HE

EN

ברוקולי אורגני 10.1.10

הי כולם
כבר שבועיים שהברוקוליים מפתיעים אותי. חשוב לקטוף אותם לפני שהפריחה נפתחת והם תמיד תוספת משמחת לסלינו.
אז השבוע: ברוקולי (שם מדעי: Brassica oleracea Italica) הוא זן של כרוב הגינה יחד עם הכרובית (בעלת אותו השם) Brassica oleracea var. botrytisהקולורבי, כרוב הניצנים, הקייל והקולרדס. בטח יש עוד שאינני מכירה.
כל אלו פותחו מצמח הכרוב הבר ע"י דורות של סבלנות וברירה מלאכותית.

ברוקולי בגינה העלים מכילים בדרך כלל כמות גדולה של ברזל, סידן וויטמינים C ו- A. פעם העלים לוקטו בבר והיוו תוסף תזונה הכרחי בזמני מצוקה- כמו ירושלים הנצורה, ותנאי המחייה הדחוקים של העבדים האפריקנים בארה"ב. כדאי מאוד לאכול את העלים והגבעולים. אם הם קשים מידי ניתן לקלפם. היום עלים אלו חוזרים בגדול ומככבים במסעדות יוקרה.

ברוקולי הינו כנראה יליד איטליה, בעצם רומאי, כשם ששמו מרמז. Brocco באיטלקית , פירושו ענף או זרוע, המתאר את צורת הגדילה של הברוקולי. עמוד או עמודי תפרחות בצורת ענף או ענפים של עץ.

 

DSC00030.JPG

הברוקולי מככב במתכוניו של אפיסיוס הרומאי בספר המתכונים שלו, שהינו ספר הבישול העתיק ביותר, מלפני כאלפיים שנה. קצת אחריו בזמנו של הקיסר נירון (זולל הכרישה, זוכרים אותו?) פליניוס הזקן מזכיר את הברוקולי באנציקלופדיה בת ה 37 כרכים שלו "תולדות הטבע" (Historia naturalis. משום מה נראה שהברוקולי לא יצא מגבולות רומא עד לכ1500 שנה לאחר מכן כשהגיע לצרפת. משם הגיע לאנגליה כצמח נוי ולא כצמח מאכל ומשם לארה"ב ע"י הנשיא ו"הגנן החובב" תומס ג'פרסון. ברוקולי תפס תאוצה בארה"ב, בזכות ערכו התזונתי הרב רק במאה ה20. לארץ הגיע רק בשנות ה 80, במצב צבירה קפוא והיה אפשר למצוא אותו בשקיות הקפואים במקפיא. אבא שלי סיפר לי לא מזמן, שבתחילת שנות ה-80 כשגרנו במושב בגליל, היה שם חקלאי אחד שגידל ברוקולי. הברוקולי הטרי באותה העת נחשב למעדן בארצנו וכל תוצרתו שווקה מיידית למסעדות יוקרה ולמלונות 5 כוכבים.


ערכו התזונתי וסגולותיו
בכוס של ברוקולי יש רק 43 קלוריות . אותה הכוס מכילה כ 200% של הצריכה המומלצת היומית של ויטמין C, כמעט כפול מבתפוזים הנחשבים מלאי ויטמין C, פי 3 מבתרד ופי 9 מבעגבניות!
כמו כן בברוקולי כמויות גדולות של ויטמין A, סידן, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, מנגן, חומצת האמינו טריפטופן, אשלגן, וויטמין B6.
הברוקולי מלאה בחומצה פולית, הכרחי בהריון, אחראי על חילוף חומרים ועוזר לספיגת הברזל שגם נמצא באותו צמח. (כמה נוח וגאוני שמגיע ביחד)
כמובן שבנבטי הברוקולי והאחים למשפחתה כמות המינרלים, חומצות אמינו וויטמינים מוכפלים פי הרבה ומלווים ביופי של אינזימים.
מחקרים רבים מוכיחים שצריכת ברוקולי עוזרת במניעת סרטן. כל המשפחה עשירה בנוגדי חמצון העוזרים לתהליך של "התאבדות" תאים טרום סרטניים בגוף.
ברוקולי ידוע כאנטי דלקתי ונעזרים בו להקלה על דלקת פרקים.
ברפואה הסינית מאמינים שברוקולי טוב לעיניים (מחקרים באמת מראים שעוזר למניעת קטרקט), לכבד ולריאות.

ברוקולי בפוליטיקה
בשנת 1990 יצא הנשיא, ג'ורג' בוש האבא, לסיור במטוסו הנשיאותו AIR FORCE 1 . במהלך הטיסה הוגשה ארוחת צהריים נשיאותית שכללה ברוקולי. בוש אכל את ארוחתו אך השאיר את הברוקולי על צלחתו ואמר, (משהו בסגנון הזה, תרגום שלי בעזרת הילדים): " אני שונא ברוקולי. אמא שלי היתה מכריחה אותי לאכול ברוקולי. אני עכשיו מספר אחד בעולם. אני הכי גדול וחזק בעולם ורק אני מחליט על עצמי ואני מחליט שבחיים לא אוכל עוד ברוקולי!"
כשחזר לביתו בבית הלבן קיבל משלוח של כ 10000 ק"ג ברוקולי מאיגוד מגדלי הירקות והפירות, כאות מחאה. אשתו ברברה, הגב' הראשונה, אמרה שהיא דווקא אוהבת מאוד ברוקולי.

 

ואצלנו בגינה:

כל משפחת הכרוביים יכולים להפרות אחד את השני. ההפרייה במשפחה זו מתבצעת ע"י דבורים. אם מגיעים לשלב הפריחה, מפני שרוצים לשמור זרעים בדר"כ, צריך לשמור מרחק בין המינים ובגינות קטנות זה יכול להיות קשה. אצלנו זו לא בעיה מפני שעמוד הפריחה נקצר לפני פתיחתם של התפרחת והתפתחות הזרעים, בכדי שנוכל לאכלם. אפשר לדמיין, בדומה לדלועיים שנקטפים בגינה, כל מיני מינים מעניינים ממשפחה זו. אולי כרוב על עמוד ברוקולי. עמוד תפרחת ש לכרוב ניצנים עם הרבה כרוביתיים קטנים ממנו.

המזיק הגדול ביותר למשפחה זו שאנו פוגשים בגינה הינם הכנימות. המון המון יצורים קטנטיים בצבע הירוק של הברוקולי. מפני שאנחנו סופר אורגני ואיננו משתמשים אפילו בחומרים המותרים לשימוש ע"י התקן אורגני, מאוד חשוב לי לשמור בגינה שלא יהיו ערוגות מאותה משפחה בצמידות זה לזה, בכדי לנסות להגן עליהם כמה שיותר מפני מזיקים. כמו כן זחלי לבנין הכרוב שיש להם נטיה לאכול את המשפחה בצעירותה וכמה שהזחלים האלה אוכלים זה מדהים, לא אוהבים כוסברה ושום ולכן אני תמיד מעדיפה לשתול את אלו בין לבין.
משפחת הכרוב מאוד רגישה לחום ובקיץ לא תתפתח עמוד תפרחת ששווה גידול למאכל, מה שמונע מין הברוקולי והכרובית להיות גידולי קיץ. הכרוב והקולורבי קצת פחות רגישים ולכן אותם באמת אפשר למצוא יותר בקלות כל השנה. בימינו כמובן כבר מצליחים לגדל הכל בסביבות בהן אפשר לשלוט גם על טמפרטורות ולחות….אנחנו כמובן מגדלים בשטח פתוח, לפי עונתו וכמו ש אורגני צריך להיות- פשוט טבעי.

ערב טוב, שבוע פשוט ותיכף חודש טבעי,
להתראות
מגי

 

.רשימת הצפי שלנו להשבוע:

 

ברוקולי- בעיקר מיני, כדאי לאכול גבעולים ועלים

עגבניות שרי תמר

כרוב

תרד

כוסברה או שמיר

שומר

פלפלים, רמירו

עגבניות- קצת פחות

מלפפונים- קצת פחות

חסה

 

בגדולים גם:

 

כרובית או כרוב סיני

לפת

כוסברה או שמיר

 

בסלי הפירות:

תפוחים

בננות או אבוקדו

ופרי הדר

 

 

כרגיל היעדרויות ותוספות עד שלישי ב 12:00 נא להקפיד!

 

 

 

היי, אנחנו מחכים לך 🙂