איזה קור! מקווה שאצל כולם בבית חמים, נעים ומלא במרק טעים.
אני חייבת לצרף לכם את התמונה שעדי, אוכלת מהגינה חדשה, שלחה לנו:
זהו כמובן מרק מרכיבי הסל של שבוע שעבר.
גם בגינה ממש קר. אפילו היום שהשמש זורה בנעימות, בבוקר היה מאוד קר והגינה נראת ממש חורף בהתאם. הכל בגוונים של ירוק: מנגולד ירוק כהה, ברוקולי ירוק כחלחל, חסות בירוק צהוב, סלרי ירוק כהה, סלק ירוק ואדום…הכל גודל לאט ולכן גם קצב הזריעות והשתילות יורד בהתאם להתפנות המקום. אני מזכירה לכם:
1. לייבש את העליים טוב טוב בכדי למנוע הירקבויות. אתם מקבלים את העליים במצב הכי יבש שאנו יכולים לשלוח.
2. בוץ/אדמה אורגני זה לא לכלוך !(כאימרת הדודות והילדים)
מאוד כיף לי שהעבודה שלי מחוברת לעונות השנה ושלא תמיד אותו מזג אויר. בימינו קל מאוד "להתעלם" משינויי מזג האויר ולהשאר תמיד בסביבה שהאור, הטמפרטורה והלחות ממוזגים ובדיוק כמו שאנו רוצים ובשליטתנו. אולי אני נשמעת משוגעת אבל כיף לי לקום בחושך (אולי בגלל שזה לא כל יום). בעונה הזו אני מתלבשת טוב טוב ומתחילה לעבוד בשקט לבד. הגשם מנגן על גג הקונטינר ("בית האריזה" שלנו) ועל הרחבת מ"תחם האריזה" שמכוסה בשמשונית שומעים נקישות נעימות ומים, מים, מים זורמים מכל מקום.
בחמישי סיימתי מוקדם. זה היה היום הראשון השנה שממש ביטלתי עבודה בגינה. הקטיף והמשלוחים כמובן, לא משנה במזג האויר, יצאו כרגיל. (עדיין אני מבקשת את עזרתכם בהפצת המילה על המשלוחים שלנו למודיעין, ת"א וכל מה שבינם לביננו בנטף.) איכשהו הצלחתי בין המטר לברד לקטוף הכל. בכל הפוגה בירידת הנוזלים, במצבי הצבירה השונים מן השמיים, קטפתי והבאתי לקונטיינר…. למדתי מהיום הזה לשים לב יותר לתחזיות ולפעמים להקדים את הקטיף ביום. זה נותן יותר אפשרויות בזמן הקטיף וגם נותן קצת יותר אפשרות לייבוש העליים. סיימתי את עבודתי מוקדם ובטח בסביבות אותו הזמן שחלקכם קיבלתם את ארגזכם אני לקחתי את הארגז ה אורגני שלי הביתה וניגשתי לעבודת הייבוש, האיחסון והכנת המרק, שפינטזתי עליו, בדיוק כמוכם והינה מה שיצא: לבריאות.
מרק בטטה וחרדל– מבשלים בטטות בכמות מים שבדיוק מכסה אותם.
ממש לפני שהם רכים מידי מוסיפים כמעט חבילה שלמה של חרדל אורגני ומבשלים עד שרך.
מגרדיםם קצת אגוז מוסקט וקצת מלח אם אוהבים. מערבלים הכל יחד ומעבירים במסננת פסטה בכדי להפריד את סיבי החרדל. אני הוספתי קצת שמנת מתוקה.
טעם אחר וטעים לגמרי.
מתכון לתרד או עלי מנגולד מבועז,אוכל מהגינה וותיק.. .
מטגנים הרבה שום בשמן זית ומלח גס על אש גבוהה, מקפידים לא לשרוף את השום.
ברגע שהשום זהוב מוסיפים תרד קצוץ גס, מערבבים מדי פעם עד לריכוך.
כל התהליך צריך לקחת שלוש – ארבע דקות.
נהדר כתוספת לפיתה חמה, מילוי לבורקס או לחם ועוד.
לגיוון המתכון ניתן להוסיף בבישול כבוש קצוץ ו\או לקשקש ביצה עם זה.
אחרי הבישול אפשר להוסיף פטה יוונית או כבשים.
צנובר ומה שבא.
אם עושיםעם מנגולד צריך להכניס את השדרההלבנה לפני העלים הירוקים.
מתכון פשוט ומוצלח.
בתיאבון
מעלי החרדל עשיתי פשטידה דלת קלוריות: מתכון של נתי, אוכלת אורגני וותיקה
קצצתי העלים (שתי חבילות שלך) ואידיתי בסיר טפלון (ללא מים, זה מפריש מייד) עם שבבי שום מיובשים,
בקערה לערבב את
העלים המאודים
חתיכת דלעת מגוררת גס בערך 200 ג'
2 קופסאות גבינה לבנה דלת שומן (אני שמתי גבינת 5% + קוטג' 5%)
4-5 ביצים
פלפל שחור, מלח, כף אבקת מרק כלשהו,
להכניס התערובת לתבנית 22X28משומנת (או שוות ערך בגודל)
לתנור מחומם כ 180 מעלות ל 40 – 50 דקות
מוסיפים מעל גבינה צהובה מגוררת ואופים/צולים עד שהגבינה מזהיבה.
* * * * ** * * *
הפשטידה עובדת בהמון גרסאות של ירקות,
מה שמחזיק אותה זה הגבינה והביצים ואפיה לא מהירה מדי ולא חמה מדי כדי שתתיצב.
אין סוף לאפשרויות ולקומבינציות –
בצל כרשה כרוב כרובית גזר תירס כל העלים הירוקים בטטה דלעת…
מתכון מטליה, אוכלת מהגינה מירושלים:
במקום קייל אני משתמשת בעלי המנגולד וירוקים אחרים
KALE WITH ANCHOVY AND CHILLI DRESSING
This pungent, piquant sauce, somewhere between a dip and a dressing,
is quite delicious with earthy kale – or broccoli, or almost any other
robust green vegetable. If you like, you can turn it into a more
substantial supper dish by cutting the kale into thick ribbons and
tossing them, along with the sauce, into hot buttered pasta. The
leftover dressing will keep in the fridge for a couple of weeks.
Serves four, as a starter.
500g curly kale, or purple sprouting broccoli, washed and trimmed
2 knobs of butter
For the dressing
50g anchovy fillets, drained
150ml olive oil
2 garlic cloves, peeled
Leaves from a sprig of thyme
A few basil leaves
½ small red chilli, or a pinch of dried chilli flakes
1 tsp Dijon mustard
2 tsp red-wine vinegar
A few twists of black pepper
Blend all the ingredients for the dressing in a liquidiser until
completely smooth.
Steam the kale or PSB for just 3-4 minutes, so it still has a bit of
crunch. Toss with a knob of butter. Warm the sauce over a low heat,
whisking in a knob of soft butter as it heats up. This should help to
emulsify it but don't worry if it separates a bit; it'll still taste
fine. Arrange the kale/PSB on warmed plates and drizzle over a
generous amount of the warmed dressing. Serve at once, with soft brown
bread to mop up the sauce.
(From the Guardian, Hugh Fearnley-Whittingstall's recipe)
רעיון טעים משושנה מירושלים , שאוכלת מהגינה כבר ממזמן:
מהגבעולים האדומים (של עלי הסלק) הכנתי סלט חמוץ מדהים. פשוט חותכים אותם מהעלים ומאדים יחד, אח"כ לוקחים את הגבעולים, מוסיפים שמן זית, חומץ תפוחים, מלח, בצל ירוק וזהו. הכל מאוד טעים.
חורף חמים, בריא וגשם שמח!
שלכם,
מגי
רשימת הצפי שלנו להשבוע
עגבניות
מלפפונים
חסה- מדהימה ביופיה
קולורבי
סלק
תפוחי אדמה
כרוב
סלרי
רוקט או פטרוזיליה או כוסברה
ופלפלים או לימונים
בגדולים גם
בצל ירוק
מנגולד
ברוקולי או כרובית
ושומר
בסלי פירות
פרי הדר- מקווה קלמנטינה
תפוחים- מתקרבים לסוף
ובננות או אבוקדו