HE

EN

הי, 29/03/09

הי

איזו מהירות בגינה!

קודם כל בשבועיים הקרובים של פסח, ימי החלוקה ישתנו כנראה ליום ראשון.

 ירקות יוצאים מהאדמה, שתילונים נשתלים וזרעים נזרעים בקצב.

שתלנו בימים אלה מחזור אחרון של קולורבי, סלק וכרוב. שתילים אחרונים של חורף, לא יכולתי להתאפק, נראה מה יהיה איתם. מכיוון שהם חורפיים, ניסיתי לשתול אותם במקומות מוצלים יותר. כך, אם הקיץ יגיע בהפתעה אולי הם עדיין יספיקו לתת פרי. עוד מחכים להישתל החסות והדלוריות ובעיקבותם דלעת טריפולי והסולנומים שעליהם סיפרתי לפני מספר שבועות.

חסות חורפיות שנשתלו לא מזמן ומתחילות עכשיו להגיע לבגרות נעקפות בגדילה ע"י חסות קיציות, צעירות בנות כמה שבועות. יש הרבה חסות, עכשיו רצים!

 

אפונה, עוד אחד מהירקות המתורבתים העתיקים בהיסטוריה. לצערי, לא קיבלתם מספיק ממנו אך בשבועות האחרונים, בשימחה רבה, הוספתי לחלקכם אפונת שלג.

האפונה הזו היא אחת הגידולים הכי כיפיים לי ולמשפחתי. היא גם מראשוני הגידולים שהצעתי כשהתחלתי להיות "פלאחית", אז מכרתי חסות, אפונה ונבטים.

השנה האפונה עברה "מכות" רבות שסוף כל סוף עברנו. לצערי גם החורף שהיא זקוקה לו, נראה כי עבר וזה אומר סופה.

 

האפונה הינה גידול חורפי וזרעתי אותה כמו בכל שנה קצת לפני החורף. השנה החורף איחר ולא ירדו הרבה מים ובהתאם הגידול היה איטי. לפני כחודש, אחרי שילדיי הקפידו טוב טוב לקטוף את כל הביכורים בכדי לעודד גידול של תרמילים חדשים כמובן, התכוננתי נפשית (בשמחה) לקטיף הארוך של האפונה. הקטיף עצמו, גם בלי העובדה שהוא מלווה בנישנושים מרובים, אורך זמן רב. ניראה לי שאין סיכוי לקטוף יותר מ 3 ק"ג בשעה, גם אם אתה מיומן בקטיף. אם האפונה מודלית כלומר מקבלת תמיכה על ידי כלונסאות כך שתוכל לצמוח לגובה (כמו השנה בזכות עזרתן של נעמה וליסון), נחסך זמן רב שהיה מתבזבז בחיפוש אחרי האפונים. אך אז, כשהכל הלך כמתוכנן, ירד הברד. הברד פגע בתרמילים עצמם, (לשמחתי לא בצמח עצמו כמו בגידולים אחרים) ופשוט פצע אותם וגרם להם להיות מצולקים לגמרי. את הפרחים- הברד פשוט הפיל. התרמילים נוצרים אחרי הפרח ומתוכו, כך שבשביל שיהיו עוד פירות היינו צריכים לחכות לפריחה חדשה. אחרי זה הגיע עוד ברד …ולפני שבועיים, בשעה טובה ובכיף רב קטפתי כשעתיים רק אפונה!! אני מקווה שחלקכם נהנתם ממנה. עכשיו המירוץ הוא לקבל כמה שיותר פרי לפני שהקיץ יהרוג את הצמח. נצטרך לעשות רוטציה ואמשיך לחלק כל עוד יש ולא בכל הארגזים תוך השתדלות שכולם יקבלו. לכן, האפונה לא נמצאת ברשימת הירקות שבארגז.

 

האפונה עשירה בוויטמינים A ו C , בברזל, אשלגן וסיבים.

אוכלים את האפונה הזו יחד עם התרמיל שלה. יש המעדיפים תרמילים דקים ופריכים יותר ויש המעדיפים תרמילים בהם האפונים התפתחו לכדורים קטנים ואז הפרי מתוק יותר. בצרפתית היא נקראת MANGE-TOUT שמשמעות השם "אוכלים את כולה".

אצלנו בבית האפונה בדר"כ אינה מגיעה למטבח. היא נאכלת בגינה ובדרך הביתה. היא מאוד טעימה בהקפצה קצרה בשמן זית עם או בלי עוד ירקות. מצוינת בהקפצה בחמאה עם שקדים או אגוזים. אפשר להרתיח אותה ממש דקותיים במים ובאינטרנט יש המון מתכונים. (למי שאצלו האפונה לא נושנשה מיידית).

 

כל טוב,

אביב שמח

להתראות,

מגי

השבוע בארגזים- אם יהיו שינויים אודיע ביום הקטיף/ חלוקה.

מלפפונים

עגבניות

שום ירוק- אפשר לשמור לפסח

חסה

תפוא

גזר

קולורבי

פלפל

לפת/ לימון

תרד

בגדולים גם:

פטרוזיליה

בטטה

חצילים

כרוב/ סלק

(אולי משהו יוחלף לטובת אפונה סינית)

בסלי פירות:

אבוקדו והדרים לרוב

היי, אנחנו מחכים לך 🙂