איך זה שהן תמיד מגיעות בזמן שהכי צריך אותן- הטבע עושה את זה הכי טוב 🙂
פירות ההדר האורגניים. קחו אותן ללב!
ליים טהיטי, לימון, קלמנטינות, תפוזים, אשכולית, פומלית, אשכולית אדומה ופומלה אדומה…כולם הדרים וזה זמנם עכשיו!
שפע של הדרים ששופעים במיץ ובכל טוב מדויק בדיוק לעונה ההפכפכה שבה הם מגיעים.
פירות ההדר מוזכרים לראשונה בספר ויקרא כחלק מציווי נטילת ארבעת המינים בסוכות.
"וּלְקַחְתֶּם לָכֶם בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן פְּרִי עֵץ הָדָר כַּפֹּת תְּמָרִים וַעֲנַף עֵץ עָבֹת וְעַרְבֵי נָחַל וּשְׂמַחְתֶּם לִפְנֵי ה' אֱלֹהֵיכֶם שִׁבְעַת יָמִים" (כ"ג, מ').
יש החושבים שכוונה לפרי מעץ דר ושה "ה", היא בעצם ה' הידיעה, כמו שנכתב למשל "עץ הגפן".
בכל מקרה ההדר או ה'דר הראשון שהגיע לכאן הינו כנראה האתרוג, שהגיעה אלינו בתקופה הפרסית, כ 500 שנה לפני הספירה. שמו גם נגזר משמו בפרסית.
ההדרים שהגיעו אחריו התפוזים (תפו"ז בתחילה היה עם גרשיים כקיצור ל"תפוח זהב") והלימון, נקראו גם על שם אחיהם המוכר בשמות: אתרוג מתוק ואתרוג כושי. עוד על מסעות ההדרים האורגניים פה
באמת כל ההדרים ניחנים באפיונים דומים-
קודם כל הם מגיעים בחבילה הכי מתאימה ונחוצה. עוד משהו שהטבע עושה הכי טוב J הוא מייצר את האריזות הטובות ביותר.
קליפות ההדרים שומרים על הבפנים שלהם שלא יאבדו נוזלים וערכים לאורך זמן רב. הקליפות יכולות להצטמק ולהתייבש ועדיין הפרי בפנים יהיה מרווה, בעל טעם ומזין מאוד.
לקליפות ההדרים עוד שימושים רבים- ניתן לאוכלם בקטנה (אני אוהבת לפעמים לקצוץ לימון עם הקליפה בסלט או להוסיף קצת קליפה למיץ) והם מכילות פקטין המסייע בטיפול בהרעלת מתכות.
קליפות פירות הדר אורגניים מסוכרים הם ממתק ידוע, ניתן להכין מהם בקלות מטהר אויר, למרוח על העור כמחייה את העור בגלל השמן שבהן ועוד בגלל השמן, כאשר הם יבשים הם מתאימים מאוד כחומר בעירה.
השימוש שגם נפטר מכמויות הקליפות הגדול ביותר ושכולם צריכים הוא כחומר ניקוי אקולוגי בייתי מקליפות הדרים אורגניים,
ועכשיו פנימה – לתוך הפרי ולתוך הגוף שלנו J
אז מה יש בהן שכ"כ מחזק ומגן (וכן, הילדים שלי יצחקו עלי, אבל לדעתי לכן הם כ"כ טעימים לנו עכשיו):
ויטמין C כמובן– משתתף במאות תהליכים בגוף. הינה מעט מהטוב שהוא עושה- הוא דרוש לנו ליצירת חומרי החיבור בגוף. הוא מחזק את המערכת החיסונית. הוא מחזק את דפנות נימי הדם ומרחיב כלי דם (גברים שימו לב J) מחקרים הראו שמוריד את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם. הוא עוזר בספיגת הברזל ומסייע במניעת היווצרות כיבים. עוזר לחיבורים במוח ובמצבי לחץ ….
אנו נדרשים לצרוך ויטמין C על בסיס יומיומי מכיוון שגופנו לא יכול לאגור אותו.
חומצה פולית– שומרת על נפח הדם. עוזרת לספיגת ברזל.
בזמן הריון נדרש עוד יותר מיזה.
פלבנואידים-נמצאים כנראה בציפה הלבנה של הפרי. מרחיקים מחלות זיהומיות, שבץ מוחי ומחלות לב. כמו כן נקשרים להפחתת דיכאון.
חומצות לימון– חומצות שנשרפות בקלות ומשמרות רזרבות של בסיסים בגוף.
ועוד הרבה…
הפרדס (שם של מטע הדרים!) הראשון בארץ ניטע ביפו בשנת 1841 ואחר כך במקווה ישראל, פתח תקווה,ראשון לציון,רחובות,נס ציונה בשנת 1881.
בשנת 1929 נפתח מרכז פרי הדר ביפו והוחל ביצוא תפוזים ופרי הדר ברחבי העולם.
הכי קל לאכול את הפרי טרי, פשוט ככה או לסחוט למיץ, אך הוא משתלב יופי בסלטים עם עלים ירוקים, נבטים אורגניים ואבוקדו.
מתכון מצולם לסלט ירקות ופירות הדר אלג'יראי. מומלץ.
קח פרי ותהייה לי בריא ורגוע וטוב לב. מקווה שתמיד נקבל את מה שאנו צריכים בזמן הנכון.
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
בסלי הירקות האורגניים שלנו, צפוח (טיוטה בלבד):
קייל
מיזונה
שמיר
ברוקולי
פלפלים ירוקים
דלעת
סלרי עלים
מלפפונים
עגבניות
תפוחי אדמה
בטטות
בסלי הירקות האורגניים, גם:
ארטישוק ירושלמי
צנוניות
מנגולד
רוקט
בסלי הפירות האורגניים:
תפוזים
קלמנטינות
אגסים
בסלי הפירות הגדולים, גם:
קרמבולות
אנונה
פומליות