שלום חברים,
הגשם שהיה מוסיף לנו קצת יותר בוץ בארגזים, מקווה שתבינו ותקבלו אותו בשמחה כשיגיע באמת (במהרה…), כי אין מה לעשות – זו עסקת חבילה עם הגשם!
חוץ מזה הבוץ הזה, בעל הריח הכ"כ מצוין, מלא בגיאוסמין, (בתרגום חופשי-ריח האדמה) שמכיל מרכיבים אנטי-ביוטיים, נוגדי דלקות ופטריות (אולי זו הסיבה שבגללה אנו כל כך אוהבים את הריח שיש אחרי הגשם) . הגאוסמין נמצא באדמה, רדום עד שמטרטב ומברך אותנו בסגולותיו. לגמלים חוש גיאוסמין מצוין והם יכולים להריח אותו ממרחק של עשרות קילומטרים ובכך למצוא מים במדבר.
אז למרות שעדיין לא זכינו בעונת גשמים ברוכה, בבקרים התוצרת רטובה מן הטל.
חשוב מאוד לייבש את העליים לפני הכנסתם למקרר. לא להשאיר עלים רטובים בשקית מפני שמים עומדים גורמים לריקבון.
כמו כן אינני מגדלת זנים בעלי חיי מדף ארוכים מכיוון שזה בדרך כלל בא על חשבון הטעם או משהו אחר. התוצרת מגיעה אליכם ישר מן הגינה ולא עוברת תהליכים המעכבים הבשלה כמו מכות קור, טיפולים בגזים או ציפוי בשעווה.
אספתי לכם כל מיני טיפים לשימור טוב של התוצרת. זהו מחקר שרציתי לעשות כבר מן ההתחלה ובעזרת ג'וליה זה קורה- תודה!
אז ככה:
פירות וירקות קטופים מפרישים גז חסר ריח וטעם, שאינו מזיק לנו בשם אתילן. (כמו שכל דבר בטבע משפיע על משהו אחר גם אם אנחנו לא מודעים לו או מזהים אותו עדיין).
כל הפירות והירקות מייצרים אותו, אבל בכמויות שונות ורגישים אליו פחות או יותר. כאשר תוצרת המפיקה אתילן רב נשמרת בסמיכות עם הרגישים אליו, הגז יאיץ את תהליך ההבשלה של התוצרת הרגישה. לכן אנו מסווגים את התוצרת לשתי קבוצות: אלה המפיקים אתילן רב, ואלה הרגישים לאתילן.
המשחררים העיקריים הם כל הפירות (כולל עגבניות): תפוחים, פפאיה, מלונים, בננות, אבוקדו ועגבניות.
תוצרת רגישה לגז, שתגיב בצורה לא רצויה לנו, ולכן לא כדאי לה להיות בסביבת המשחררים:
חסה ורוב העליים, ברוקולי ומשפחתה המורחבת, מנגו, לימונים, תפוזים,מלפפונים
גזר.
אז לדוגמה:
בכדי לשמור על חיי המלפפונים לא כדאי לשמור אותם באותו התא עם העגבניות וכדומה.
כמובן בטבע המופלא שלנו זה עובד לשני הכיוונים ואפשר להשתמש בענין זה בכדי להאיץ את תהליך ההבשלה של ירק או פרי לא בשל, למשל, על ידי הצבת תפוח בשל בשקית עם מנגו לא בשל.
כמו בגינה ובכלל בטבע המקרר שלנו (כמו הקור) נועד בכדי להאט את תהליך ההבשלה או ההזדקנות של מזונותינו ולשמור עליהם טריים יותר זמן. פה אני מזכירה לכם שאת העגבניות, האבוקדו ורוב הפירות שלא בשלים מספיק לטעמכם כדאי להשאיר מחוץ למקרר במקום חמים בכדי לעזור להבשלה ולא להאיט אותו.
רוב התוצרת הטרייה דורשת רמות לחות גבוהות מהמצויות במקרר שלנו. בכדי למנוע התיבשות כדאי לשמור על התוצרת בשקיות פלסטיק. ענין זה חשוב במיוחד בתוצרת עלעלית שאין לה קליפה חיצונית.
עוד טיפים-
מהשורשים, שתיכף מגיעים, כמו גזר, לפת וסלק כדאי להוריד את העלים לפני האיחסון מכיוון שהם "מוצצים" את כל הלחות מן השורש.
לחצילים קצת קר במקרר אז כדאי לשים אותם קודם בשקית נייר.
עוד מעט תתחילו לקבל את השורשים ומשפחת המצליבים- ברוקולי, קולורבי, כרובית…זיכרו שהעלים שלהם מאוד טעימים ומזינים. אפשר להקפיץ אותם ולהוסיף אותם לתבשילים ולמרק. זה לא רק לחובבי הבריאות, גם הבת שלי מכינה מרק מדהים מכל ה"שאריות" המעולות האלו. העליים של משפחת המצליבים האלו מאוד דומים לקולרדס COLLARDS שמגודלים במיוחד לשימושים אלו, פה אנחנו מקבלים אותם "בחינם על הדרך" עם הברוקולי או הכרובית.
עליים תמיד לייבש או לעטוף בבד או נייר סופג לפני ההכנסה למקרר.
שבוע טוב, שנריח ונקבל המון גיאוסמין
שלכם, מגי