עלים ירוקים אורגניים – מי אוהב?
החורף נגמר ויחד איתו גם עונת העלים הירוקים. מגוון העלים מתחיל להצטמצם וגם הגודל והמראה החיצוני שלהם פחות מדהים. כדאי להזדרז!
לאחרונה, בארוחת ערב עם חברים, הוטחה בי האשמה חמורה. אחד הנוכחים, קרינבור מושבע, העיף מבט בצלחת שלי והכריז שאני אוכלת לאוכל שלו את האוכל. "סליחה?" שאלתי, מנסה להבין ממי בדיוק גזלתי את עלי הקייל האורגני המעולים שנחו בצלחת שלי (בתוך סלט, עם קצת קשיו מוקפץ, אשכולית ורוטב ויניגרט תוצרת בית – תקשיבו לי, גם אנשים שבחיים לא נוגעים בעלה ירוק עם קצה של מקל משבחים את הסלט הזה, והוא כל כך פשוט להכנה שלא צריך מתכון). בקיצור, תליתי מבט שואל בבחור, והוא עם חיוך מרוצה מעצמו הסביר לי שבגללי הסטייקים שלו רזים – כי אני גוזלת מהפרות את האוכל. אז לא רציתי לתקן אותו בזה שאני לא מכירה אף פרה שאוכלת קייל כחלק מהדיאטה, כנראה שגם חוביזות לא, אבל אם כבר הנושא עלה – שווה לדעת למה כדאי מאוד לאכול את האוכל של האוכל.
יש עלים ירוקים למתחילים – כמו חסה, או תרד, שגם הבשלנים היותר מאותגרים ימצאו די מהר מה לעשות איתם ואיך לשלב אותם בתפריט הביתי, ויש את אלו ששולחים חלק מהאנשים לשאול את גוגל (או להתקשר אלינו לחנות, אנחנו תמיד שמחים לענות על שאלות כאלו) מה זה הירוק הזה בארגז. עם אלו נמנות החוביזות, כף האווז, החומעה, ולפעמים גם המיזונה. בנוסף, חלק מהירוקים מגיעים מחוברים לירקות עליהם הם גדלו – כמו למשל עלי סלק, או גזר, ודומיהם. כאן המקום להדגיש – כל ה"דשא" הזה בארגז הירקות שמגיע מחובר לירקות הוא לא סתם תוספת או קישוט – הוא אכיל ונפלא בפני עצמו.
מה עושים איתם? המון. הכי כדאי לנצל עלים ירוקים אורגניים, כמו ירקות אורגניים, בצורתם המקורית – כלומר ללא בישול. לאלו מכם שמתקשים לדמיין את עצמם מנשנשים חוביזה או לועסים בהנאה עלה קייל טרי כאילו היה מעדן מלכים – אספר שהעלים הירוקים נעשים טעימים מאוד ברגע שמשדכים להם משהו חמצמץ – כמו למשל אשכולית, תפוח ירוק או קצת לימון, ואם מערבבים את הרכיבים הללו בשייק טרי ורענן על הבוקר – כל היום נראה אחרת, וכוס הקפה נראית כמו תחליף עלוב למשקה הראשון של היום. למי שמעדיף משקה מעט פחות סמיך – אפשר גם לסחוט מיץ טרי, שאמנם נחות מהשייק במובן הזה שהוא מכיל פחות מרכיבי הפרי/ירק/עלים (חלק נשארים בתוך המסחטה, בעיקר סיבים שגם אותם כדאי לצרוך), אבל מיץ ירוק עדיין עדיף על הרבה אלטרנטיבות אחרות. אפשרות טובה למתחילים – קחו את העלים הירוקים שנשארו במקרר וצריך להשמיש , הוסיפו תפוח ירוק בכמות נדיבה, מעט לימון (אפשר לסחוט פרוסה עבה, עם הקליפה, זה עוד יותר טעים) ואם אתם רוצים – גם פרוסה קטנה של ג'ינג'ר או כורכום – הטעם שלהם בקושי מורגש בכוס מיץ, והיתרונות הבריאותיים משמעותיים.
עוד רעיונות נחמדים למתכוני שייקים ירוקים אפשר למצוא כאן, אבל באופן כללי יש המון מהם באינטרנט – כלומר כל אחד יכול למצוא המון שילובים להתנסות ולבדוק, כדי למצוא מה טעים לו במיוחד. שייקים ירוקים הם גם בסיס נהדר להוסיף לו כל מיני "סופר פוד" כמו צ'יה, גוג'י ברי, אגוזים ושאר ירקות.
עלים, בדומה לירקות אורגניים, כדאי לאפסן בצורה חכמה כדי להאריך את השהות שלהם במקרר ולהפחית את הסיכון שיתקלקלו לפני שנחליט איך אנחנו רוצים לאכול אותם. באופן כללי, אם העלים מגיעים מחוברים לירק – כדאי לנתק אותם אחד מהשני כמה שיותר מהר, היות והירק (כלומר, השורש) משמש כמחסן לעת חירום בשביל העלים הירוקים, שאוגרים בו סוכרים ועוד כל מיני דברים טובים כדי להשתמש בהם בשעת חירום. כשמוציאים את השורש מהקרקע, זו בדיוק שעת החירום הזו, ולכן אם לא ננתק את העלים – הם יתחילו "למשוך" בחזרה את כל אותם רכיבים מזינים מהשורש. כדאי להקפיד על אחסון בחלק התחתון והיותר קר של המקרר, ולשמור שהעלים יהיו יבשים (אם הם מגיעים רטובים מגשם, או שהחלטתם לשטוף מהם את כל הבוץ האורגני שדבק בהם – לייבש טוב טוב לפני שמכניסים למקרר). עוד פוסטים מעניינים על עלים ירוקים אורגניים.
שיהיה שבוע ירוק, חמים ולח ומלא בפריחות חדשות.
לבריאות!
שלכם,
מגי וצוות הגינה
צפוי לנו בסלי הירקות האורגניים (טיוטה בלבד):
כרישה
סלרי שורש
כרוב
מנגולד
צנוניות
עגבניות
מלפפונים
חסה
סלק כתום
גזר פסטל, טעיממממ…
בצלים
בסלי הירקות האורגניים הגדולים, גם:
נענע
חסה מסולסלת
קולורבי
שומר
בסלי הפירות האורגניים:
בננות
פפאיה
ותפוזים
בסלי הפירות האורגניים הגדולים, גם:
פומליות
עוד תפוזים
ועוד בננות