חודש מאי בעיצומו ועמו חוזרים אלינו גם הדובדבנים. זה לא סוד שאני נוהגת לפרגן לאורחי המדור הזה ולפאר אותם בסופרלטיבים. אז כן, בטח, אני עפה על דובדבנים.
במקרה של הדובדבן אני ממש לא לבד, די להיזכר בהקשר שבו הדובדבן בתרבות ובשפה, כדי להבין שיש קונצנזוס לגבי ייחודו ואיכותו של הפרי הזה. קחו, למשל, את הביטויים השגורים "הדובדבן שבקצפת" ו"קטיף דובדבנים"; אמנם מדובר בשני ביטויים בעלי משמעות שונה לחלוטין, הראשון בהקשר חיובי והשני בהקשר שלילי; אך בשניהם השימוש המטפורי שנעשה בדובדבן מאוד דומה – משל למשהו נדיר, איכותי ונחשק.
תכף נחגוג את ביאת הדובדבן שלנו, שמגיע מגידול אורגני במצפה מתת בגליל. לפני זה, בואו ניזכר, על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על דובדבנים? ובכן, בגדול 'דובדבן' הוא שם כללי לסוג של צמח ממשפחת הפרונוס (הכוללת גם את האפרסק, השזיף והשקד).
יש הרבה זני בר של דובדבנים ויש אפילו זן בשם 'דובדבן שרוע' שגדל בר באזורים גבוהים במזרח התיכון וזה כולל את החרמון. מצד שני דובדבן שרוע אינו זן שבני האדם צרכו (הפירות שלו מאוד קטנים וחמוצים), כך שכאשר אנחנו מדברים על 'דובדבנים' אנחנו מתכוונים לזני מאכל שמקורם מדרום מערב אסיה (טורקיה ואיראן של ימינו) ודרום מזרח אירופה (אזור הונגריה).
משם הדובדבנים התפשטו למזרח הרחוק, מערב אירופה (ובהמשך לאמריקה) וגם למזרח התיכון. לארץ ישראל הדובדבנים הגיעו עם במאה ה-13 עם הצלבנים המערב אירופאים שחלקם בנה לעצמו טירות ונחלות והתנחל בארץ.
מאז מגדלים פה דובדבנים. אני כותבת 'פה', אבל זה יותר מסובך. ארץ ישראל אינה כר גידול נח לדובדבנים, מדובר בפרי שאוהב להתפתח בתנאי קור, כלומר הוא נדרש, בערך, ל-1000 שעות קור. לכן, גם היום וגם בעבר גודלו דובדבנים בישראל באזורים מאוד ספציפיים – באזורים גבוהים בהם גם החורף המקומי יכול לספק את מנת הקור הדרושה להתפתחות הפרי.
עיקר מטעי הדובדבנים בישראל ממוקמים בגולן, אך גם בגליל קיים גידול דובדבנים.
זה מחזיר אותנו לגינה ולדובדבנים המעולים המתארחים אצלנו השבוע. הישוב הקהילתי מתת הוא המצפה הראשון שהוקם בגליל, צמוד לגבול לבנון וליד מצודת סאסא ההיסטורית. בגלל העובדה שמתת נמצאת בגובה של יותר מ-800 מ' מעל פני הים, תנאי הטמפרטורה בה מתאימים לגידול דובדבנים.
במלחמה האחרונה הישוב, שנמצא קילומטר מהגבול, ספג פגיעות רבות. לשמחתנו, המלחמה לא שברה את רוחם של החקלאים המקומיים, הדוגלים בגידול אורגני, וגם השנה דובדבני מתת הנפלאים אתנו. מבחינתי, הדובדבנים הנהדרים האלה, הם סוג של 'תמונת ניצחון'.