HE

EN

ערכם התזונתי של נבטים 27.12.09

שלום יקרים
מזג האויר ממשיך בבלבוליו ותראו מה גדל בגינה בערוגת הכרוב הסגול.

27.12-002small.jpg

27.12-003small.jpg

כידוע החמניה/ SUNFLOWER היא ממש גידול קייצי ומצליחה לגדול מצוין כרגע.

אחרי התקלקלות נבטי הברוקוליים שלנו בשבוע שעבר, חשבתי לספר לכם על הנבטים.

הנבטים הינם הגידולים הכי עדינים ובהם רואים את "קסם" הגדילה הכי בבהירות. הנבטים רגישים מאד לתנאים הסביבתיים שלהם ומגיבים אליהם מהר יחסית, מפני שהם בשלב גידול קריטי. גידול הנבטים אורך כשבוע, זה כמובן תלוי מאוד בחום, בלחות ובאור. בקיץ משך הגידול יורד ובחורף הוא מתארך.
בתוך זרע, שלפעמים שוקל פחות מעשירית גרם, יש את כל "תוכניות האב" לצמח בוגר. הזרע יודע בדיוק את הייעוד שלו, בדיוק את מה שהוא רוצה לעשות כשיהיה גדול. כמו כן הזרע הקטנטן והיבש מכיל בתוכו את כל המשאבים הנחוצים לו לצאת לדרכו ולהגיע לבסיס שהוא צריך, מבלי להזדקק לחסדים ממישהו.

באנגלית אומרים AS INSIGNIFICANT AS A TURNIP SEED, הכוונה, בתרגום חופשי: חסר משמעות כזרעי הלפת. זרעי הלפת הינם קטנים מאד ולכן חסרי משמעות בגודלם ומשקלם. יחסית לזרעים אחרים הם אינם קטנים כלל, זרעי החסה לדוגמה הרבה יותר קטנים.. בנוסף, ה"פלא" שהזרע, חסר המשמעות הזה, מסוגל לעשות, כמו שאר הזרעים, הינו מדהים ואינו חסר משמעות כלל.

ברגע שהתנאים הסביבתיים תואמים את דרישות הזרע, למרות שהוא יבש ולא "חי", הוא מתעורר ומתחיל את דרכו בעולם. הוא מעכל את חומרי המזון הנמצאים בו ויוצר בו את כל מה שהוא צריך לגדילה. בדיוק אותם המרכיבים שגופנו זקוק להם.
אנו מדרבנים את תחילת התהליך הזה ע"י השריה במים. בתוך הזרע מתעוררים שפע של אינזימים בכדי לפרק את חומרי המזון המצויים בו. אנזימים הם הגורמים לכל תהליך כימי לקרות, גם בגוף האדם, כמו בניית תאים חדשים או סילוק פסולת מהגוף. לגופנו יכולת מוגבלת של ייצור אנזימים (הזדקנות זה בעצם מצב שתאים מתים בקצב מהיר יותר מאשר הקצב בו הם מתחדשים). כשאוכלים אנזימים שעוזרים לנו לעכל אנו מקלים על הגוף ומעודדים אותו ליצור אנזימים אחרים. כמו כן אנזימים פועלים כחומרים אנטי דלקתיים ומחסור בהם פוגע ביכולת הגוף להתמודד נגד מחלות.

בתהליך הנביטה כמות הויטמינים והמינרלים שבזרע מכפילה את עצמה בעשרות, ומאות אחוזים בכדי שיהיו זמינים לצמח. לדוגמה ב100 ג צנון בוגר יש 10 מג ויטמין A לעומת 391 מ"ג ב100 גרם נבטי צנון. כמות הסידן כפולה בנבטים מאשר בשורש הבוגר וכמות הניאצין גודלת בפי כ 100!

גופנו מסוגל להשתמש בשפע הויטמינים והמינרלים משום שהם ניתנים בצורה זמינה, בכדי שהצמח יוכל להשתמש בהם לצרכיו. כמו כן השפע הזה מגיע ביחד עם האנזימים המסייעים לנו לפרק, לעכל, ולספוג אותם.
אנזימים קיימים רק במזון חי, הם נהרסים ע"י בישול או שימור ולכן אין מקור טוב להם מאשר נבטים חיים .

 

 

נבטים מכילים חלבון איכותי, המכיל חומצות אמינו חיוניות. גופנו מייצר חומצות אמינו, אך לא את כולם הנחוצים לו ואנו חייבים לקבלם דרך המזון שאנו אוכלים. בכוס חיטה יבשה אין חומצות אמינו כלל ולאחר הנבטה מצויים בה 18 סוגים! כמות החלבון בזרע גודלת באופן דרמטי מאחר והיא נחוצה לצמח לשם בניית תאים. במאה גרם של חומוס יבש מבושל יש פחות מ 9 ג' חלבון. לעומתו, במאה גרם של חומוס מונבט יש בערך 20 ג' חלבון !!

הנבטים מכילים סוכרים פשוטים, שהם אנרגיה זמינה (לא משמין בכלל), כלורופיל (פועל לטיהור הדם וחיזוק המערכת החיסונית) וסיבים תזונתיים רבים.

עוד משהו מעניין לסופרי הקלוריות- הערך הקלורי בקטניות המונבטות שווה לכשליש מהקלוריות המצויות בקטניות היבשות. אז מג'דרה מעדשים מונבטות יתבשלו מהר יותר מעדשים במצב יבש, מפני שהם רכות כבר. הערך התזונתי שלהם, למרות הבישול, יהיה גבוה יותר בצורה משמעותית והערך הקלורי יפחת לכשליש.

שבוע שעבר קיבלתם מביכורי הברוקולי או הכרוב, מקווה שנהנתם.
השבוע הצפי למרות תעתועי מזג האויר הוא כזה:
עגבניות,
מלפפונים
חסה אדומה מסולסלת או ערבית
עלי רוקט ועלי צנון צעירים או בייבי חרדל מיזונה עדין
לימונים
בצל יבש
תרד
צנון דייקון לבן או לפת
בטטות- להערכתי תוך 3-4 שבועות הם יגמרו
סלק עם העלים כמובן

בגדולים גם:
קולורבי
חרדל
לפת או דייקון
אולי פלפלים- יש קצת הפוגה אך יחזרו

בסלי פירות
אבוקדו או בננות
תפוחים
ופרי הדר

שבוע טוב וכיף ושנחכים ונצליח לא להסתכל בקנקן אלא במה שיש בו…למרות שזה לא תמיד קל לראות.
שלכם,
מגי

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂