HE

EN

כרובית סגולה – סוד הצבע של המצליבים

הכרובית כבר ביקרה כאן לא פעם, אך למיטב זכרוני טרם הקדשתי מדור לכרובית הסגולה, כי היא פחות נפוצה במחוזותינו.

למעשה, כשהייתי ילדה, הכרובית היחידה שהכרתי הייתה כרובית לבנה. מצד, שני כשהייתי ילדה גם לא הייתי מודעת לעובדה, שכל מי שעוקב אחרי המדור הזה יודע לדקלם מתוך שינה, שמבחינה בוטנית אין הבדל בין כרובית, ברוקולי, כרוב, כרוב ניצנים וקולרבי (ועוד כמה שהשמטתי) – וכולם צאצאיו הישירים של כרוב הבר בן משפחת המצליבים.

מצד שני כשהייתי ילדה ברוקולי וקולרבי  היו בהכרח ירוקים, הכרובית הייתה לבנה ורק הכרוב הגיע בכמה מופעי צבע כולל הכרוב הסגול.

הכרוב הסגול תמיד עניין אותי, למדתי שאת הצבע הסגול  הוא מקבל מפיגמנט בשם אנתוציאנין. הפיגמנט הזה לא קיים רק בכרוב הסגול (או בכרובית הסגולה שמחכה בארגז), למעשה הוא אחד הפיגמנטים הנפוצים בצמחים ואחראי על חלק ניכר מהמופעים האדומים והסגולים שפוגשים בממלכת הטבע.

כאן חשוב לציין שאם תכונה מופיעה וחוזרת בטבע, היא כנראה משרתת מטרה אבולוציונית – כלומר עוזרת לצמח לשרוד. נשאלת השאלה, מה התפקיד של הפיגמנט הסגול הזה?

ובכן, מסתבר שאנתוציאנין, משמש את הצמח כמסנן קרינת UV ונותן לו עמידות מסוימת באזורים ועונות בהם השמש קופחת באופן ישיר. יש לזה גם מחיר, ככל שריכוז האנתוציאנין עולה ריכוז הכלורופיל יורד.

מה זה כלורופיל? תודה ששאלתם, כלורופיל הוא הפיגמנט שנותן לצמחים את הצבע הירוק, אבל הוא עושה משהו הרבה יותר דרמטי – הוא המולקולה האחראית על ביצוע תהליך הפוטוסינתזה, שמספק לצמח אנרגיה (ולכולנו חמצן).

בגלל העניין הזה צמחים סגולים עושים פוטוסינתזה הרבה יותר איטית. מצד שני באופן טבעי נפגוש צמחים עתירי אנתוציאנין, בעיקר במקומות בהם קרינת השמש חזקה וארוכה, מה שמפצה על הפוטוסינתזה האיטית.

מצד שני, החקלאות מאפשרת לגדל זנים שפותחו בברירה מלאכותית ולתת לכל זן וגידול תנאים אופטימליים וכך הכרוב הסגול הפך פופולרי במחזותינו. ואם כרוב סגול, אז למה לא ברוקולי סגול, קולרבי סגול וכרובית סגולה?

האמת שאין סיבה, בבסיס מדובר באותו צמח ותכונות כמו ריכוז האנתוציאנין או הכלורופיל הן תכונות גנטיות לכל המשפחה. למה בילדותי הכרנו רק כרוב במופע סגול? אין לי תשובה טובה, זה קשור לכך שהזן הזה הפך לגידול סטנדרטי ומתועש יותר.

למרבה המזל, אנחנו מתבססים על מגדלים אורגניים ולכן מעת לעת אנו זוכים לפגוש מצליבים במופעים פחות נפוצים וזה כולל ברוקולי, קולרבי וכרובית סגולים. מצליבים סגולים, זה מראה יפה וגם טעים. זה המקום לציין, אנתוציאנין אינו רק פיגמנט שמשרת את הצמח כמסנן קרינה, הוא גם נוגד חמצון טבעי חזק, מה שאומר שהוא גם תורם לבריאות שלנו ובמלחמה ברעלנים ומעכב תהליכי חמצון והזדקנות.

היי, אנחנו מחכים לך 🙂