורגנים שלנו, גם עם טעמים מובחנים.

אפשר לעשות מחציל האסייתי כל מה שנהוג לעשות לחציל, אבל הפוסט הזה עשה לי חשק לאכול אסייתי, אז ברשותכם אחזור למטבח ואנסה מתכון שטרם ניסיתי למנה תאילנדית של חציל ופפאיה. 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂